Återigen ser vi dårskapen i Lycksele!

Jag måste upprepa Albert Einsteins ordspråk ” Själva definitionen på dårskap är att göra samma sak om och om igen, men förvänta sig ett annat resultat” Jag har under en lång tid mött människor som besviket uttryckt sitt missnöje över den politik som den styrande (S) minoriteten fört i Lycksele kommun. Trots denna besvikelse så röstar man fram Socialdemokraterna för att styra Lycksele kommun ännu en mandatperiod. Denna period har man dessutom gett Vänsterpartiet större inflytande över Lycksele kommun. Mitt citat pekar på dårskapen att vilja ha en förändring men tror att den förändringen kommer om man fortsätter göra som man alltid gjort, i detta fall rösta på samma parti som under lång tid har styrt kommunen. 707 tidigare (S) väljare har tagit ansvar och inte röstat på samma parti och jag ger all heder åt alla dessa Lyckselebor. Vi befinner oss i ett svårt ekonomiskt läge i kommunen och då måste man som ansvarig för kommunen våga tänka nytt och se alla möjligheter till förändring. Vi har inte råd att sätta ideologi framför möjligheter till förändring! Jag är djupt oroad över hela det politiska läget i vårt land med en rödgrön regering som höjer skatten, försvårar för företag att driva verksamhet, begränsar valfriheten. Detta är helt fel väg att gå!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

11 kommentarer

  1. Mikael Pallin (V)

    Med tanke på det du skriver var det ett väldigt klokt beslut av V att inte fortsätta någon dialog med er.
    Att ni inte lyckades bättre får väl tolkas som ett positivt besked för Lyckseles invånare. Att prata om dårskap i stället få idépolitik skapa inget förtroende. Din retorik blir någon form av försök till översitteri och härskarteknik. Jag tror personligen att det är en dålig politisk taktik.

    Vi har fört samtal med ”alliansen” genom Christer Rönnlund men konstaterade ganska snabbt att.

    1. ”Efter att ha suttit en hel mandatperiod och tittat på, var man less”
    2. Ni hade ingen genomtänkt politik och saknade idéer som skulle göra skillnad. Ni ville diskutera utifrån ett ”Vitt papper” med ett gemensamt ”valmanifest” som skrivits ihop efter valet.
    3. Alliansen gick till val på att skälla på S och V i stället för att visa på en politik som skulle göra skillnad. Många punkter i ”valmanifestet” men väldigt få svar på hur man ville åstadkomma innehållet.

    Hade inte V kommit överens om ett politiskt innehåll och fått ett inflytande i politiken hade vi kanske övervägt att lägga ner våra röster. I politiken gäller det att agera och inte som alliansen i Lycksele gjort de senaste 4 åren, reagerat på andras förslag utan att ha några egna.

    Alliansen har nu 4 år på sig att med en aktiv oppositionspolitik visa på skillnader som inte bara handlar om väghyvlar, lagen om valfrihet och att sparka på kommunens gatu/parkavdelning.

    En majoritet blir oftast inte bättre än det motstånd man har. Saknar man motstånd i fotboll/hockey så blir det spel mot ett mål. En spelidé är grunden för ett framgångsrikt lag och det menar jag att S och V har. Återstår att se vad ni i alliansen ställer upp med. Vid gårdagens kommunstyrelse visade det tydligt att ni inte hade någon som helst strategi för framtiden. Ni reserverade er mot budgetförslaget 2015-2018 utan eget förslag och skulle återkomma i kommunfullmäktige. Det tyder på att ni behöver göra läxan själva innan nu ”dumlägger” andra.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tycker ditt inlägg visar på att du läser och tolkar och ser precis det du vill se. Under de senaste fyra åren har (S) haft både ordf och viceordf. poster i alla nämnder. Var är möjligheten att påverka ? Jag har ett flertal tillfällen lyft möjligheten att inom skola, vård och omsorg se på andra driftsformer för att stärka ekonomin och höja kvaliteten men av ideologiska skäl säger man nej utan att ens utreda möjligheten. Skillnaden mellan Alliansen och (S) är och förblir tydlig. Alliansen ser andra möjligheter att driva kommunen men (S) kör på i samma fotspår och vill inte se att det finns andra sätt att driva utveckling. Alliansen presenterade ett eget budgetförslag i fullmäktige i våras, den budget som (S) presenterar är för mig inte trovärdig då man fryser den under kommande år. Det är inte realistiskt att tro att en hårt pressad verksamhet kan klara en sådan budget. Att påstå att Alliansen sparkar på gatu/parkavdelning är en trist anklagelse från din sida. Alliansen har andra förslag till hur man kan driva verksamheter i kommunen ni fryser budgeten och hoppas att verksamheterna fixar det. Jag funderar vem som sparkar på kommunens verksamheter?

      • Mikael Pallin (V)

        Jag läser och kommenterar det jag ser medan du uppenbart inte läst erat eget gemensamma valmanifest och det uppdrag Christer hade i samtalen med oss.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Jag har läst Alliansens valmanifest och håller med om att det är ett vitt papper med en rad punkter på. I en öppen förhandling så förstår både du och jag att ett fullständigt dokument med strategier och lösningar inte kan presenteras när man inte har ett verifierat samarbete.

          • Mikael Pallin

            Du skiver att S gett oss mer inflytande i Lycksele kommun och verkar tycka att det är illa trots att ni själva ville ha oss med för att ”ta makten” i Lycksele. Sen rabblar du upp de gamla vanliga ideerna som du vet att vi troligen aldrig skulle ställa upp på. Vänsterpartiet har inte haft några ordförande eller vice ordförandeposter, vi har lagt förslag i alla fall. Rätt ofta har dessa förslag gillats t.o.m av dina partikamrater. Alternativa driftsformer är inget vi är motstådare till, vi har i enighet antagit en policy för hur detta ska hanteras. Ni har haft ledamöter i utskott och presidier så ni har troligen haft större möjligheter än V att avge era ideer tidigt i processen. Men sitter man och reagerar på andras förslag i stället för att vara aktiva förslagsställare i nämnder och utskott har jag svårt att ha några sympatier. Att det är skillnad mellan S och M råder inga tvivel kring. Än större skillnad är det mellan dig och mig. Jag håller mig i alla fall ifrån att idiotförklara människor som inte tycker som jag. Däremot tar jag gärna en saklig debatt om frågor där vi tycker olika. Om en majoritet tycker annorlunda så accepterar jag det i god demokratisk anda. Du brukar ju framhålla alliansens politik som stark i din blogg, nej det blev fel, det var ju dom andra som saknade stark politik.

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            Det citat jag använder från Albert Einstein tycker jag är talande för den politik som förs i kommnuen där viljan att se andra möjligheter inte finns. Det handlar inte att idiotförklara människor som du påstår. Jag har inte suttit i nämnd eller styrelse i kommunen de senaste fyra åren men har följt arbetet och diskussionerna med hjälp av de som representerar Alliansen. Möjligheterna till inflytande har inte varit stort och viljan att se andra åsikter än (S) har inte heller varit stort. Nu står vi inför fullbordat faktum och vässa vår oppositionspolitik.

  2. Rubin Söderlund

    Tack Elisabeth
    Vi förståndshandikappade Lyckselebor måste tacka våran lyckliga stjärna att vi har fått en som vill sänka sig ner till vår nivå trots att hon har fått umgås med de intelligentian i våran huvudstad. Vi ser med tillförsikt fram emot hennes klokskap och kanske lite av hennes intellektens smittar av sig på oss andra dårar. Hennes nydanande och även traditionella pedagogik imponerar, ”Henna jett du ju begrip din jävla idiot” pedagogiken har allt för länge ansetts som omodern men den dammas härmed av av en av våra skarpaste hjärnor.

    Rubin Söderlund

  3. A. Einstein

    Kort reflektion.

    Om Lycksele väljarna vet hur jäkla dåligt vänstern skött Lycksele men ÄNDÅ röstar rött…..är inte detta en reflektion hur dålig er politik är?

    Det handlar inte om dårskap från Lycksele väljarnas sida. Det handlar om hur dåligt det andra alternativet är. Det kanske är dags att rannsaka sig och sin egen politik?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Albert Einsteins ordspråk tycker jag beskriver den politiska inriktning vi har sett i kommunen. Du har helt rätt att det finns förbättringspotentialer från oppositionen.

  4. Mikael Pallin (V)

    Citat:
    Återigen ser vi dårskapen i Lycksele!
    Jag har under en lång tid mött många människor som besviket uttryckt sitt missnöje över den politik som den styrande (S) minoriteten fört i Lycksele kommun. Trots denna besvikelse så röstar man fram Socialdemokraterna för att styra Lycksele kommun ännu en mandatperiod. Denna period har man dessutom gett Vänsterpartiet större inflytande över Lycksele kommun. Det kan inte beskrivas som annat än ren dårskap!”

    Jag undrar nu vem som är mest besviken, du eller väljarna?
    Utropstecken och värderande ord brukar jag tyda som någon form av desperation.
    Känner igen dom från mina barn när dom inte fick som dom ville.

    Jag ser nu fram emot en aktiv opposition som redovisar sina förslag grundade på fakta och ide. Rätt vad det är kanske vi kan komma överens. Att påstå att ni inte haft möjlighet att lägga förslag är en dålig ursäkt. Ni har hela tiden förlitat er på att andra ska lägga förslagen och ni ska reagera på dessa. Det tycker jag är ett tecken på att ni saknat egna idéer. Precis lika överraskade var dina allianskamrater på senaste kommunstyrelsen när vi på nytt tog upp budgeten 2015-2018. Dom kom inte ens ihåg det förslag ni hade vid junifullmäktige vilket medförde en reservation och ett meddelande om att återkomma vid kommunfullmäktige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.