Det finns fog för att vara orolig!

Jag skrev ett inlägg tidigare om min oro över att ryska företrädare såg positivt på en ev. S-ledd regering. Att detta skulle innebära en mer positiv hållning mot Ryssland. Jag fick då kommentarer att det var en överdriven oro och att Ryssland inte är något att oroa sig över. I en artikel i en av våra större dagstidningar kan man läsa att Kreml redan idag kontrollerar större delen av Rysslands tv-kanaler och tidningar, som på Sovjettiden. I början av veckan hade Rysslands säkerhetsråd ett möte där man diskuterade hur man ska kunna kapa kontakten mellan den ryska delen av internet och omvärlden i händelse av en krissituation – som militär konfrontation eller utlandsstödda protester mot regeringen, en lag ligger och väntar på att godkännas som innebär att alla som använder offentliga wifi-nät och bloggare med över 3000 läsare per dag ska registreras. Jag tycker detta visar på att det finns fog för oro!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

14 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Ja du, sämre kan det knappast bli med en socialdemokratisk regering. Alliansen har ju tydligen trott att Ryssland aldrig skulle resa sig igen och därför är ju vårt försvar nedmonterat. Först efter oroligheterna i Ukraina verkar man vakna upp. Åtminstone en blinkning i alla fall. Vad man tydligen fortfarande inte vet är ju att flera tusen soldater har stationerats vid den Finska gränsen. Att ta Finland lär möta på hårt motstånd, men sedan är vägen fri att promenera in i Sverige. Vad tänker då en socialdemokratisk regering göra? Ja, det återstå att se, men sämre lär det nog inte bli.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag tror att vi måste komma ihåg att under den socialdemokratiskt styrda Sverige så har drygt 60 militära förband lagts ner. Under Alliansens åtta år vid makten har vi gjort precis tvärtom, vi har satsat mer pengar på fösvaret. Så jag är inte överens om din bedömning!

 2. John

  19 mars 2009 avskaffades värnplikten under Alliansens styre . Verklighetsföankring saknas visst hos dig . Är du inte uppdaterad ?

 3. Rikard

  Lägg ner Elisabeth! Det du sysslar med är skrämselpropaganda. Du ägnar 75% av detta blogginlägg åt att tala om hur hemsk Ryssland är. Det är ren och rama propaganda snack. Du vet mycket väl att Ryssland ALDRIG skulle attackera Sverige såvida vi inte provocerar ett angrepp. Det skulle dock göra att resten av västvärlden och norden skulle bistå oss. Det vet Ryssland även om.

  Skäms du inte som du håller på? Någonstans måste ändå det finnas en liten röst som säger…..”Detta är inte ok”. Eller har du tystat den rösten för länge sedan på jakt efter en framgångsrik karriär som politiker? Det är så genomskinligt att ”vissa” människor är beredda att göra precis vad som helst för att främja sin egen karriär. Skäms du inte?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag har under fyra år arbetat i utrikesutskottet i riksdagen, jag har besökt Ryssland, jag har träffat en rad företrädare för Ryssland så jag har hyfsat bra insyn i vad som händer och sker. Jag är inte ensam som ser på den utveckling som sker som oroande.

 4. Bergis

  Ryssland vars ekonomi inte är större än Italiens har inte råd att starta några krig med väst. Putin skramlar med tomma tunnor likt Nordkoreas ledare. Om Ryssland ska invadera Sverige måste dom ta Finland först vilket är ett Nato land. Om ett Nato land angrips rullar Obama in ett hangarfartyg och gör slarvsylta av Putins trupper. Så det här med att stärka det svenska försvaret är bara löjligt och dyrt. Ryssland är i dag ett modernt land och innan Putin hunnit invadera oss har han blivit avsatt av det egna folket.

 5. Jocke

  Finland är inte medlemmar i Nato. Om Sverige eller Finland skulle bli attackerade av Ryssland så finns det stort motstånd hos bland annat USA för att hjälpa oss med annat än material. Men långt ifrån allt vi behöver är natostandardiserat… Men du ska inte lura någon att tro att hjälp kommer automatiskt!

  En invasion av Sverige skulle ske på ett par dagar och sedan hade Ryssland baserat både flyg och manskap här att möta Nato. Det är inte alls säkert att USA är villiga att riskera något hangarfartyg inom räckhåll för ryskt attackflyg mot sjömål.

  Putin har siktet inställt på att åter göra Ryssland till en supermakt och om än vi är ett litet land så kan vi inte förvänta oss hjälp om vi inte själva bidrar och kämpar för vårt eget försvar.

  Men detta är något som varken den rödgröna sidan eller alliansen har begripit, vi ska ju öppna våra hjärtan (plånböcker) för allt annat istället för att ha en ”säkerhetsdörr” till vårt hem….

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag tycker att den utveckling vi ser i Ryssland ska tas på allvar och det är inga tomma hot som kommer från Putin. Att begränsa människors tillgång till internet och till omvärldsbevakning är allvarligt och det ser vi tyvärr på många andra ställen också. När det gäller vårt försvar så tycker jag att du gör det enkelt för dig att skylla på vår generösa invandring. Under (S) regeringar så har drygt 60 regementen och förband lagst ned. Vi har inte gjort det utan börjat bygga upp ett mer effektivt försvar. Vi tog bort allmän värnplikt av den anledningen att i den form den bedrevs så var kostnaden för hög jämfört med vilken kvalitet man fick ut. Nu har vi soldater som är tränade och med kort inställelsetid kan vara redo för att gå ut i en konflikt. Jag hoppas att den inriktning som försvarsberedningen banat väg för när det gäller hur vi ska rusta vårt svenska försvar ligger fast även om vi får en ny regering.

   • Jocke

    Om du tycker att jag gör det lätt för mig genom att skylla på vår generösa invandring så har du delvis rätt. Det är enkelt när man får straffläge och det är öppet mål..

    Jag ställer bara kostnader mot varandra och ser att det ena kostar drygt 5 gånger mer än det andra. Skillnaden är bara att ett försvar är nödvändigt för att freda landet mot yttre hot. Att sedan det anses så oviktigt av rådande politiker att det inte ens är värt en femtedel, av den kostnad jag ställer det mot, gör att jag ifrågasätter ditt initiativ som politiker att skriva om hur oroande det är med den utveckling vi ser från öst.

    Visst är det högre kvalitet på den nuvarande försvarsmakten, men fortfarande saknar de manskapet och framför allt utrustningen. Den insatsstyrka du pratar om har inte utrustning att hålla ens en förort till Stockholm, i ett skarpt läge. Att göra något på egen hand i fall Sverige blir attackerat är ogörligt, allt är skapat för att vara en mindre del i något större (nato).

    Så antingen återgår vi till tidigare kostsamma försvar, går med i nato eller så lägger vi oss platt och hoppas på hjälp som antagligen aldrig kommer. För mig är det här inte partipolitik utan sunt förnuft, ungefär som att du har lås och larm på bilen.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Om jag får fortsätta på din metafor så tycker jag att du missar målet när du lägger din straff! Allt handlar i slutändan om hur vi ska finansiera vårt gemensamma. Att ställa två grupper mot varandra som du gör blir inte trovärdigt och har ingen relevans. Jag skrev tidigare om hur tidigare (S) regeringar monterat ned vårt försvar och nu pågår det en upprustning från väldigt låga nivåeer. Jag vet att det saknas materiel och antalet utbildade inom försvaret är idag väldigt lågt. Trorts dessa siffror så har det blivit bättre med Alliansregeringens försvarpolitik och hade kunnat bli ännu bättre om vi fått fortsätta vid makten. Jag är positiv till ett svenskt medlemsskap i NATO eftersom jag ser fördelarna av att vara med i denna organisation av säkerhetspolitiska skäl. Kostnaderna för vår invandring måste ses från olika håll. Vi har olika slags invandrare och vi kan inte generalisera och dra alla över samma kam. Just nu är kvot flyktingar och asylinvandring en stor kostnad och till stor del handlar det om människor som flyr för sina liv undan från krig och förtryck. Det jag efterlyser är en gemensam politik inom EU för att ta emot alla dessa asylflyktingar som kommer nu. Vi har en gemensam asylpolitik inom EU men inte när det kommer till mottagnde i det egna landet.

 6. Pigwidgeon

  Vad synd att inte Snowden var ryss och avslöjade att FSB avlyssnade och lagrade information om alla i hela världen. Då kanske även moderaterna hade varit lite kritiska.
  För det är ju uppenbart att det är avgörande vilka det är som beskär friheten och mänskliga rättigheter.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Yttrandefrihet och åsiktsfrihet är för mig viktiga frågor om man ska kunna leva i en demokrati. Begräsningar i dessa mänskliga rättigheter är inte accepterbart.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Usa har både för och nackdelar i sitt sätt att styra landet men när det handlar om att begränsa ex. internet så har det inte samma ambitioner som Ryssland har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.