Abortmotståndet växer !

Näste vecka inleds förtidsröstningen till valet i Europaparlamentet. Det är betydelsefullt att vi alla tar ett ansvar och går till valurnorna och röstar på det parti som vi tror kan göra mest nytta i Europaparlamentet. Många länder inom EU inför just nu eller skärper sin nuvarande lagstiftning inom abortfrågan. Jag ser med stor oro på den utveckling som sker i allt fler länder, även i vår närhet och jag tycker inte att det är den vägen som vi ska gå. I Sverige har vi haft en liberal lagstiftning i snart 40 år och att gå i motsatt riktning är att motarbeta en stor jämställdhetsfråga. Att införa stränga abortlagar tvingar hundratusentals europeiska kvinnor till illegala och hälsofarliga ingrepp varje år. Vi måste se till att de partier som arbetar mot jämställdhet inte har en stark röst i Europaparlamentet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

16 kommentarer

  1. Mattias

    Moderaterna sitter ju i samma EPP-grupp som, och lägger sina röster med, just de där krafterna som vill inskränka på kvinnors rättighet till abort så absolut viktigast att tänka på när man röstar i EU-valet och inte vill att abortmotståndare ska få mer att säga till om är att INTE lägga sin röst på Moderaternas (eller Kristdemokraternas) ledamöter.

  2. Obroende Politisk Bedömare

    Håller absolut med dig! Det är oerhört viktigt att vi står emot dessa mörka krafter!.

    Tycker dock att du kan vara betydligt hårdare i din kritik och faktist prata öppet om att det är just KD som du menar. Det finns ingen anledning att hymla med deras syn i dessa frågor.

    Så säg gärna att det är just Kristdemokraterna du menar så vi alla kan hjälpas åt att minska deras inflytande.

  3. Magnus Lindborg

    Det är lätt att tänka att abortfrågan bara är en jämställdhetsfråga. Men faktum är att kvinnorörelsen i Sverige var emot fri abort i början, eftersom man såg det som ett sätt för männen att slippa sitt ansvar. Problemet är att abortfrågan handlar om liv. En miljon aborter i Sverige sedan fri abort infördes 1974, innebär också en miljon färre personer i vårt land.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Att ta beslut om att genomföra en abort är inget enkelt beslut. Det finns dock situationer där detta beslut måste tas och då är det viktigt att det finns rätt stöd och hjälp.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      I en Allians gäller att kompromissa för att få den bästa politiken.

      • Johan

        Men eftersom kristdemokraterna är så starka abortmotståndare och till och med emot Homoäktenskap så undrar jag i alla fall hur ni kan samarbeta med dem? Allians eller inte, det är ju så otroligt tvärtemot vad Moderaterna (du?) står för.

        Ett osedvanligt tvivelaktigt samarbete.

        Tycker faktiskt inte att Kristdemokraterna känns något bättre än Sverigedemokraterna där båda representerar stenålderspolitik, tyvärr så kommer SD att bli kvar men jag är relativt övertygad om att Kristdemokraternas tid nu är över. (HOPPAS!!!)

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          I Sverige har vi en stark och tydlig abortlagstiftning, I en Allians innebär det att alla partier gör kompromisser för att få en bra och enig politik och finns inga planer att ändra den abortlagstiftning som finns i Sverige.

  4. Sara

    Hur du får rätten att ta ett barns liv till en jämnställdhetsfråga, undrar jag om du ens vet själv.
    Du vill ju själv begränsa kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, då jag antar du stödjer nuvarande svenska abortlagar.

    Ingen människa har rätten att ta någon annans liv.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Abortfrågan är en känlig fråga och inget enkelt beslut att ta för den som måste göra det.Det finns tillfällen då dessa beslut måste tas och då är det bra att vi har möjligheter och att man får det stöd som behövs före, under och efter detta beslut. Alliansregeringen har under våra snart 8 år vid makten lyft frågan om SRHR och dessutom satt den på pränt genom att anta en ny strategi. Det handlar om precis det motsatta du säger. Jag vill att alla ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp.

  5. Kicki

    Det är löjligt att göra abortfrågan till en jämställdhetsfråga när det i själva verket handlar om rätten till liv. En ”abort” är i själva verket en levande människa som du vill döda. Det är absurt. Men med tanke på att M har fotsitt S nedrustning av välfärdssystemet så låter ni ju även många 20-åringar med ADHD dö på gatan och i trappuppgångar. Riksförbundet Attention står bakom detta argument. Jämställdhet ligger långt ner på listan när vi talar om människors liv och människovärdet. Men jag har läst M partiprogram och ser ju hur ni ser på människovärdet. Skäms!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vård, skola och omsorg har sedan 2006 fått mer än 70 miljarder extra. Du pratar om rätten till liv, det är inget enkelt beslut att fatta att genomföra en abort. Det finns ändå ibland ett behov att fatta detta svåra beslut beroende på olika omständigheter. Det är viktigt att rätt stöd finns före, under och efter beslutet

  6. Magnus Johansson

    Du talar dig varm för kvinnans rätt till sin kropp och hur Alliansen ”lyft frågan om SRHR”.
    Då är min fråga varför Gunnar Hökmark, Moderaternas starke EU-parlamentariker röstade EMOT den sk. Estrela- rapporten som hade till syfte att lyfta frågorna om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)?
    http://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/Press/Pressmeddelanden/2013/Nej-till-Estrela-ar-nej-till-SRHR1/
    Du skriver en sak, men det rimmar illa med hur Moderaterna bedriver EU-politik.
    Magnus Johansson
    Kultsjödalens S-förening

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag kan i detalj inte redogöra för alla beslut som tas på EU-nivå. Jag har inte heller läst hela rapporten och vet därför inte vad som är kontroversiellt eller inte. Det jag har fått information om är att en majoritet av EU:s medlemmar inte vill att EU ska besluta om andra länders SRHR frågor. Sverige har sedan vårt inträde i EU oavsett regering varit tydlig med att EU ska ta övergripande lagar och regler och låta medlemsländer besluta om det mer interna. Vi har ett exempel som handlar om föräldrapenning.

      • Magnus Johansson

        Det kontroversiella med Estrela-rapporten är att den går på kvinnans linje och mot den konservativa linje som råder mot SRHR inom Hökmarks partiblock EPP även kallat Kristdemokraterna.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          I detta fall har Sverige en bättre och tydligare lagstiftning, varför då välja en mer otydligt inriktning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.