God omsorg oavsett huvudman

Den senaste veckans media har varit fylld av debattartiklar och inlägg om de utredningsdirektiv som regeringen gett till Ilmar Reepalu. Han ska bland annat utreda hur vinster i välfärden ska hanteras och om den lagstiftning regeringen vill genomföra är förenlig med gällande lagstiftning. Jag tycker det är bra att regeringen tillsätter en utredare men tyvärr är fokus helt fel. Fokus borde ligga på kvalitet,effektivitet, kompetensutveckling och hur vi ska kunna möta den demografiutveckling vi ser idag. Nu kommer utredaren att fokusera på detaljreglering, ställa generella bemanningskrav och begränsa ett eventuellt vinstuttag. Varför ställer vi inte samma kvalitetskrav på kommunal och offentlig verksamhet som vi gör på alternativa driftsformer? Varför ställer vi inte krav på att kommunal och offentlig verksamhet ska ha god ekomisk hushållning? Jag tycker att alla ska ha rätt till en god vård och omsorg oavsett vem som är huvudman.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Du har ett betydande sakfel i ditt inlägg. Du skrev:
    ”Varför ställer vi inte krav på att kommunal och offentlig verksamhet ska ha god ekomisk hushållning?”

    Sedan 1 januari 2013 finns det i kommunallagen 8 kap. 1§ krav på god ekonomisk hushållning i alla kommunala verksamheter. Det beslutade du om medan du satt i riksdagen. Kommunen måste sätta upp mål för god ekonomisk hushållning och följa upp dem i sina årsredovisningar. Målen och uppföljningen granskas sedan noga av kommunrevisorerna.

    Jag kan i stället fråga mig varför privata aktörer ska ha rätten att plocka russinen ur kakan t ex inom skolan där man bevisligen har nekat elever med sämre betyg (dyrare elever) att få en plats på sina skolor och sedan berett plats för ”duktiga” elever (uppdrag granskning). Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att om man motar bort elever som behöver mer stöd blir det lättare att nå goda resultat för en skola.

    Tyvärr verkar det vara så att när det finns pengar och vinstintressen inblandade så dyker det alltid upp oseriösa aktörer. Genom en striktare reglering kommer man att minska möjligheterna för oseriösa aktörer att sko sig på skattepengar och våra barns möjligheter att få en likvärdig skolgång.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i att det finns krav på ekonomisk hushållning för offentlig och kommunalverksamhet. Vad som är problemet är att det blir sällan konsekvenser för verksamheten. Alternativa driftsformer kan inte gå med förlust utan är tvingade att hålla en ekonomi i balans. Jag tror att konkurrens är bra för de flesta verksamheter och skapar en utveckling som är bra för kompetens.

      • Peter Åberg

        Som exempel utgör Skolverksamheten i Sverige kommuner runt 30% av den totala kommunbudgeten. Sköts inte Skolverksamheten på ett effektivt sätt får det absolut konsekvenser för både skolverksamheten och övriga kommunala verksamheter som äldreomsorg, Individ och familjeomsorg, gator och vägar m m. De flesta kommunerna i Sverige är tvungna att vända på varenda krona för att skatteintäkterna skall räcka till alla lagstadgade verksamheter en kommun måste ha. Kommunerna måste enligt lag leva upp till det lagstadgade balanskravet. Gör en kommun ett år ett underskott måste det återställas inom tre år. Kommunens verksamhet granskas kontinuerligt av revisorer, politisk opposition och sina medborgare och även av massmedia så utrymmet för att bedriva en dålig ineffektiv verksamhet är ytterst begränsad om den sittande politiska majoriteten vill vinna nästa val.
        Enligt min mening får dåligt skötta verksamheter i kommuner visst konsekvenser i verksamheten.
        Jag är helt överens med dig om att sund konkurrens är en drivkraft för utveckling. Däremot anser jag att de avarter som visat sig måste beivras och att orimliga övervintster på bekostnad av kvalité i skattefinansierad verksamhet måste stoppas. Privata alternativ har kommit för att stanna men måste även de genomlysas på ett liknande sätt som kommunalt bedriven verksamhet granskas med hjälp av offentlighetsprincipen. Det får inte vara så att man av ideologiska skäl ser mellan fingrarna då det gäller att beivra avarter i skattefinansierad privat verksamhet.

  2. lf

    Jag tycker att det är konstigt att du blir feltolkat i snart sagt varannan blogg som du skriver.
    Om man har suttit i riksdagen då är det väl viktigt att man framför budskap som förstås av vanliga människor.
    Jag hörde en debatt i riksdagen idag där oppositionen jämför verksamhet inom den offentliga sektorn med investeringar,som byggande bl.a.
    Kommunal verksamhet bedrivs på en ort eller i en kommun.Kommunen kan inte bedriva egenregiverksamhet i någon annan kommun.
    De som sköter byggande har hela landet, ja hela världen som sitt verksamhetsområde.
    Att oppositionen fortsätter att göra den jämförelsen är obegriplig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.