Frågorna är många och svaren desto fler!

Vi står inför stora utmaningar att klara av vår välfärd. Vårdköerna till slutenvården växer, kostnaderna för hyrpersonal slår nya rekord, vi utbildar fortfarande många inom vård och omsorgsyrken trots det saknas det ständigt medarbetare inom alla kategorier. Hur stoppar vi denna karusell på ett hållbart sätt. Frågorna är många och svaren desto fler. I Västerbotten har man i flera år sagt att vi måste satsa mer resurser på primärvården för att avlasta slutenvården. En bra strategi men då krävs det att man inte bara flyttar över arbetsuppgifter utan även resurser för att kunna utföra dessa. Vi måste även hitta en gemensam samsyn när det gäller hyrpersonal så att vi alla säger nej och på så sätt minskar efterfrågan. Denna fråga är komplicerad och kräver ett nationellt samarbete. Varför stannar inte utbildad personal inom vård och omsorgsyrken? Det sitter inte enbart i lön utan stor del även i arbetsmiljö. Vi har en stor utmaning att se möjligheter att förändra befintliga strukturer som inte fungerar så att vi öppnar upp för möjliga förändringar

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Varför väljer man privata bemanningsföretag istället för i det allmännas regi? Kan det vara för lönen och i så fall, varför och hur kan man få högre lön i ett bemanningsföretag som i sin tur hyr ut personal till landstingen, staten och kommunerna? När dessa företag rekryterar för att hyra ut så minskar motsvarande antal för det allmänna vilket innebär att man helt enkelt blir tvungen att anlita dessa företag och då till rena överpriser. Egentligen är det inte svårare än så. Nu pratar man ju inom åtm en del landsting om att inte anlita dessa företag, vilket skulle innebära att marknaden för dessa skulle försvinna. Bara att hoppas att samtliga landsting, stat och kommuner kan komma överens om detta. Naturligtvis så går ju detta helt emot den moderata ideologin, men för mig är omsorgen om medborgarna betydligt viktigare än ett partis ideologi.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tror att du borde läsa på ideologier innan du svänger dig med enkla schabloniserade omskrivningar. Jag tycker inte att den utveckling vi ser idag gällande hyrpersonal är bra. Det är ett Moment 22 just nu och alla landsting måste tillsammans stoppa detta innan det går för långt

      • Jan-Erik Vahlström

        Nej, Elisabeth det är inga schabloner jag svänger mig. Den moderata ideologin har jag studerat mycket ingående och skulle kunna göra en längre förklaring om den, men det ska jag inte göra i detta forum. Men Elisabeth- det gläder mej att du inser problemen med dessa bemanningsföretag och vilka kostnader som dessa för med sig. Det ska du ha en eloge för.

  2. Patrik

    Hej Elisabeth.

    Tyvärr så är det ganska lätt att finna orsaken. Förenklat kan man säga ”Skit i Ledningen”.
    Det måste till en ledning som lyfter personalen och deras vilja att göra ett bra jobb och inte som idag kväver sin personal med orimliga krav på besparingar i alla dess former. Krav som gör att ingen vill jobba åt landstinget utan väljer att bli inhyrd och kunna gå därifrån utan att ta med sig jobbet hem samtidigt som man har en fritid man kan utnyttja istället för att gå och vänta på nästa pass som börjar om 3 timmar.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Det finns många svar på varför vi har den situation vi har och det är inte alltid lönen som är det som är den största attraktionen att bli hyrpersonal. Arbetsmiljö är en lika stor faktor som vi kan påverka om vi vill se den.

    • Jan-Erik Vahlström

      Svar till Patrik
      Varför tror att arbetsbelastningen har blivit som den är? Kan det vara så att man måste tävla med bemanningsföretagen? Dessa företag som tar ut överpriser för att hyra ut dessa till de allmänna inrättningarna. Ett exempel var en staffettläkare från mellansverige som begärde (om jag minns rätt) mellan 70 – 80.000) för att jobba en (1) vecka. Så ser verkligheten ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.