En växande machokultur?

Media skriver spaltmeter om den fruktanvärda händelse i Helsingborg där en 43-årig man blev misshandlad till döds isamband med en fotbollsmatch. Kraven kom på en gång från oppositionen om att den pågående utredningen om maskeringsförbud tog för lång tid och nu måste den bli klar. Ja det kan man tycka men varför ska vi behöva vänta på ett nytt lagförslag om att det ska vara förbjudet att bära mask ute bland människor? Det handlar väl om att vi tillsammans ska titta på ett idrottsevenemang och heja fram det lag vi tror på. Det handlar om att vi ska njuta av bra idrottsliga prestationer och imponeras av idrottarnas skicklighet och långvariga träningsinsatser. Jag läste en bra krönika i Svd om det faktum att det grundläggande problemet i denna fråga som vi måste hantera är en växande machokultur. I krönikan skriver Erika Hallhagen blandannat ””Tänk om kvinnor gick på gatorna med maskerade ansikten och slog sönder lite saker här och där bara för att vi hejar på en viss tjej som ska tävla i hästhoppning .Vi skrattar lite åt tanken, men först om vi slutar göra det och tillskriver oss själva ansvar för att nå ett mer jämställt samhälle, kommer mäns våld att minska.”
Det är egentligen det vi borde diskutera!
Läs hela krönikan här:
http://www.svd.se/sport/svep-dodsmisshandeln-i-helsingborg_3417298.svd?sidan=17

Elisabeth Björnsodotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. Mr Cool

    Om ni inför maskeringsförbud så hoppas jag det även innebär Burkaförbud? För det är väl inte ok att dölja ansiktet bara i vissa lägen? Avslutningsvis undrar jag vilka jobb du anser lämpliga för dom som bär Burka för det är väl inte så illa att man kan anses som befriad från att arbeta om man bär detta religiösa plagg? Är det ok att bära Burka vid bankbesök?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det är ingen enkel fråga. Frankrike införde förbud mot burka och niqab för snart två år sedan och det har inte inneburit stora förändringar. Jag träffade vår justitieminster i tisdags och vi diskuterade frågan om maskeringsförbud och det är pågrund av frågan om burka som lag om maskeringsförbud är komplicerad. Jag kan hålla med dig om att det finns situationer där det är större utmaningar att bära burka, precis som du säger vid besök på ex. bank där en identifiering tillsammans med Id kort krävs, passkontroll vid resor är ett annat exempel.

  2. Marianne R Johansson

    Måste hålla med dig om maskeringsförbud på matcher!
    Det kan vi införa direkt, utan utredning! Det är väl självklart att om man maskerar sig inför en fotbollsmatch, så är det inte själva matchen man är intresserad av.
    Sedan kan vi ha lite olika syn på varför folk gör sånt här?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.