Vi har inte råd med skygglappar!

Den rödgröna regeringen slutar aldrig att förvåna. Den kallar sig för feministisk och har gjort en stor affär av detta både inom som utanför Sveriges gränser.  När man lierade sig med Jonas Sjöstedt och hans Vänsterparti i frågan om vinster i välfärden kunde man lätt tro att den feministiska politiken skulle bli ännu mer tydlig. Inget skulle visa sig bli mer fel! Illmar Reepalu presenterade sitt slutbetänkande och tre års utredande befäste den rödgröna betongpolitik som kommer att leda Sverige tillbaka i utvecklingen. En rödgrön politik som totalt raserar drygt 40% av den vård och omsorg vi har i Sverige. En rödgrön politik som totalt raserar kvinnors företagande med motivering att företag som verkar inom vård och omsorg har dålig kvalitet och enbart är ute efter att tjäna pengar. Många av de slutsatser och förslag som Reepalu lägger fram är skrämmande ideologiskt bakåtsträvande och direkta felaktiga antaganden. Reepalu kräver att det ska finnas ökade möjligheter att följa vart pengarna i välfärden tar vägen. Företagens ekonomiska redovisning är allmän handling, varför detta misstänkliggörande?  Varför vill inte Reepalu ifrågasätta var alla miljarder försvinner i den offentliga vård och omsorgen? Varför tycker Reepalu att det är så viktigt att privata företag redovisar varje krona medan det offentliga låter kronorna rinna mellan fingrarna och vi skattebetalare snällt får acceptera skattehöjningar för att försöka minska förlusterna i välfärden. Enligt Reepalu räcker det inte med kvalitetskrav utan ett totalt vinststopp på det operativa kapitalet måste införas. Det är märkligt att Reepalu inte vill se eller höra på alla de svenska medborgare som valt andra utförare och läsa de höga kvalitetsomdömen som presenteras.  Civilminister Shekarabi lutar sig mot en uppgift att många är mot vinster i välfärden. Ställer du frågan om att förbjuda valfrihet kommer lika många att säga nej!  Givetvis ska vi ha ordning och reda i vår välfärd men då måste vi ställa krav på god ekonomisk hushållning för alla verksamheter oavsett driftsform.  Vad som krävs är ett tydligt regelverk för att hålla hög kvalitet inom vård och omsorg oavsett driftsform. Sverige behöver fler företag inte färre!  
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

10 kommentarer

 1. Leif

  När Donald T tycker att vårt system är bra, så borde det ringa varningsklockor även för er. Men icket.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Kruxet är att vi har en rödgrön regering som styr landet, har du glömt bort det?

 2. Micke

  Det fuskas mer inom privat verksamhet än offentlig pga girighet och möjlighet.

  Ett par exempel i mängden –

  https://www.svd.se/skattefusk-inom-privat-hemtjanst

  http://www.dn.se/ekonomi/manga-lakare-skattefuskar/

  https://www.byggahus.se/ekonomi/sa-fuskar-hantverkarna-rot-avdraget

  Den ideologi som ni moderater för inbjuder till ett enormt svinn av skattemedel helt onödigt.

  Ta bort ROT-avdraget som det fuskas med och enbart är till för personer i villa- och bostadsrätt – ej till individer i hyreslägenhet. Om ROT-avdraget ska vara kvar är det enkelt införa för hyresgäster då man kan låta ägare av hyreshus tex Stiftelsen Bostaden göra ROT-avdrag på arbetskostnader man haft på sina hyresfastigheter.

  Sen försvarar ni moderater med näbbar och klor ränte-avdraget som enbart gället villa- och bostadsrätt – hur kommer det sig? Är det riktigt att skattebetalarna betalar ut bidrag till dessa individer på 20.000.000.000 kronor årligen i form av ränte-avdrag?

  Varför gynnar ni moderater enbart individer med privata boendeformer?

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är intressant att du väljer att ta fram vissa exempel där systemet inte används som det ska. Hur ser det ut inom det offentliga? Var har du dina exempel?
   Det är så oerhört trist att man så enkelspårigt väljer att se på våra skattepengar. Att bygga skolor, sjukhus för våra skattepengar är helt ok. Jag förutsätter att de företag som bygger inte gör det utan vinst. Hur kan man så blint acceptera att offentlig sektor köper förbrukningsvaror mm av företag för våra skattepengar. Dessa inköp görs inte utan att det levererande företaget har en vinst. Jag tycker det är viktigt att vi använder skattepengar så effektivt som möjligt, då ska vi ställa lika höga krav på det offentliga att ha verksamheter med en budget i balans. Det är ännu värre att offentlig sektor inte kan hantera sin ekonomi och vi måste skjuta till mer skattepengar.

 3. Micke

  Hur kan du påstå att du tycker det är viktigt att vi använder våra skattepengar så effektivt som möjligt när ni moderater väljer att som år 2015 ge +40.000.000.000 (40 miljarder) til individer med privat boende?

  Ska man inte betala sina lån och om/nybyggnationer om man har införskaffat sig en privat villa eller bostadsrätt?

  Varför tycker ni moderater att det är riktigt ge dessa enorma summor till ett särintresse som privat bostad?

  Är det ett effektivt sätt att använda skattepengar?

  En länk till hur mycket pengar ni moderater med flera tycker att privata bostäder är värda och det är intressant att du tycker att det är ett effektivt sätt att använda skattemedel på –

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Mest-skatteavdrag-till-hushall-med-hoga-inkomster/

  Sen håller jag med dig om att det offentliga även missköter sig tex vid upphandlingar.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du missar en viktig del, hur stor del av ROT avdragen får staten igen via skatteintäkter? Jo betydligt mer än vad den kostar.

   • Micke

    Ett typiskt politiker svar.

    Jag frågar som du brukar göra – vad grundar du detta på?

    Om du har tillgänglig statistik på hur mycket staten ”sparar” på ROT-avdrag redovisa det då. Har svartjobben minskat? Hur mycket fuskas det med ROT-avdragen?

    Om nu ROT-avdrag är så bra, varför vill ni moderater att endast de med privat boende ska ha tillgång till dem?

    Ombyggnationer och renovering av hyreshus ökar hyran för hyresgästerna fullt ut eftersom de 30% minskad kostnad för arbete ej är tillgängligt för de som äger hyreshusen.

    Du glömde svara på varför de med privat boende ska ha ränte-avdrag som kostar skattebetalarna +20 miljarder årligen.

    Ska man inte själv betala sina privata bo-lån?

 4. Bergis

  ”Som Kommunalarbetaren rapporterade i går, försämrades arbetsmiljön på det privata äldreboendet, efter det att forskarna lämnat. Boendet var med i en unik studie där ett privat och ett kommunalt äldreboende skulle jämföras. Utvärderingen visade att skillnaderna var små och resultaten har blivit något av ett skyltfönster för privatiseringsförespråkare.

  Men så fort boendet inte längre stod i blickfånget försämrades alltså saker och ting. Nästan hela personalstyrkan som var med vid starten har valt att sluta.”

  http://www.ka.se/vardagas-boende-hotas-av-vite

  Och så ser då verkligheten ut.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är trist att du låter ett äldreboende vara det som beskriver hur det ser ut i hela landet. Har du även siffror på hur alla de offentliga äldreboendena ser ut och vilken kvalitet det håller. Det finns mindre bra exempel både inom den privata sektorn likaväl som det finns inom det offentliga. Att dra upp ett exempel är bara trist!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.