Utfrågning om frihandel !

Idag ska EU kommissionären Cecilia Malmström frågas ut i Europaparlementet i Bryssel. Cecilia Malmström har fått ansvar för handelsfrågor och det kommer att bli intressant att följa hennes arbete med dessa frågor eftersom det är betydelsefulla frågor för oss i Sverige. Vi är ett litet exportberoende land! Frihandel är viktigt och de avtal som EU håller på att förhandla fram med USA och Canada är betydelsefullt för alla medlemsländer inom EU. Ska Sverige och EU fortsätta att vara konkurrenskraftigt så kan vi inte bygga murar och göra det svårare att driva handel. Vi behöver en öppen marknad utan tullhinder.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Frihandel innebär att export mellan länder kan ske utan tullar eller andra handelshinder som respektive land sätter upp.

   • Patrik Hockum

    Inte riktigt svar på frågan. Om inte avtalet skulle gå igenom så blir det inte några försämringar mot hur det är idag vilket du antyder i ditt inlägg.

    Jag är intresserad av vad du menar är de där ”andra handelshindren”. Det talas väldigt sällan klarspråk om detta från förespråkare av TTIP/ISDS. Menar du att vi inte ska ha någon kontroll av varor och tjänster över gränserna mellan EU, Kanada och USA? Vem eller vilka ska bestämma vilka varor och tjänster som är godkända och hur ska detta gå till?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Ett exempel som ligger nära oss är Norge. Ett land som inte är medlem i EU men omfattas av EES regelverk vilket inom handeln kan jämställas med samma regelverk som andra EU länder omfattas av. I dag så kan Norge sätta upp hinder iform av protektionistiska hinder. De höjer skatt på ost från Sverige ( Västerbottenost undantagen av någon underlig orsak) för att kunna sälja sin egen ost, de höjer skatt på vissa blommor mot danmark för att stimulera sin egen produktion. Vem som ska bestämma alla dessa regler är en del av alla dessa förhandlingar som nu pågår mellan alla inblandade parter. Avtalet med Canada har kommit betydligt längre än TTIP och här ska alla länder skriva under att de godkänner alla framförhandlade punkter.

     • Patrik Hockum

      Ja, detta är ju exempel på ojuste konkurrens och de är ju lätta att hålla med om att det inte är ok om det enbart görs för att gynna sin egen försäljning.

      Men de stora problemen är ju att även högre miljökrav och arbetsrättskrav ses som handelshinder. Flera företag runtom i världen har redan stämt stater för att dessa tagit demokratiska politiska beslut för miljön eller människors hälsa. Med TTIP/ISDS kommer dessa stämningar att avgöras av en liten grupp personer, helt utan insyn eller möjlighet till överklagande eller demokratisk påverkan.

      Detta är ett hot mot demokratin och det har inte förts en öppen debatt om detta alls. Nästan ingen makthavare som har suttit med i dessa förhandlingar eller har insyn har varit intresserad av att informera eller fråga folket i något EU-land vad de anser om detta.

      Inget företag ska ha möjlighet att stoppa demokratiskt valda församlingar att fatta beslut för ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du har som vanligt missförstått även denna fråga. Frihandel handlar inte om att ta bort tullövervakning. Det handlar om att ta bort handelshinder och regler som försvårar handel mellan länder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.