Finanspolitik inte helt enkelt !

Jag var på ett stort seminarium på Riksbanken i veckan och frågorna var många om anledningen till den nollränta som beslutades om för ett par veckor sedan och det finns flera svar på den frågan. En av anledningarna till varför nollräntan sattes är att inflationen inte gått upp som förväntat. Nollränta ska stimulera oss att konsumera och företag att producera. En stor utmaning är den överhettade bostadsmarknaden. I storstäderna ligger belåningsgraden på ca 400% av de enskilda intäkterna, övriga Sverige ligger inte långt efter. Finansinspektionen gick ut med krav på amortering på alla bolån och det är i sak positivt men det måste införas successivt för att inte öka på kostnaderna för alla med bolån. Det måste också byggas betydligt fler bostäder i hela landet för att sänka kostnaderna. Inom bostadssektorn finns mycket att göra och det har skett mycket men mer kvarstår.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.