Kriminalisera hedersbrott!

Alliansregeringen tillsatte en utredning om hur skydd för personer utsatta för våld i nära relationer kan förstärkas. Det utmynnade i ett 50-tal förslag som övertagits av nuvarande regering och bereds för närvarande i regeringskansliet. Lagstiftningen mot könsstympning och barn- och tvångsäktenskap är inte tillräcklig för att lagföra föräldrar som begår brott mot sina barn i en hedersrelaterad kontext. Ibland används fridskränkningslagstiftningen, men den är begränsad till att omfatta nära anhöriga såsom till exempel föräldrar och inte utomstående. Genom att kriminalisera hedersbrott med en egen brottsrubricering i Brottsbalken och likna den efter vad som gäller för grov kvinnofridskränkning/grov fridskränkning, ges domstolarna ytterligare ett verktyg att kriminalisera handlingar med syfte att upprätthålla familjens heder.
Moderatkvinnorna skriver om detta i en debattartikel i Sydsvenskan. Läs gärna hela artikel här :

http://www.sydsvenskan.se/2016-07-25/hedersbrott-behover-egen-plats-i-lagstiftningen
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.