Ta av dig ögonbindeln!

Debatten om valfrihet i vår välfärd har tyvärr fått styras av Jonas Sjöstedt och hans enögda retorik. Jonas Sjöstedt har utan någon som helst verklighetsanknytning bestämt sig för att det är staten som ska driva vård, skola och omsorg i Sverige, det är staten som är garanten för att vi ska hålla hög kvalitet och erbjuda den bästa välfärden till vår befolkning. Inget kan vara mer felaktigt! Jonas Sjöstedt har tyvärr ögonbindel på sig och ser inte att det finns både offentlig verksamhet och verksamheter som drivs med alternativa driftsformer som erbjuder hög kvalitet inom vår välfärd. Jag läste en sammanställning av olika undersökningar där man frågat ett stort antal svenskar vad man ville ha inom vård, skola och omsorg. 66% av alla tillfrågade vill ha kvar valfriheten inom skola, vård och omsorg och såg inte något problem med att det fans olika aktörer på marknaden. däremot fanns det ett motstånd mot övervinster som placeras i skatteparadis. Det brukar heta, att som du frågar får du svar och i detta fall stämmer det till fullo. Frågar du människor i vårt avlånga land vad de tycker om vinster i välfärden kommer du att få en majoritet mot vinster i välfärden. Om du samtidigt ställer frågan vad samma människor tycker om valfrihet får du istället drygt 66% som är positiva till valfrihet. Det går inte att göra som Jonas Sjöstedt se på denna fråga med ögonbindel på utan det gäller att vara öppen och se hela verkligheten!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Micke

  Svensken är emot vinster i välfärden vilket visade sig i Novus sista undersökning 2017.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/majoritet-vill-begransa-vinster-i-valfarden

  Endast 27% tycker att dagens system är bra. Politikerna struntar alltså i vad svenska folket tycker i denna fråga.

  Undersökningen genomfördes genom webbenkäter i Novus Sverigepanel, med 1014 svarande personer från ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år, den 14-20 juni 2017.

  Frågan som ställdes var:

  ”Vilken är din inställning till vinster för privata leverantörer inom vård/skola/omsorg? Tycker du att…”

  Resultatet:

  Vinstuttag bör förbjudas helt: 17%

  Vinster bör endast få återinvesteras i verksamheten: 32%

  Företag får gå med max 10 procent vinst om kvalitetskraven uppfylls: 19%

  Företag får gå med hur stor vinst som helst om kvalitetskraven uppfylls: 22%

  Företagen bör få bestämma själva över eventuell vinst: 5%

  Vet ej: 5%

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Frågan gäller leverantörer inom vår välfärd. Gäller frågan även leverantörer av mat, hjälpmedel, förbrukningsartiklar, byggföretag, mm? En intressant aspekt

 2. Bergis

  När man privatiserar en verksamhet försvinner allt hopp om en trygg framtid för personalen. Privatisering innebär att det ska bli billigare att driva verksamheten. Men det innebär att man överger Arbetsmiljöverkets riktlinjer och vinsten blir det viktigaste. Personvalen i ett privat bolag förväntas springa fortare till en lägre lön. Vill man vinstmaximera hyvlas tjänsterna gärna ner till 80 procent. Det privata bolaget skapar sedan en illusion av att vara ett bra företag genom att skapa en ”värdegrund” som givetvis alla medarbetare skall hålla sig till. Den som inte vill springa arslet av sig och bränna ut sig passar inte in i företagets ”värdegrund” och mobbingen och sparken ut ur företaget är den vanliga lösningen. De privata företagen maskerar sin unkna vidriga människosyn genom att införa ordet ”kvalitet”. Vi har anställt en kvalitetschef. Det slår blå dunster i ögonen på de politiker som sväljer betet och vips tror man att ett privat företag är bättre än ett kommunalt bolag. Kvalitet betyder att personalen ska bränna ut sig, stå med mössan i hand. Tack snälla goa chefen för att jag fick jobb. Det är så moderaterna ser på arbetarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.