Alla behövs!

Alla behövs i byggandet av ett starkare Sverige är en av Fredriks Reinfledts återkommande punkter. Det är också viktigt att alla kan arbeta 100% utifrån sin egen förmåga. Med detta i bakhuvudet besökte jag ett spännande företag i Umeå som heter Eductus. Där träffade jag medarbetare och även en grupp av invandrare som läste svenska. Eductus är ett stort utbildningsföretag med över 900 medarbetare på många orter runt om i Sverige. Eductus arbetar inom flera områden. Det handlar blandannat om vuxenutbildning, rehabilitering, rekrytering och vidareutbilning, listan kan göras lång. Inom företaget talas det över 40 olika språk och en av deviserna från Eductus fastnade hos mig” Där alla tänker olika tänks det mycket mer”. För mig var det ett intressant besök där jag fick berätta om min vardag som riksdagspolitiker och dom fick möjlighet att ställa frågor.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

  1. "Dosan"

    Självklart anser ni att alla behövs. Alla behövs för att jobba åt slavlöner så att kapitalet kan fortsätta smörja kråset på arbetarnas bekostnad. Alla behövs i Fas 3 så att ingen kan få några rättigheter. Alla behövs så att företagen kan få lågavlönade gratisarbetare. Alla behövs att gå en riktigt usel skola så att ingen får kunskap att kritiserar borgarnas drömsamhälle. Alla behövs att jobba som städare medan rika människor åtnjuter RUT-avdrag för bartenders och läxhjälp.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Den bild du beskriver stämmer inte överens med den verklighet vi lever i.

      • LenaAnderson

        Ursäkta, men i vilken värld lever du och Moderaterna? Fas 3, ”Sysselsättningsfasen”, gör betydligt mer skada än nytta, och att de arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd tvingas till ”Fas 3” redan efter max 3 månaders arbetslöshet, som alltså får detta som sin första ”åtgärd” istället för att vara en ”sista” åtgärd för långtidsarbetslösa, som om det någonsin vore ok för samhället att ge upp ansträngningarna att hitta ett riktigt jobb, är direkt förödande för självkänslan…! Arbete måste ALLTID innebära LÖN, försörjningsstöd är INTE lön men trots det så tvingas exempelvis de arbetslösa som arbetar heltid åt Viva resurs ”Returbutiken”… i Umeå utföra helt vanliga riktiga arbetsuppgifter på heltid utan att få lön eller semester och har inte ens rätt att bilda en fackförening och har absolut noll rättigheter alls! Läs gärna ytterligare berättelser från den verkliga verkligheten: http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/det-har-ar-forvaring-inte-aktivering-7024221.aspx http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/fas-3-da-borjade-det-ga-bakat-7024226.aspx http://www.corren.se/ekonomi/fler-an-nagonsin-i-fas-3-7005069.aspx Det som gör det här extra skrämmande att det från 1 juli 2013 inte drabbar ”enbart” långtidsarbetslösa utan är ofta den allra första ”åtgärden” som även UNGA arbetslösa drabbas av!

      • LenaAndersson

        Jag vet att i en undersökning som Arbetsförmedlingen genomförde 2013 svarade en majoritet av de tillfrågade personerna i Sysselsättningsfasen/Fas 3 att de var nöjda med den anordnare de var placerade hos.
        Men det är självklart att de säger att de är positiva, dels av rädsla för att Arbetsfömedlingen annars ska bestraffa dem för deras attityd, men även eftersom det är en mänsklig strategi för att överleva att acceptera den situation man befinner sig i, även om man avskyr den!
        Är man tvingad av staten som arbetslös att delta i det här, då försöker man välja det minst dåliga och hitta en placering som känns under omständigheterna okej. Som man frågar får man svar, det är inte konstigt att många svarar att de är nöjda!

  2. LenaAndersson

    Alliansens bryter ned och förnedrar människor! Läs dessa kommentarer från dem som tvingas till Fas 3, vilket från o med 1 juli inträffar redan efter max 3 månaders arbetslöshet, alltså inte bara långtidsarbetösa, för de som måste komplettera med försörjningsstöd: http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/sa-tycker-arbetslosa-om-fas-3-6974104.aspx
    Umeå kommuns ”Viva resurs” verksamhet bör snarast läggas ned eftersom den gör mer skada än nytta och bryter ned människor!

  3. Chrille

    Alla behövs, men på vilka villkor då, inte med FAS 3 (byt det till riktiga faktiska jobb med pensiongrundande inkomst) och inte heller som för Ola att kunna försörja sig..

    ”Jag har tre olika jobb, var och ett med få timmar. Och det går inte att säga nej, berättade Ola i Ring P1.

    Vad har du för åsikter om arbetsmarknaden och a-kassan?

    – Jag jobbar i princip dygnet runt och får 12 500 kronor i månaden. Det går inte att leva såhär och jag har haft det så i tre månader. Det går inte heller att säga nej till jobb för då blir man av med a-kassan, sa Ola i Ring P1.

    En annan inringare, Ulrika, berättade att regler för a-kassan ställer till det även för henne som arbetsgivare. Hennes företag behöver anställa folk på 25 procent men ingen tar jobben.

    – Vi skulle behöva anställa på ett visst antal timmar, men vi kan inte för vi har ingen som kan ta jobben för då blir de av med a-kassan för resten av tiden.

    Det man skulle behöva göra enligt Ulrika är att titta på dräglig levnadsnivå. Exempelvis kan en småbarnsfamilj inte överleva på 40 timmar jobb i månaden och då borde man få stämpla upp resten, menade hon.

    – Det ska inte vara så att man blir tvungen att tacka nej till jobb för att ens andra ersättning försvinner. Det är helt galet, sa Ulrika.”

  4. Bergis

    Jobbskatteavdraget är byggt på en människosyn som delar upp människor i närande och tärande. Det är del av ett nytt moraliserande skattesystem där inkomstskatt fungerar som en bestraffning för moraliskt klandervärda. De som jobbar och gör rätt för sig belönas med lägre total skattesats, och sjuka, arbetslösa, funktionsnedsatta, föräldralediga och pensionärer bestraffas med högre skatt än samma inkomstnivå i form av lön.

    Moderaterna är inte ensamma om att ha byggt ett skattesystem på en människosyn och en moraluppfattning. Det har Socialdemokraterna också gjort. Den progressiva inkomstskatten bygger på allas lika värde, och allas ansvar att bidra efter förmåga. Den som har mer har ett större ansvar att bidra till det gemensamma.

    Skillnaden är att Moderaterna inte vågar tala högt om den människosyn som ligger till grund för den politik de driver. De vill nu tydligen till och med ta avstånd från den, och kallar den ”gammal och otidsenlig”. Ändå kommer regeringen att föreslå ett femte jobbskatteavdrag i höstbudgeten. Orden i Ulf Kristerssons artikel hänger inte ihop med den politik regeringen driver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.