Prioriterar inte vaccin!

Vi lever i en orolig värld, det finns en rad åtgärder för att vi ska bidra till stabilisering men det innebär att vi måste ta ett gemensamt ansvar för det. Det finns många aktörer som tillsammans bidrar till att stabiliserande åtgärder och Sverige tillsammans med många andra länder bidrar med finansiellt stöd till dessa aktörer . En stor aktör är organisationen GAVI som köper upp stora mängder vaccin från företag och distribuerar till behövande länder. Länderna får betala detta vaccin efter förmåga och det innebär att det är god tillgång på vaccin. Har ett land möjlighet att vaccinera sina barn mot relativt lindriga åkommor så innebär det att barnadödligheten minskar och stärker hälsoläget i landet. Sverige har under många år varit en stor givare till GAVI eftersom vi sett direkta resultat av detta bistånd. Nu vill biståndsministern ta bort stödet till GAVI och flera andra aktörer och istället satsa 500 miljoner på FN:s gröna fond som ännu inte fungerar. För mig är det en underlig prioritering, att prioritera en fond som inte fungerar och lämna barn och unga utan möjlighet att erhålla vaccin.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.