Jag vill framåt!

Vår skola, vård och omsorg i Sverige har utvecklats under lång tid. I början av detta år kom en undersökning (Välfärdens utveckling 1980–2012) från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting som visar att det aldrig satsats mer på välfärden än i dag. Välfärden växer snabbare än demografiutvecklingen med viktiga satsningar på vård, skola och omsorg. Det hänger givetvis ihop med att vi är fler som arbetar och betalar in skatt till våra välfärdssystem. När jag lyssnar på Jonas Sjöstedt (V) och många andra röd/gröna oppositionspolitiker så tycker jag att det är förvånande att de hela tiden berättar om att vår välfärd har raserats. De röd/gröna har fastnat i ett mantra där det handlar om driftsform och lämnar kvaliet helt utanför. Det borde istället handla om att vi ska kräva god kvalitet i vår skola, vård och omsorg, vem som är utförare är inte det som ska vara i fokus. De löften som oppositionen utlovar inför höstens val kommer att påverka vår skola, vård och omsorg negativt. Den röd/gröna politiken kommer att sätta stopp för andra aktörer än staten och på så sätt göra det omöjligt för andra aktörer att driva verksamhet inom skola, vård och omsorg. Skiljelinjerna blir allt tydligare där Nya Moderaterna och Alliansen står för en fortsatt utveckling av vår skola, vård och omsorg och vi ser en röd/grön opposition på en väg som leder tillbaka in i dåtiden!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

18 kommentarer

  1. Rubin Söderlund

    Kostnaderna har ökat och samtidigt upplever folk att verksamheten blivit sämre. Detta innebär att företagsamheten inte klarar av att utföra det dom åtagit sig till samma kostnad som det allmänna. Företagens mål är att få så mycket pengar som möjligt för så lite arbetskostnad som det bara är möjligt. Maximera vinsten.
    Kommunerna försöker få så mycket arbete som möjligt utfört för pengarna. Detta styrs av politiker som du och om du menar att detta är ineffektivt så underkänner du ditt eget arbete. Så istället för att kalla dina politikerkollegor idioter skulle det kanske vara på sin plats att du hjälpte till med den ändring som står för dörren i Vår kommun.
    Dina gedigna kunskaper om offentlig verksamhet skulle nog vara nyttig i en konstruktiv debatt.
    Rubin

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag vill gärna se det underlag som du har för din beskrivning av vår gemensamma välfärd. Det finns offentlig skola, vård och omsorg med hög kvalitet likaväl som det finns alternativa driftsformer med hög kvalitet. Det finns tyvärr det motsatta inom både offentlig och alternativ drift. Jag kalla inte mina kollegor för idioter, det får stå för dig! Jag anser inte att driftsformen är det som ska styra utan vilken kvalitet verksamheten upprätthåller. Det är därför bra att vi har fler utförare för att kunna välja bort eller lägga till det jag som medborgare behöver.

  2. lf

    Jag har tidigare försökt få din kollega Anders Ågren att förklara vad som menas med kvalite ex. inom åldringsvården, men han och storbloggaren Riedel har i princip slutat att svara på kommentarer.
    Det snackas om kvalite i parti och minut.Men vad är kvalite?
    Du kanske kan förklara så vanligt folk begriper och då vill att du inte kommer med svepande politiska haranger.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Kvalitet inom vård och omsorg måste beskrivas på flera sätt. Det handlar först och främst om att klara av alla de uppställda kvalitetsmål som uppdragsgivaren ställt upp. Sedan handlar det om att dessa kvalitetsmål revideras och följs upp för att hela tiden förbättras och anpassas efter den verksamhet som bedrivs. Det handlar också om att du och jag som olika individer ska kunna ha olika krav på vilken vård och omsorg jag vill ha. Jag tycker att kvalitet mycket handlar om hur jag som enskild individ upplever och tycker.
      Jag har sagt det åtskilliga gånger att det inte är driftsformen som är avgörande utan vilken kvalitet jag som utförare får på den vård och omsorg jag behöver. Därför tror jag att det är betydelsefullt att det finns olika utförare för att jag som person ska kunna välja bort eller lägga till det jag vill ha.

  3. nisse

    Lätt för du å gapa som har glidit fram på en räkmacka hela tiden prova på å jobba å få ett jobb

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      För din upplysning så har jag arbetat drygt 25 år inom sjukvården, men det kanske inte du benämner som arbete!

  4. nisse

    Absolut gör jag det men var för äre då ner dragningar inom vården personal blir sjukskriven på grund det ska sparas Å de gäller hela Sverige där vi nu bor du måste börja inse att med moderaterna i cykel styret så går det bara ut för

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Alliansregeringen har tillfört drygt 70 miljarder till skola, vård och omsorg. Ytterst är det varje kommun och landsting som är ansvarig för att dessa extra medel används på bästa sätt. Det ser väldigt olika ut i vårt land beroende på att våra kommuner och landsting styrs på olika sätt och de har vetorätt när det komemr till beslut. Om du läser SKL:s senaste rapport om vår välfärd kan du se att vi har aldrig haft så mycket resurser i välfärden som vi har nu, och det beror på att vi är fler som arbetar och betalar skatt in till vår gemensamma välfärd.

  5. lf

    Sista stycket är svårtolkat.Men det är kanske så att man skall ha klarat högskoleprovet för att förstå.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Trist att du ser valfrihet som svårt att förstå! Jag citerar det jag skrev: ”Jag har sagt det åtskilliga gånger att det inte är driftsformen som är avgörande utan vilken kvalitet jag som utförare får på den vård och omsorg jag behöver. Därför tror jag att det är betydelsefullt att det finns olika utförare för att jag som person ska kunna välja bort eller lägga till det jag vill ha.”
      Var ligger problemet att du som enskild person själv får välja vad du vill ha?, Vem som utför vård, omsorg är av mindre betydelse men jag tror på konkurrens för att utveckling ska ske.

  6. lf

    Jag citerar…..det är inte driftsformen som är avgörande utan vilken kvalite jag som utförare får på den vård och omsorg jag behöver ?????????????????????.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vad är det som är otydligt? Det spelar inte någon roll om det är en landstingsdriven vårdcentral eller en privat vårdcentral förutsatt att kvaliteten är hög!

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Trist att du väljer att missförstå! Det handlar om att du som medborgare ska kunna välja och få bra kvalitet!

          • lf

            Nej, det är du som uttrycker dig på ett sätt som kan missförstås.
            Minns du Elisabet då vi diskuterade om hur den gamla 85-årige skogsarbetaren inte orkade och ville komma in på ett äldreboende,vet du vad du sa i slutändan på den diskussionen .Det går ju att begära ut information från det sociala.

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            Jag förstår inte var du vill komma med dina kommentarer. Jag tycker att det är bra med valfrihet för att du och jag som medborgare ska kunna välja bort eller lägga till det vi vill ha inom ex. vård och omsorg. Socialtjänsten har som uppgift att tillhandahålla information över alla alternativ för att jag ska kunna välja, mer konstigt än så är det inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.