Vi lever allt farligare!

En intressant debattartikel tar upp frågan om vår livsstil och hur den har förändrats. I genomsnitt lever européer allt längre, men livsstilssjukdomar kan stoppa den utvecklingen. Vi röker och dricker mer än i andra världsdelar, och är näst fetast efter amerikanerna. . Dödsfall på grund av hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och kronisk respiratorisk sjukdom minskar. Framsteg har skett i länder som tidigare haft sämre siffror än övriga Europa, som Moldavien, Kazakstan, Ukraina och Ryssland men livsstilssjukdomar kan sätta käppar i hjulet på den lovande europeiska utvecklingen. Det finns en mycket stor risk att dessa vinster går förlorade om rökning och alkoholkonsumtion fortsätter i nuvarande takt. I Västerbotten har vi en stor forskningsstudie som pågått under lång tid, Västerbottens hälsoundersökning, och den visar tydligt att ex. medellivslängden för kvinnor som stadigt ökat i Västerbotten nu har stagnerat. Frågan är vad detta står för.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.