Vi får inte nöja oss med statistiken!

Sedan början av 1990-talet har andelen aborter före den sjunde graviditetsveckan ökat betydligt. Under 2014 genomfördes hälften av alla aborter inom denna period, En förklaring till att aborterna görs allt tidigare i graviditeten är att det införts nya metoder för medicinsk abort och mer utvecklad ultraljudsteknik. Vanligast är aborterna i åldersgruppen 20-24 år. Sammanlagt rapporterades drygt 36 600 aborter till Socialstyrelsen under 2014, vilket motsvarar 20,2 per 1 000 kvinnor i åldersgruppen 15–44 år. Det innebär en liten minskning jämfört med Socialstyrelsens senaste mätning, men statistiken bör tolkas med stor försiktighet eftersom nya insamlingsrutiner införts. Det är viktigt att vi inte nöjer oss med dessa siffror utan fortsätter arbeta på det förebyggande arbetet med tidig sexualkunskap, utvidgad sexualrådgivning och ett bra stöd till alla unga i form av ungdomsmottagningar.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.