Skrämmande framtid med (V)

Att lyssna på Jonas Sjöstedt och hans mantra om att stoppa vinster i välfärden och stänga alla friskolor blir väldigt inskränkt i längden. Enligt Jonas Sjöstedt och (V) ska alla elever använda sig av närhetsprincipen när man väljer skola. Hur ser den tanken ut? Om jag inte vill gå på den skola som ligger närmast mitt boende så måste jag flytta för att byta skola? Är det Jonas Sjöstedt och politiker som honom som ska bestämma var våra barn ska gå i skola? Har föräldrar och barn ingen bestämmande över hur skolgången ska utformas? Jag tycker det är en skrämmande framtid om valfrihet begränsas och det är staten som ska ansvara för all verksamhet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

16 kommentarer

  1. "Dosan"

    Dumheter. Det ska vara rättvist och eftersom skolan helt ska övergå i statlig regi kommer den nu att kunna kontrolleras och utvecklas med rätt kostnader och rätt värderingar. Inga fler vinstpalats som suger i sig skattepengar så att ägarna kan fly till skogs med vinsten. Därefter, när vi rett ut ert kaos i skolvärlden som ni skapade kommer det inte längre att finnas någon vits att vilja välja skola – alla skolor kommer ju att vara i världsklass igen när pengarna pumpas in i skolorna, lärarna, miljön och pedagogiken istället för att smörja korrupta kapitalister. Därmed kommer ditt argument att vara helt meningslöst eftersom alla skolor kommer att vara perfekta. Allt tack vare röd, sund solidaritet och humanism, inte trots att blåa krafter försöker utarma folket.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Alla de experiment som (S) utsatt hela skolvärlden för har pågått under många år före Alliansregeringen tillträdde. Vi har infört en ny skolreform för att återupprätta kunskapsskolan. Alla de nidbilder som rödgröna anhängare alltid använder är ett trist sätt att misstro alla medborgare att själva kunna välja vad de behöver. Den snedvridna bild av alla övervinster som tas ut är också trist att man inte väljer att se verkligheten utan enbart en bild som inte stämmer.

  2. frida

    Jonas vill inte stänga alla friskolor. Men det är klart, giriga människor som du vill ju enbart driva verksamheter för att få ta ut en stor vinst. Välfärdssamhället bryr ni er inte ett dugg om!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Hur ser verkligehetn ut i vårt land? Det finns många friskolor som driver bra verksamhet och det finns kommunala skolor som gör det. Det finns tyvärr både kommunala och friskolor som också inte uppfyller alla de krav som ställs och dessa skolor måste ifrågasättas. Den bild av alla stora vinter som tas ut stämmer inte med verkligheten. En fråga man måste fundera på är hur det kan vara Ok att kommunala verksamheter går med förlust? Jag tycker att kvaliteten ska ställas i fokus inte driftsformen och när man gör som Jonas Sjöstedt och (V) enbart tittar på driftsform är man fel ute. Jag funderar också varför det är så fruktansvärt hemskt att tillåta valfrihet? Var finns tilltron till att låta människor vara med och påverka?

      • Per A.

        Hur ser verkligheten ut i resten av världen?

        Betydlight färre privata grundskolor överlag, och betydlight striktare restriktioner och kontroll av de privata skolor som finns. Det svenska skolsystemet är helt enkelt extremt.

      • frida

        1. Jag har aldrig sagt att jag inte tycker att kvaliteten är viktigt.
        2. Jag har aldrig sagt att valfrihet inte är bra.

        Jag tror på ett samhälle för alla. Jag tror på ett samhälle där vi tillsammans hjälps åt att skapa så bra förutsättningar som möjligt och det kan man omöjligen göra med hjälp av pengakåta riskkapitalister. Jag förstår verkligen inte hur det kan vara så att det enda moderater har i huvdet är PENGAR = valfrihet. Ni måste förstå att det går att skapa valfrihet utan att strössla pengar över de som redan har det i överflöd.

        Fast det är väl alldeles för mycket begärt antar jag…

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Trist att du inte ser hur verkligheten ser ut. Du liksom många andra har fastnat i nidbilden av en välfärd där vinsterna är det som är avgörande. Det ser inte ut så. Majoriteten av alla alternativa utförare inom skola, vård och omsorg är små eller medelstora företag med Max 20 medarbetare. Av dessa företag återinvesterar nästan 85% sin vinst i företagets utveckling. Jag vill att kvaliteten ska vara det som är avgörande inte driftsformen. Med ditt sätt att se på vår välfärd blir det inte så.

  3. John

    Under 2011 tog en privat företagare ut 134 000 000 i aktieutdelning ur sitt bolag, pengar som skulle kunnat användas i de offentliga , men du prioriterar vinst i välfärd före god vård . En sann moderat .

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det vore mer intressant om du kommenterade alla de andra 99,9% av de privata utförarna istället för att lyfta fram det värsta du kunde hitta. Du generaliserar och sprider en felaktig bild av verksamheter som fungerar väldigt bra. Så tråkigt att du inte tror på människors fria vilja.

      • Per A.

        1) De problematiska företagen inom vård-skola-omsorg ser ut att vara betydligt mer än en promille av företagen, och omfattar definitivt mer än en promille av vård och skolplatserna. Bara John Bauer konkursen berörde 11 000 elever, och vi har inte elva miljoner gymnasieelever i Sverige…

        2) Även om bara en liten del av aktörerna inom vård-skola-omsorg missköter sig så är detta inte en anledning att inte reglera och kontrollera verksamheten ordentligt.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          All skola, vård och omsorg ska omfattas av tydliga krav och regler för sitt uppdrag. I dag är det kommunerna som ställer dessa krav och de har även ansvaret att följa upp sina verksamheter. Skolverket har också ett uppföljningsansvar . Det brister idag i uppföljning av både kommunens egna och alternativa driftsformer.

  4. John

    De fyra största privata bolagen har på fyra år tagit ut vinster på 2,8 miljarder ur vår skattkista , å du anser fortfarande att det är rätt . Det är pengar som vi skulle få bättre vård skola och omsorg för . Stöld är det .

      • John

        Men va f-n , följer du inte med nyhetsmedia . Det har skrivits om det i tidningar och du anser att jag har ingen verklighetsförankring . Som politiker borde du vara uppdaterad . Men jag har kanske för höga krav på dig .

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Den skolreform vi genomförde sist är den största på decennier. Det är inte antalet reformer som är av betydelse det är kvalietetn och innehållet i dessa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.