Vi måste ändra inställning!

Jag läste en intressant artikel i en av våra stora tidningar idag. Där beskriver man den utmaning vi står inför gällande den överanvändning av penicillin som vi har.
Penicillinet upptäcktes på 1920-talet av en slump, då forskaren Alexander Fleming hittade mögel på sin streptokockodling. I början av 1940-talet blev möglet medicin och 1945 fick sir Fleming Nobelpriset. Bara ett par år senare såg vi en stor minskning av barn som dog av enkla infektioner.
Men nu är penicillinets dagar räknade på grund av överanvändning börjar det bli verkningslöst.
Upptäckten revolutionerade sjukvården i hela världen. Tyvärr har vi invänt penicillin i allt för stor omfattning. Vi använder antibiotika där den inte behövs: vid virusinfektioner, vid snuva, hosta och förkylning. Inom sjukvården gör vi allt för att förhindra spridningen av resistenta bakterier och samtidigt öppnar vi för den köksvägen genom att köpa kött från uppfödare som använder antibiotika som konkurrensvapen. Utmaningen är stor men vi måste förändra vår inställning innan det är för sent!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. jonas

    Vill du börja införa såna regleringar nu? Ska inte marknadskrafterna göra att billigaste leverantör blir det som får leverera?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Detta handlar inte om marknadskrafter och om att erbjuda billiga läkemedel. Denna utmaning handlar om att vi måste minska vår förbrukning av antibiotika för att minska risken att vi blir resistenta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.