Var är vi på väg?

Antalet ungdomar som behöver placeras på ett av Statens Institutionsstyrelsens ungdomshem har ökat drastiskt. På två år har drygt 24 000 fler ungdomar fått ett placeringsbeslut via socialtjänsten i den egna kommunen och detta är en stor kostnad för kommunerna samtidigt som det innebär en stor press på alla ungdomshem att kunna ta emot alla dessa ungdomar som behöver hjälp med att komma bort från kriminalitet eller droger. Ungdomshemmen är uppdelade efter kön och det är framförallt på pojksidan som det är störst efterfrågan på platser. Det är en utveckling som man inte tror kommer att avta.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

 1. Leif

  Arbetslinjen tar ut sin rätt. Mamma och Pappa måste jobba istället för att ta hand om sina barn.

  DU kan väl inte vara så naiv att du inte såg det komma?

  Arbete ger frihet!

 2. Jonas E

  Att Moderaterna fört en politik som skapar klyftor har sitt pris – det är ju välbelagt att desto större klyftor = desto större sociala problem !.
  Det är knappast en nyhet, – det man sår får man sen skörda…..
  De platserna kostar stora pengar sist jag hörde, så är det någon samhällsvinst i att skapa klyftor egentligen ?.
  Moderaternas/Alliansens slogans som ”det ska löna sig att arbeta”, ”det ska löna sig att utbilda sig” var ju själva ursäkten for att skapa större klyftor – trots att det har alltid lönat sig i längden att göra just de två !.
  Så vad ska man göra, – bara jaga symptomen ?, – eller orsaken också ?.
  Lite det jag också varit ute efter när jag tidigare diskuterar privatiseringar med dig – det leder ju förr eller senare till frågan ”är det lönsamt” för företaget – är det lönsamt att ge sjuka korrekt vård ?, – är det lönsamt att verkligen hjälpa ungdomarna, eller är det lönsammare att bara förvara dom ?.
  Det är inte min mening att klanka på Moderaterna, eller dig direkt, men jag ville påtala lite orsak-verkan här, då det tänks för lite på just det i dagens samhälle !.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Givetvis finns det alltid orsak och verkan. Jag kan inte hålla med dig i din argumentation eftersom jag fortfarande anser att det ska löna sig att arbeta och utbilda sig. Den rödgröna regeringen höjer idag skatten på arbete, skatterna på en rad olika områden vilket gör att incitamenten minskar. Bidragen höjs och blir fler, det är inte en utveckling jag vill ha. Nu diskuterar jag inte sjukförsäkringssystemet eftersom jag anser att du ska ha rätt att vara sjukskriven om du har behov av det. Det jag har svårt för är att det är fler och fler som inte vill jobba utan tycker att de klarar sig gott på bidrag och andra ersättningar. Jag har också svårt att försvara placeringar på behanlingshem år efter år när viljan att ta till sig behanling och hjälp inte finns från den placerade. Jag har sett alltför många exempel på detta och det är inte rätt att använda våra resurser på människor som inte vill förändra eller bidra med något själv.

 3. Stefan

  VAR = belägenhet
  VART eller VARÅT = riktning

  VAR ELLER VART?
  Det är lätt att förväxla orden var och vart. Vad är det för skillnad?

  Ordet var använder du när det handlar om till exempel en viss plats, något som är befintligt. Däremot används ordet vart när det handlar om riktning.

  I talspråk har det blivit vanligt att man inte gör någon skillnad mellan orden var och vart. I skriftspråk rekommenderas dock att man skiljer orden åt.

  Exempel

  Var:
  Var har du ditt sommarhus?
  Var är du?

  Vart:
  Vart ska du?
  Vart rullade bollen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.