Den vänstervridna retoriken är skrämmande och vilseledande!

I Lokaltidningen har ledamöter i Vänsterpartiets distriktsstyrelse skrivit ett debattinlägg och jag har svarat dessa väldigtv tydligt!

Det är skrämmande att läsa hur okunniga och dåligt pålästa ledamöterna i Vänsterpartiets distriktsstyrelse är. I ett debattinlägg i Lokaltidningen påstår ledamöterna att företag som verkar inom vår välfärd saknar moral, etik, samvete och bara vinstmaximerar. Det är rent oförskämt av dessa okunniga ledamöter att påstå detta. De fortsätter att påstå att de företag som verkar inom vår välfärd inte har sina brukare, patienter eller elever i fokus utan det är ekonomin som styr. Ledamöterna visar återigen sin okunskap om hur företagande fungerar. Har inte vi våra patienter, brukare, elever i fokus så har vi inget företag att driva. Det är kvalitet och god service som är drivkraften i företagande inom välfärden och det är av den anledningen som så många väljer andra utförare än stat och kommun. Ledamöterna säger sig värna våra gemensamma skatteintäkter, och då ställer jag mig den mest naturliga frågan, hur kan de med gott samvete acceptera att många verksamheter inom offentlig verksamhet inte har en ekonomi i balans. Hur kan de acceptera förluster i välfärden och så blint förkasta verksamheter som har ekonomi i balans. Dessa inskränkta ledamöter i Vänsterpartiet pratar mot bättre vetande och har inte förstått hur verkligheten ser ut utanför deras ideologiska skygglappar. Att fortsätta påstå att verksamheter inom vård, skola, omsorg opererar på en fullständigt konstgjord subventionerad marknad visar än en gång på vilken okunskap som ledamöterna besitter. Vem betalar byggföretag för de skolor som byggs? Vem betalar för de ständigt pågående byggnationerna på NUS? Vem betalar för maten till våra äldreboende? Jag kan informera ledamöterna att det är vi gemensamt via våra skattemedel som gör det. Ledamöterna i Vänsterpartiet vet kanske inte hur våra skatteintäkter uppstår och då kan jag berätta för er att våra skattepengar som finansierar vår gemensamma välfärd kommer till stor del från företag som anställer medarbetare som i sin tur betalar skatt. Vårt land är beroende av att människor arbetar och det går tyvärr inte att leva efter Vänsterpartiets verklighet att alla ska ha rätt till bidrag och någon annan ska betala. Ledamöterna avslutar med att säga att det är skönt att förnuftet har folkviljan på sin sida. Vilken folkvilja då? Jag tror på den enskilde individens förmåga att själv fatta egna beslut, jag tror på valfrihet och att det är så vi utvecklar verksamheter. Jag tror inte på den verklighetsbild som ledamöterna i Vänsterpartiets distriktsstyrelse målar upp eftersom den liknar mer Nordkorea än Sverige.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

13 kommentarer

 1. Stefan

  Att kalla sina meningsmotståndare okunniga och dåligt pålästa är både arrogant och oförskämt. Att man påstår att företagen vinstmaximerar är däremot inte oförskämt. Det är en uppfattning ledamöterna i vänsterns distriktsstyrelse har och som jag dessutom delar. På vilket sätt skulle det vara oförskämt att ha en uppfattning? En uppfattning som dessutom är ganska välgrundad. Det råder väl ingen som helst tvekan om att företagen är ute efter att tjäna pengar!? Stora pengar! Enligt din uppfattning (som du givetvis får ha) är patienternas/elevernas/brukarnas väl och ve av största prioritet för välfärdsföretagen. Enligt min uppfattning (som jag verkligen hoppas du tillåter mig att ha) är detta skitsnack. Det är pengarna man är ute efter – inget annat. Vore det nu verkligen patienterna som dessa företagare brydde sig om så skulle väl varenda krona återinvesteras i verksamheten för att ytterligare stärka verksamheten och öka välbefinnandet hos dessa kära patienter. Eller hur!?
  Att istället försvinna med en massa miljarder utomlands tyder på ett helt annat fokus än patienternas väl.
  Sedan kommer du med en retorik och ett argumenterande som jag inte trodde någon seriös och trovärdig människa kunde sänka sig till. Du blandar in byggföretag och liknande när du försöker försvara vinster i välfärden. Snälla du….. Byggföretagen tjänar inte sina pengar på vare sig skola, vård eller omsorg. De tjänar sina pengar på husbyggen. Inget annat. Samma sak gäller för dem som säljer material till skolor mm. Det har inget som helst med verksamheten att göra, vilket jag trodde att du visste. eller är det bara ytterligare ett bevis på den okunskap du besitter?
  Nu är jag visserligen inte vänsterpartist, men jag måste ändå tala om att jag tycker du är fruktansvärt oförskämd när du påstår att vänsterpartiet menar att ”alla ska ha rätt till bidrag och någon annan ska betala.” Det är både lågt och lögnaktigt. Att du sedan avslutar med att jämföra med Nordkorea gör bara ditt inlägg än mer pinsamt.
  Kan du inte bättre än så här???

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Alla har rätt till en åsikt. Däremot är det rent oförskämt att uttrycka sig som distriktsstyrelsen gör att alla företag inom välfärden saknar samvete, etik och moral. Att dessutom fortsätta påstå att företagen inte har sina brukare, elever, patienter i fokus är rent okunnigt.
   Det är inskränkt att inte förstå att våra skattepengar finansierar infrastruktur, läromedel, läkemedel mm Det är samma skattepengar vi pratar om, det finns inga andra pengar. Varför är det ok att tjäna pengar på att bygga ett sjukhus men det är inte ok att tjäna pengar på att ta hand om patienterna?

   • Stefan

    Visst har man rätt till en egen åsikt. Det borde man – som jag påpekade i mitt förra inlägg – dessutom få ha utan att bli kallad okunnig. Varför envisas du med denna arroganta diskussionsstil?
    Att vårdföretagen är vinstinriktade råder väl ingen som helst tvekan om? Inte ens för en moderat!? Och att försöka slå i någon att detta inte går i första hand är bara okunnigt (kunde inte låta bli). Du påstår att företagen ”har sina brukare, elever, patienter i fokus.” Visst, så länge dessa genererar pengar/vinst. Försök inte slå i mig något annat.
    Sedan är det ju på tiden att även en moderat insett att skattepengar är något bra. Annars har ni mest klagat på dessa skatter…
    Att du jämför byggande av sjukhus med att vårda människor är närmast pinsamt. Ett byggföretag tjänar pengar på BYGGANDE – inget annat. Vårdföretagen däremot tjänar sina pengar på vård och omsorg. Förstår du inte skillnaden torde fortsatta försök att förklara vara meningslösa. Eller är det ett simpelt försök att vilseleda?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     Företag som erbjuder ”mjuka” tjänster och erbjuder vård och omsorg till brukare, patienter är inte ok, men företag som erbjuder ”hårda” tjänster som att bygga en skola, trycka böcker, producera förbrukningsmaterial till vård och omsorg är ok. Det är oerhört trist när man inte inser att oavsett hårda eller mjuka företag så finansieras allt med våra skattepengar. Var är skillnaden? Varför är det fult att ta hand om människor men det är helt rätt att tillverka saker?
     Du är ute på en märkligt väg när du diskuterar att företag inom välfärdssektorn enbart är vinstinriktade. Om företag inte har nöjda kunder så finns inget företag längre, erbjuder vi inte våra patienter bra service, vård och omsorg så väljer de en annan utförare som erbjuder just detta. Jag förstår inte heller varför det är fult att ha en ekonomi i balans och dessutom ha en vinst för att kunna ta höjd för löneökningar, investeringar, utbildningar mm. Det är mer beklagligt när så stor del av det offentliga inte har en ekonomi i balans och vi måste skjuta till ännu mer skattemedel för att klara verksamheter.

     • Stefan

      Jisses. Försöker du driva med mig eller begriper du inte? Pengar till att bygga tas från investeringsbudgeten – eller!? Det är alltså pengar som är märkta för byggnationer, inköp mm. Är du med??? När det handlar om att betala vården tas pengarna från – tara!!! Vårdbudgeten. Alltså pengar som avsatts för att vårda och hand om människor. Blanda för fagerlund inte ihop dessa saker bara för att andra argument saknas. Lågvattenmärke!
      Och vem har ens antytt något om att det skulle vara fult att ta hand om människor??? Är du så utan argument att du till och med känner dig tvingad att ljuga!? Pinsamt.
      Att ta hand om människor är så långt ifrån fult man kan komma och det är just därför jag anser att pengarna som är budgeterade för vård också ska gå till VÅRD och inte till något skatteparadis i bortre ingenstans.
      Inte heller har jag påstått att det är el att ha en ekonomi i balans – mera fantasier av dig. Men försök inte påstå att det är till löneökningar mm vinsterna går när dom försvinner utomlands. Givetvis ska det finnas marginaler för sådant, men det är en helt annan sak. Vilket även gäller den offentliga delen av vården.
      Och…. Förklara varför Sverige – till skillnad från övriga världen – måste tillåta vinster i välfärden för att det ska fungera!? Exakt vilken skillnad är det på oss och andra som motiverar detta???

 2. Michael Rönnlund

  Du säger – ”Vårt land är beroende av att människor arbetar och det går tyvärr inte att leva efter Vänsterpartiets verklighet att alla ska ha rätt till bidrag och någon annan ska betala”

  Vad anser du om bidragen till villor och bostadsrätter i form av ränteavdrag som ni moderater vägrat minska då det gynnar era egna kärnväljare. Rika villaägare har kunnat fortsätta få enorma bidrag från skattebetalarna helt oförtjänt. Inga småpengar heller dessa bidrag.

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

  Hyckleriet hos er moderater står högt i kurs då försörjningsstöd ska minskas men bidragen till rika villaägare ska fortsätta som förut.

  Att kasta bort skattepengar i form av vinster i välfärd är inte att använda skattemedel på bästa sätt. Skattemedel ska gå till det de är avsedda för och miljarder i vinster till privata välfärdsföretag är inte väl använda skattepengar.

   • Michael Rönnlund

    Privatiseringarna inom välfärden inleddes på 1990-talet, men under alliansen har takten ökat rejält. 2012 gick 104 skattemiljarder till privata vård- och skolföretag – nästan en fördubbling sedan 2006. Och det är en lukrativ marknad. De tio största aktörerna gjorde totalt 9,5 miljarder i rörelsevinst mellan 2008 och 2012 – i snitt sju procent av intäkterna.

    Givet att marginalerna är desamma i resten av branschen har mer än 30 miljarder skattekronor gått till vinst under alliansen (2006-2012). I snitt 4,5 miljarder per år, vilket motsvarar lönekostnaden för 11 250 sjuksköterskor.

    https://www.etc.se/inrikes/vinsten-pa-barn-och-gamla-30-miljarder

    Enligt Dagens samhälle beräknas det att välfärdsbolagen gjorde cirka 6 miljarder kronor i vinst år 2015. Det är 6 miljarder som kunde återinvesteras i vård, omsorg och skola men som i stället gick som vinst till kapitalbolagen. Det är pengar som kunde ha gått till att anställa fler inom vården, höja lönerna för den underbetalda personalen. Pengar som kunde gå till att satsa mer i vår välfärd som alltmer försämrats.

    De långa kötiderna och bristerna som finns inom välfärden har bidragit till att allt fler personer tar en privat sjukvårdsförsäkring och därmed slipper de långa vårdköerna. Den svenska modellen för hälso- och sjukvården som går ut på att personer med ”störst behov går först” är något som alltmer har börjat försvinna. Den utveckling som vi nu ser inom den svenska välfärden är skrämmande.

    http://stockholm.etc.se/kronika/dags-att-satta-stopp-vinster-i-valfarden

    Miljarder av skattebetalarnas pengar går varje år till vinst i privata välfärdsföretag istället för till fler undersköterskor, sjuksköterskor med mera. Samtidigt går offentlig sjukvård på knäna, kostnaden för hyrläkare och hyrsjuksköterskor ökar, antalet vårdplatser minskar, sjukvårds köerna växer, vårdtiderna blir kortare och kortare vilket betyder i praktiken att patienterna skrivs hem i sämre skick.

    Vinsterna fortsätter öka inom de privata välfärdsföretagen och det är inte väl använda skattepengar. Dessa skattepengar behövs istället inom den offentliga vården med alla dess brister – se ovan.

    Privata sjukvårdsförsäkringar har blivit en gräddfil för de som har råd eller fått en sådan av sin arbetsgivare. Privata sjukvårdsförsäkringar ingår nämligen i samma kösystem som den offentliga sjukvårdskön.

    Det främsta argumentet för dubbla köer är att snabbspåret avlastar den offentliga vården. Allt ­enligt logiken att ju fler som privatfinansierar sin sjukvård, desto mer blir över åt det offentliga.

    Kan det verkligen stämma att det offentliga gynnas av detta system? Och varför förs argumentet fram av just dem – till exempel Svenskt Näringsliv – som vill sänka skatten på arbete, ägande och företagande?

    Vi väntar med svaret på den sista frågan. Låt oss först konstatera att det finns många faktorer som gör att privata sjukvårdsförsäkringar inte avlastar den offentliga vården, utan tvärtom urholkar den.

    För det första finns i varje land ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.

    https://www.svd.se/forskare-privat-forsakring-urholkar-varden

   • Jonas E

    Sist jag hörde om det var det ca 5-6 miljarder som togs ut i vinster varje år – 12 000 undersköterskor kostar lika mycket !.
    Tyvärr så vägrar man från högerhåll att skilja på de som vinstmaximerar och inte – vilket är konstigt för de som inte vinstmaximerar är ju just de som är dom goda exemplen i detta !.
    Varför är man så rädd om de som missköter sig ?.
    Sen tillkommer ju frågan om de förluster som privata bolag i välfärden faktiskt orsakar det allmänna – genom att överetablera och plocka åt sig bara det lönsamma !.
    Folkviljan är ju rätt tydlig den vill ha valfrihet, men inte vinstfrihet i välfärden – det går ju i andra länder så det borde gå här också !.

 3. Max Fredriksson

  Det är väldigt mycket åsikter och tyckande som i många fall inte är faktaunderbyggda så låt oss ta ett par fakta som omväxling.
  1. De landstingsdrivna vårdcentralerna går sammantaget med förlust.
  2. Privat drivna vårdcentraler får/kan inte gå med förlust.
  3. Enl nationella patientenkäten så finns betydligt fler privat drivna vårdcentralen rankade i toppskiktet, alltså man har flest nöjda patienter.
  Vem vågar sig på en analys av ovanstående?

  • Stefan

   1. Jaha? Har det relevans till att privata företag sticker med en massa miljarder?
   2. Nähä!? Så bra då. Motiverar det att privata företag sticker med en massa miljarder?
   3. Du säger det ja. Då kanske du också kan visa tillförlitliga siffror på det totala kundunderlaget på alla vårdcentraler. Om det nu verklige ÄR fakta du eftersträvar? Vilka besöker de olika centralerna? Är det kanske lite selektivt – som i skolvärlden…
   Sedan kanske du också vet varför det endast är i vårt land det går att driva vård vinstfritt…

   • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

    Jag tror att du ska läsa hur avtalet från landstinget ser ut för att få tillstånd att bedriva primärvård! Ingen får säga nej till att lista upp patienter, alla är välkomna att lista sig var man vill. Det är lite trist att du försöker få mig att framstå som okunnig när det jag diskuterar är vad våra gemensamma skattepengar används till. Det finns inga andra pengar att tillgå inom vår välfärd än skattepengar, du får kalla dom vad du vill och sätta in dom i olika fack men det är inget annat än våra gemensamma skattepengar vi pratar om

 4. Michael Rönnlund

  Återigen påstår att du gillar feedback men vart tog mitt svar då vägen på frågan du ställde om vinster? Var det för avslöjande hur rätt jag har i frågan om vinsterna i välfärden eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.