Det går bra att kasta sten i glashus!

Debatten fortsätter och jag finner det märkligt att Vänsterpartiets distriktsstyrelse vill att jag ska nyansera debatten, jag funderar vem som satt tonläget i denna debatt? Medlemmarna i distriktsstyrelsen ger mig svar på mitt debattinlägg där jag för en dryg månad sedan ifrågasätter deras kunskap om den verksamhet de ger sig på. Jag ifrågasätter även deras kunskap om det förslag som Reepalu lagt fram i sin utredning om ett totalt vinststopp. Deras svar till mig visar med stor tydlighet att de fortfarande inte har läst utredningen och förstår inte innebörden av de förslag som Reepalu lägger fram. Förslagen innebär att de företag som inte har ett eget operativt kapital dvs, äger byggnader, inte får göra någon vinst alls. Hur hade (V):s distriktsstyrelse tänkt att en Hälsocentral som Medicinkonsulten skulle kunna hantera investeringar, löneökningar och ta höjd för ständigt återkommande oförutsedda kostnader? Vi kanske får göra som Reepalu uttalat att vi får låna pengar för att täcka dessa kostnader. Alla andra förutom (V) förstår hur otroligt dumt detta är. Distriktsstyrelsen har fortfarande ingen insikt om hur verkligheten ser ut och hur majoriteten av företag som verkar inom skola, vård och omsorg fungerar. Idag drivs ca 12% av all verksamhet inom skola, vård och omsorg av andra aktörer än det offentliga, den stora majoriteten av dessa företag är små och medelstora företag. (V):s distriktsstyrelse fortsätter med en dåres envishet att påstå att vinst är det enda rättesnöret för företag inom skola, vård och omsorg. De har fortfarande så fel! Medicinkonsulten Hälsocentral i Lycksele AB ökar vårt patientantal varje månad och för mig innebär det att patienterna vill lista sig hos oss av en anledning, vi har under alla år toppat patientnöjdhetsundersökningar. 2011 var vi topp 3 i Sverige bland alla Hälsocentraler. Den notoriska nidbild som (V) sprider att det inte handlar om kvalitet är oerhört trist. (V):s distriktsstyrelse avslutar med att påstå att de står för ett bättre samhälle mer jämställdhet och en trygg välfärd. Jag tycker det vore klädsamt att distriktsstyrelsen öppnar ögonen och ser sig om i sitt eget landsting Västerbotten. Ni är med och styr detta landsting och vi ser en budget som visar enorma underskott, vi ser en ojämlik vård som ska centraliseras till Umeå, vi ser en flykt av medarbetare då arbetsmiljön inte är bra. Det går bra att kasta sten när man som (V):s distriktsstyrelse sitter i sitt glashus, det är alltid någon annan som får ta hand om alla stenar som (V) kastar eftersom de aldrig behöver ta ansvar!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Privatiseringarna inom välfärden inleddes på 1990-talet, men under alliansen har takten ökat rejält. 2012 gick 104 skattemiljarder till privata vård- och skolföretag – nästan en fördubbling sedan 2006. Och det är en lukrativ marknad. De tio största aktörerna gjorde totalt 9,5 miljarder i rörelsevinst mellan 2008 och 2012 – i snitt sju procent av intäkterna.

  Givet att marginalerna är desamma i resten av branschen har mer än 30 miljarder skattekronor gått till vinst under alliansen (2006-2012). I snitt 4,5 miljarder per år, vilket motsvarar lönekostnaden för 11 250 sjuksköterskor. Men Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna, tycker att vinstnivåerna är rimliga.

  – Det är ett tecken på att företagen går bra, vilket är bra för välfärden, säger han.

  Vinsten skapas till stor del genom lägre personaltäthet, visar siffror från Socialstyrelsen och Skolverket. Genom färre händer i vården och fler elever i skolklasserna. Istället går pengarna till att köpa konkurrenter, till dyra räntor och till ägarna.

  Men Håkan Tenelius menar att vinstkraven inte påverkar kvaliteten negativt.

  – Vi går mot mer av valfrihetssystem, och då uppstår vinsten när många väljer företaget. Myten att företag skapar lönsamhet genom att bara snåla in gäller inte här. Det är bra kvalitet som skapar lönsamhet, eftersom det gäller att ha bra rykte.

  Bäst gick det för omsorgskoncernen Attendo Care, med en rörelsevinst på två miljarder under fem år. Tio procent av skattepengarna gick till annat än välfärd.

  I höstas plockade riskkapitalbolaget IK Investment Partners ut en miljard från Attendo. Pengarna hamnade i ägarfonden på skatteparadisön Jersey.

  ”Vi har också rätt att tjäna pengar på vård”, skrev IK Investment Partners i en debattartikel i Dagens Industri, efter att värdeöverföringen uppmärksammats.

  Den moderatledda regeringens ”valfrihetsrevolution” i början av 90-talet öppnade offentlig sektor för privata företag. Kommuner lade ut äldreomsorg på entreprenad och skolpengen gav friskolor rätt att konkurrera om elever.

  Regeringens uttalade mål med politiken har varit ”fler utförare och större mångfald”. Men de som tagit mest mark är de tio största koncernerna – från 29 procent av den privata kakan 2008, till 36 procent 2012. Av den välfärd som drivs av aktiebolag kontrollerar de nästan hälften.

  Åtta av de tio jättarna ägs numera av riskkapitalister (Unilabs har ersatt den konkursade JB-koncernen på tiondeplatsen). Sedan 2005 har riskkapitalbolag köpt och sålt vård- och skolbolag i rask takt. Man har också spätt på koncentrationen genom att använda skattepengar till att köpa upp mindre konkurrenter och bygga allt större koncerner.

  https://www.etc.se/inrikes/vinsten-pa-barn-och-gamla-30-miljarder

  Skattepengar ska användas till det de är avsedda för och inte skickas ut ur landet till riskkapitalbolag utomlands.

 2. Kicki

  Intelligens och sunt förnuft är inget som man kan hitta vare sej hos sossar eller kommunisterna. Det är bara att inse. Det bevisar de själva gång efter gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.