Beklämmande att se!

Det kan inte ha undgått någon att Sverige är ett av de länder som tar emot flest asylsökande i Europa. Det är ett åtagande att erbjuda alla asylsökande boende, mat, sjukvård skola och allt vad de behöver. Jag kan inte låta bli att reflektera över hur den rödgröna regeringen står handfallna och deras kommentarer är att antalet asylsökande har minskat och nu kommer det att lösa sig. Det är nu utmaningarna börjar, det kommer att ta lång tid innan alla har fått sin asylansökan prövad och under tiden står kommunerna runt om i landet med stora utmaningar att hantera det vardagliga. En stor utmaning är att så snabbt som möjligt få ut så många som möjligt på arbetsmarknaden för att komma bort från bidragsberoendet och bättre integreras i vårt samhälle. De flesta expertinstanserna ser utmaningarna och ser att vi måste använda alla verktyg vi har för att lösa ett snabbare inträde på arbetsmarknaden. Att i denna fråga lyssna på arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som konsekvent stänger dörrar för nya förslag och dessutom inte vill se hur verkligheten ser ut och väljer vägen att det är marknadens parter tillsammans med facken som ska lösa alla utmaningar gör mig beklämd.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

  1. Lars Appelfeldt

    Hej
    Fråga från en som inte är politiker. Kan du nämna fem åtgärder som skulle vara en del av lösningen på denna ”möjlighet” som ökad invandring skulle skapa. Det kan väl inte ha blivit ett problem helt plötsligt. M med Reinfeldt i spetsen påtalade ju upptäckten av massor med obebyggd mark, kanske lösningen finns där. Personligen tror jag inte lösningen är en massa hitta på jobb, vad tror du?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att heller att lösningen ligger i en massa påhittade jobb utan på snabb validering av kometens och utbildning samtidigt som det svenska språket intensiv studeras. Vi måste se över alla kommuners möjlighet att hjälpas åt. En stor tydlighet måste råda över vilka skyldigheter och rättigheter som gäller och vi måste snabba på asylprocessen så att de som inte får asyl snabbt får besked och kan lämna landet. Det är svårt att hantera den uppkomna situationen när så många kommer samtidigt. När det berömda citatet uppkom var situationen inte som den är nu och ingen kunde förvänta sig den stora flyktingström som uppkom. Vi vinner inget på att sitta i sandlådan och kasta citat på varandra utan nu krävs konstruktiva åtgärder och handling för att klara det vi nu står inför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.