Var har pengarna tagit vägen?

Under den gångna veckan hade den styrande (S) majoriteten i landstinget bjudit in till ett möte med temat behövs Lycksele lasarett? En tankeväckande titel som kräver ett svar. Tyvärr var det få intresserade som hade sökt sig till mötet i Lycksele. Lycksele lasarett är betydelsefullt för Lycksele och hela regionen och det var en av frågorna som alla närvarande var eniga om. Det som är trist är att den styrande majoriteten inte vill ta sitt ansvar för hur den ekonomiska situationen ser ut i landstinget. Ansvariga skyller på att Alliansregeringen inte tillfört tillräckligt med pengar. Sanningen är den omvända. Landstinget har fått betydligt mer pengar än tidigare och bland annat tack vare jobbskatteavdragen har vi kunna tillföra nästan 70 miljarder till skola, vård och omsorg. På en direkt fråga från mig till den styrande majoriteten var de extra pengarna tagit vägen var svaret att dessa pengar var riktade pengar och inte gick att använda. Frågan kommer då, var har då pengarna tagit vägen om de inte kunnat användas?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

14 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Ni moderater har det lite jobbigt just nu. Din förklaring om att jobbskatteavdragen skulle ha tillfört pengar saknar ju all verklighetsförankring. Tvärt om så har just jobbskatteavdragen samt övriga skattefinansierade jobb, som ni tillfört, tvärtom urholkat hela statens finanser så Sveriges skattakista är nu tom och dessutom så står vi i skuld för lånade pengar. Just nu så lever vi på kredit.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Enligt utomstående bedömare har enbart jobbskatteavdraget genererat 100 000 nya arbetstillfällen. De övertyga 200 000 nya arbetstillfällen som tillkommit sedan 2006 har våra företag står för. Trist att du inte vill se fakta.

  2. nisse

    Just det var har våra pengar tagit vägen vilka har förstört detta land jå moderaterna å skyll inte på andra som jag har frågat för ut varför har moderaterna ingen uppföljning på pengarna som ni vackert lovar till höger å vänster å du Elisabeth var För släpper du inte ut alla kommentarer du säger att du gör det men de är bara lögner av dig jag har ställt många frågor men du törs inte svara.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Tråkig inställning du har. Jag släpper igenom alla kommentarer men i valtider så har jag inte möjlighet att sitta uppkopplat vid datorn hela tiden. Jag är ute och pratar med människor och driver valkampanj! Har du läst utomståendes bedömningar av Sverige? Vi toppar de flesta rankinglistor när det gäller välskött ekonomi, stabilitet mm. Du kanske inte märkt att vi genomgått den största finanskris sedan 1930 talet? Jämför hur våra grannländer i Europa klarat av denna finanskris. Jag tycker det är grovt orättvist att påstå att Sverige inte har ordning och reda i finanserna.

  3. John

    ” Pensionspengar står på spel ” , det skriver ekonomijournalisterna Carolina Neurath och Jan Almgren . De är aktuella med boken De Svenska Riskkapitalisterna , 29 delägare har tagit ut 2,8 miljarder på 3 år . Nu har jag inte läst det i någon Pravdablaska utan det står i dagens Expressen . Undrar vem som saknar verklighetsförankring !

  4. Joackim

    Vart har pengarna tagit vägen?

    Jag har för mig att Reinfeldt har talat om var alla pengar tagit vägen och till vad alla pengar ska gå dom närmaste fyra åren.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Du blandar ihop äpplen och päron! De ökade intäkter som Västerbottens läns landsting har fått både genom ökade skatteintäkter och ökade anslag från staten har försvunnit i något svart hål och inte till vård och utveckling .

  5. Marianne R Johansson

    Med verklighetsförankring så borde man väl se vad som verkligen behövs? Att man ger mer pengar betyder inte automatiskt att de räcker till alla delar de ska räcka till, nu ska ju också de pengarna, med er politik, fördelas till de privata vårdföretagen som startats upp i Umeå!
    För er är det ju så viktigt med ”valfrihet” för människorna! Jag läser ju dina bloggar då och då och har ju tidigare förstått det som att det inte spelar någon roll i vilken regi vården drivs, bara det är kvalitet på den. Men så i din blogg om ”skrämmande framtid med V” så talar du om vad som verkligen är viktigt, det är vinsten för företagen! Så ser er verklighetsuppfattning ut!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Hur får vi in skattemedel till vår gemensamma välfärd? Jo bland annat genom att företag anställer personer så att de kan betala skatt. Desto mer vinst ett företag gör desto fler kan företaget anställa. Vänsterpartiet ser enögt på skola, vård och omsorg och tror att stat och kommun är de bästa utförarna i alla lägen, jag skulle vilja ställa en fråga till dig! Tycker du att det är ok att offentlig vård, skola och omsorg går med förlust?

      • Jan-Erik Vahlström

        Trist att jag inte vill inse fakta, skriver du. Vad är då fakta? Dom jobb som du skriver har genererats på grund av jobbskatteavdragen är ju i princip inga nya jobb. Hur många jobb som det har skapats, som du skriver, är ju moderaternas uppskattning. Övriga jobb som alliansen har skapat är Rut & Rot samt en del i restaurangbranchen. Alla skattefinasierade. Har några andra jobb skapats. Många av företagen flyr ju utomlands. Vilka andra jobb har skapats? Är det detta som kallas socialism?

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Antalet jobb i Sverige är inte konstant utan de skapas av företag. Det är inte (M) som visar på ökat antal arbetstillfällen i vårt land, det är oberoende källor.

  6. Ann

    Hej !

    Jag vill ha källor på siffrorna, sist hänvisade du mig till Rutbarometen.se, när jag förklarade hur den fungerade fick jag inget svar, väntar på det. Nu har du möjligheten igen, källor tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.