Tidiga insatser för att förebygga fallolyckor!

Fallolyckorna bland äldre över 65 år ökar. Enligt en samkörning av Socialstyrelsens olika register visar siffror att det är ett stort antal äldre som ramlar så illa att de behöver sjukhusvård. Regeringen tillsätter nu en kommission för att titta på det. Regeringen skjuter dessutom till 2 miljarder kronor till kommunernas Det är en allvarlig utveckling och det finns en rad olika sätt att försöka minska antalet fallolyckor. Den 2 miljarders satsningen som regeringen annonserar skulle för Lycksele kommun innebära ca 2 miljoner. Det är drygt 4 nya undersköterskor i äldreomsorgen. Jag tror inte att de 2 miljonerna till kommunen kommer att vara det som gör skillnaden utan vi måste titta på bred front. Många äldre bor hemma betydligt längre och är utan hemtjänst, hur ska kommunen förhindra fallolyckor i hemmet ? Jag tror att vi måste arbeta med tidiga åtgärder, kunna erbjuda trygghetsboende, erbjuda fysisk aktivitet, kost och näring är betydelsefullt för de äldre och här finns förbättringsområden.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Ja du har helt rätt i det, men jag tror att det är en svår uppgift att få alla äldre att ha ett boende utan mattor. Det finns många olika sätt att hantera problemet. Se till att maten man äter är näringsrik, att man inte behöver äta ensam, att man äter rätt mediciner, att man får fysisk aktivitet, att det sociala umgänget stimuleras på olika sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.