Praxis eller inte?

Gårdagens stora nyhet handlade om valet till 2.e vice talman i Sveriges Riksdag. Enligt den praxis som finns i Riksdagen så går posten till det parti som är tredje störst i Sveriges Riksdag. Omröstningen igår tog flera timmar på grund av att (V) begärt sluten omröstning. Det råder väldigt olika åsikter om denna praxis är uppdaterad till hur det politiska klimatet är idag eller inte. En talmans uppgift är blandannat att representera Sverige i olika situationer och att ta emot besök både på och utanför Riksdagen. En talman reser runt i världen och representerar Sverige och står upp för våra svenska värderingar och vår kultur. Posten som talman räknas som en opolitisk position förutom vid voteringar där de vice talmännen röstar tillsammans med sina respektiva partikamrater. Att vår 2:e vice talman tillhör Sverigedemokraterna, ett parti som det råder många åsikter kring, kommer att leda till fortsatta diskusioner.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Roger

  Tycker det blir extra problematiskt när politikerna ska visa sitt missnöje med att dra ut på processen i en sluten omröstning som ändå inte leder till något.

  Måste väl ändå vara bättre att göra som V då i denna fråga att stå upp för det dom tycker hela vägen?.

  Är en gammal praxis viktigare än färsk Politik?

 2. Anders Giunti

  Praxis i all ära men det rör sig ju inte om Högsta Domstolen utan om att rösta fram personer som ska representera landet och där måste väl lämplighet väga tyngre än tradition.

  Tycker man att det är rimligt att Sverige representeras av en person som framhållit att heterosexualitet är det enda rätta och tycker att selfies med nazister är lattjo, ja då har man bara att rösta för eller blankt. Tycker man däremot att det inte är ok då röstar man mot.

  Riksdagens partier (V undantaget) har bestämt sig för att talmansposter ska fördelas efter partistorlek (kanske dags för personval till talman med?) men det är ju inte likställt med att de måste acceptera vilken kandidat som helst från Sverigedemokraterna. Nog borde de väl finnas fler personer att välja på. Eller är det så att Söders värderingar representerar landets?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag tror att den praxis man använder sig av idag måste ses över. Du har många kloka åsikter

 3. Pingback: Lastest Sommarstuga News - Scandinavian Windows

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.