Det finns många utmaningar!

Institutet för arbetsmarknads-och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har presenterat en intressant rapport om skolan och skolresultaten. Rapporten visar med stor tydlighet att resultaten i skolan började falla redan före alla skolreformer som genomfördes på 1990-talet. Det innebär att den kommunalisering som infördes är inte den enda anledningen till att skolresultaten försämrats. Rapporten är intressant att problematisera kring och det visar att det finns en rad olika utmaningar som inte kommer att lösas av sig själv om vi byter huvudman i skolan.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Göran

  Jag är inte alls insatt i politik och pengar inom den offentliga sektorn, men jag tror ändå att det är förödande för skolorna att ha dem komunala som vi har idag – särskilt för glesbygden.
  Nu satsar vi många skattekronor på att utbilda våra ungdomar, som sedan i många fall flyttar från kommunen och inte ”betalar tillbaka” pengarna vi satsat på dem.
  För att delvis finansiera skoloorna så tar kommunerna ordentliga avgifter för grannkommuner som skickar sina ungdomar till t.ex Lyckseles Tannbergsskola. Det medför att alla smkommuner ska starat sina egna gymnasier, och det kan inte bli bra för någon?
  Dessutom är det så att har vi en elev i Lycksele som är intresserad av t.ex skogsutbildning så är det inte det första en studievägledare rådger eleven till att söka till Burträsk, för det kostar en massa pengar, nä då startar vi nåt konstigt liknande program i Lycksele och ”lurar” eleven att söka dit istället.
  Jag tycker att skolan ska vara nåt som staten driver, och kommunerna ska inte vara rädd att skicka eleverna till den skolan som de verkligen vill gå. Våra ungdomar behöver se nåt annat än Lycksele/Storuman/Vilhelmina innan de ska ”komma hem” och blida familj.

  // Göran

 2. Bergis

  Skit i skolan Elisabeth. Det står en hel buss med flyktingar i Östersund som kräver varmare klimat och en storstad att bo i. Hur kan vi skattebetalare hjälpa dem? Läget är akut!!!!!!!!!

 3. Gun

  Men tacka för det! Inte beror det på vad som basuners ut av vissa, resultaten har ju visats under lång tid, märkligt att det förbises i alla kommentarer ….
  Bra med dessa fakta och din blogg…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.