Ge ungdomar lön för att äta hamburgare är lö(S)ningen!

I går eftermiddag var det interpellationsdebatt i Riksdagens kammare. Många av interpellationerna var ställda till finansminister Magdalena Andersson. En av interpellationerna handlade om ungdomsarbetslöshet och åtgärder för att komma tillrätta med de utmaningar vi står inför. Den rödgröna regeringen har aviserat att de vill ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och ersätta reformen med traineejobb och en 90-dagars garanti. Det är reformer som starkt ifrågasätts eftersom traineejobb är statligt finansierade platser som under en kort period ska ge ungdomar en plats inom vård och omsorg varvat med utbildning och erhålla en avtalsenlig lön. Vilka signaler ger det till de som väljer att utbilda sig inom vård och omsorg? 90-dagars garantin har prövats tidigare med dåligt resultat. Det som väckte mest frågor i debatten var när en (S) riksdagsledamot stod i talarstolen och förklarade sin syn på att skapa arbetstillfällen för unga. Han menade på allvar att de vore bättre att ge ungdomar lön för att gå och köpa hamburgare på en restaurang och på så sätt öka efterfrågan och det skulle innebära att arbetsgivaren kunde anställa fler ungdomar för att möta den ökade efterfrågan.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.