Vi har en demografisk utmaning

Vi har en stor utmaning i många av våra kommuner. Hur ska vi lösa frågan om boendeformer när vi blir äldre och inte längre kan/vill eller orkar bo kvar i vårt boende. I Lycksele är det ett politiskt beslut att kvarboende principen ska gälla så långt det är möjligt. De är många som vill bo kvar hemma men det finns dom som känner sig ensamma och otrygga i sitt egna boende men är lite för friska för att flytta in på ett äldreboende. Beroende på om vi kallar det seniorboende eller trygghetsboende så gäller lite olika regelverk . Trygghetsboende kräver betydligt mer än ett seniorboende. Den rödgröna regeringen vill möjliggöra för kommunerna att erbjuda äldre kvinnor och män en ny boendeform, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende. Boendeformen har utretts på Socialdepartementet och har tidigare kallats för ”mellanboenden”. Regeringen införde 2016 ett nytt investeringsstöd för att bygga bort den brist på äldreboenden som funnits i många kommuner. Totalt har regeringen avsatt 850 miljoner kronor. Investeringsstödet kommer också att kunna användas för att bygga den nya boendeformen. Det är positiva signaler men pengarna kommer inte att räcka långt för att tillgodose behovet i Sveriges alla 290 kommuner

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.