Verkligheten är inget man vill se!

I gårdagens nyhetsrapportering fanns ett inslag om att den rödgröna samarbetsregeringen vill ta bort eller minska möjligheterna till skattereduktion för att nyttja hushållsnära tjänster sk. RUT-avdrag. ROT avdraget är inte uppe till diskussion och det är intressant att den feministiskt jämställda samarbetsregeringen så tydligt tar ställning för att behålla typiskt manliga arbetstillfällen medan man gör det svårare och kommer att se till att många kvinnor står utanför arbetsmarkanden genom att sänka gränsen eller helt ta bort möjligheten till att göra skatteavdrag. I dag kan man som privatperson göra ett skatteavdrag på 50 000 kronor per år om man använder hushållsnära tjänster och väljer att använda ROT-avdraget. Finansminister Magdalena Andersson(S) kommenterade förslaget att ta bort RUT-avdraget med att hon inte vill att människor skulle kunna anställa en barnflicka på heltid. Jag tror att finansministern måste titta närmare på vem som nyttjar RUT-avdraget i dag. Det handlar om äldre och barnfamiljer som använder ett litet antal timmar varje månad. I flera kommuner är det billigare för pensionärer att nyttja RUT-avdraget och anlita städhjälp istället för att använda kommunens hemtjänst. Varför ser inte den rödgröna regeringen på hur många arbetstillfällen som skapats eller på hur många företag som startats istället för att fastna i ideologi?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

8 kommentarer

  1. Leif

    Varför skall rika människor få bidrag när vi inte kan ta hand om dom svaga i vårt samhälle. Frågan som bara Moderater har ett svar på

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vem är det som nyttjar RUT-avdraget? Barnfamiljer och pensionärer, din verklighet stämmer inte riktigt

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tycker det är på sin plats att kommentera att dessa reformer är självfinansierande.

  2. Maria

    Jag har själv jobbat som barnflicka och det var de som hade det bäst i samhället som hade råd med det och som hade den möjligheten,
    även om det var ett tag sedan så gäller samma sak idag.
    Hur man ska lösa detta är nog inte lätt och det blir alltid snett och fel hur man än vänder sig med detta rut och rot avdraget, jag håller inte med dig till fullo för det är de med pengar som använder sig av detta och inga andra.
    Det kommer alltid att vara så och gapet blev bara större med eran regering fattiga i samhället och rika, vi fick hela tiden ge till de som hade sitt och fler blev kapitalisterna, nej jämna ut detta och alla ska kunna ha ett gott liv och få känna sig viktig idag, vilket blev så stora kontraster när den borgerliga satt och förde en regering på de rikas villkor.
    Jag kämpar får alla i detta samhälle, att man ska kunna leva som svensk i ett land med allt som tillhör, inte hamna på den där sidan hela tiden och se de som tar för sig av allt, som man inte kan själv av olika anledningar, gapet har bara vuxit och jag är glad att det fick sitt slut till sist och hoppas att det här blir bättre, sakta kommer folk att förstå att det här är nog det bästa, att lura andra och vrida på allt till egen fördel är inte något jag tror på.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Dina påståenden stämmer inte riktigt. I princip alla har fått en dryg månadslön extra i plånboken. De som gynnats mest av denna reform är låg och medelinkomsttagare eftersom det finns ett tak på hur mycket man får tjäna. Skillnaden mellan män och kvinnor i inkomst har minskat, även om det är för lite. Jag tycker det är trist att man inte vill se de positiva effekter som Alliansens reformer inneburit. Jag tror på en arbetslinje istället för bidrag. Tyvärr är vi på väg tillbaka till att allt fler hamnar i utanförskap och lever på bidrag. det är för mig fel väg att gå. jag tycker att alla ska bidra med 100% av sin förmåga.

  3. Jan-Erik Vahlström

    Att ta bort Rot och Rut vore en självklarhet om man värnar om skattebetalarnas pengar. Hemhjälp har man rätt att få ändå om behov föreligger. RUT innebär en skattefinansierad städhjälp utan behovsprövning. ROT sammaledes borde tas bort som även innebär skattefinansierad hjälp vid renoveringar av eget boende och sommarstugor. Hyresrätter har ingen möjlighet att ta del av ROT som är avsett endast för den egna villan, bostadsrätten eller sommarstugan. I undersökningar har det visat sig att många skulle ändå ha renoverat även utan ROT, men naturligtvis så tar dom gärna emot ett bidrag om staten bjuder. Skattesubventionerade jobb är ju i stort sett dom enda jobb som alliansen har skapat. Nämnas kan just ROT och RUT, sänkning av avgiften för ungdomar, utan märkbar dokumenterad effekt. Historiska skattesänkningar som man anser har skapat jobb. Hur är det med den saken? På vilket sätt har dom skapat jobb? Genom dessa skattesänkningar har det förvunnit massor av personal från vården,äldrevården, skolan- ja överlag över allt efter som det inte finns en skattebas som gör det möjligt att upprätthålla dessa verksamheter.Äldreboenden läggs ner, bl.a i Kungälv så fick boende ingen dusch på fem veckor. Mat levereras ibland inte, 2000 sjuksköterskor 800 vårdplatser saknas. Under 2013 fick 400.000 personer försörjningsstöd. Jadu, Elisabet- listan skulle kunna göras mycket längre, men jag stoppar här.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vänd på debatten. dessa reformer är självfinansierande och har inneburit nya arbetstillfällen och nya företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.