Positivt med frihandel!

I dagarna har frihandelsavtalet mellan EU-länderna och Kanada fått en ny skjuts. Den gångna veckan godkände de förhandlade parterna EU-kommissionen och Kanadas federala regering de finstilta texterna i handelsavtalet. Det innebär inte att frihandelsavtalet är klart, nu krävs det att 39 parlament på båda sidor om Atlanten ger avtalet sitt stöd. Avtalet har tagit fem år att förhandla och det kan innebära att den europeiska exporten till Kanada kommer att öka med ungefär 24 procent. Samtidigt pågår förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU-länderna och USA. Det förväntas få betydligt större påverkan på EU-ländernas export till USA.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Johan

    Hej!
    Något som däremot är tragiskt för oss som jobbar mycket med Norge, är svårigheten och byråkratin att handla med vårt grannland och tillika gamla unionsland….
    Att tullprocessen och blanketthysterin är fullkomlig när vi ska skicka till eller från Norge, råder ingen tvivel om. Skickas något i vanligt brev, kan de ta upp till tre veckor innan det kommer fram på grund av hysterisk administration och kontroll mellan våra länder.

    Detta är ett stort handelshinder, där vi funderar på måsta lägga ner handeln med Norge och deras produkt på grund av svårigheten….
    Man kan ju tycka att det vore en självklarhet med fri handel mellan oss…

    /J

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      På grund av att Norge inte är med i EU så har de skrivit under ett EES avtal vilket är jämställt med EU:s regelverk. Ibland blir dessa regler tolkade på ett sätt som försvårar handel vilket är väldigt olyckligt. Jag har lyft frågan ett antal gånger med vår handelsminister tillika nordisk samordningsminister och hon i sin tur har ständiga diskussioner med sina kollegor i Norge. Vi avskaffar gränshinder varje år men det kommer lika många nya. Lite av moment 22

  2. Johan Börjesson

    Vänta nu!
    Så du menar att man kan göra avtal med länder som inte är med i EU, som är bra för Sverige?

    Men då har ni ju ljugit om att man –måste!– va med i EU för att få tillväxt!?

    Helt plötsligt så ser EU ut som bara ett byrokratiskt fiffel för att få makten över folket flyttat till Bryssel!

    Menar du att Sverige skulle kunna va utanför EU, självstyrande och inte behöva betala greklands & rumäniens stadsskulder och ändå kunna ha ett lönande handelsavtal med ”EU”?

    Avslöjad!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Frihandelsavtal handlar om att underlätta för den globala världshandeln. Alla medlemsländer i EU drar stor nytta av att gemensamt teckna ett frihandelsavtal med både USA och med Kanada.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.