Varför är det så tyst?

För 10 dagar sedan fick Stefan Löfven uppdraget av talmannen Andreas Norlén att sondera möjligheterna att bilda en regering som tolereras av Sveriges riksdag. Det har i princip varit fullständig medietystnad under denna period och efter halvtidsrapporteringen till talmannen så fortsätter tystanden. Jag kan tycka att det är lite märkligt att skillnaden är så stor mellan hur media väljer att rapportera och spekulera i olika mer eller mindre tänkbara scenarier. När Ulf Kristersson först fick sonderingsuppdraget så var alla medier fyllda med spektakulära nyheter, ihopklippta sanningar och mer eller mindre överdrivna slutsatser drogs av varje litet uttalande. Frågan känns adekvat. Varför är det så stor skillnad?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

8 kommentarer

 1. jonas

  Varför så tyst och varför denna undran? Det gäller att sondera och försöka bilda en regering och detta inte via media. Efter detta val hade det varit mycket enkelt att bilda en regering OM inte moderaterna hade friat till sverigedemokraterna. Endast en enkel matematik av erhållna mandat. Istället försökte Ulf Kristensson spräcka den berömda kakelväggen, för på andra sidan visste han ju att han hade sina kamrater, nämligen sverigedemokraterna.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det är en markant skillnad i hur media väljer att spekulera, rapportera och analysera Stefan Löfvens sonderingar jämfört med Ulf Kristersson. Om du hade följt med och läst den överenskommelse som (M) erbjudit de övriga Allianspartierna så skulle du ha noterat där en tydlig skrivning att inget samarbete ska ske med SD

   • Anders

    Om du tänker efter lite.

    Moderater och övriga Alliansen har redan samarbetat med SD glöm inte det, det gjorde ni Riksdagen då ni röstade bort nuvarande regering som efter valet hade majoritet från Svenska folket.
    Är det att ta ansvar tycker du? ditt parti har del i politiska röra som vi just nu befinner oss i.

    /Anders

   • Basic Rules

    Väx upp nu…Hur galen är samhällsdebatten när argument för eller emot samverkan blivit en viktigare politisk skiljelinje än möjligheten att nå resultat – satsningar på trygghet och bättre omsorg?

    Moderaternas rikslinje är som under den gånga mandatperioden. Hellre socialism än att genomföra den egna borgerliga politiken, om det krävs stöd av SD.
    Att Kristersson ville bilda en alliansregering var bortom all sans, då det inte finns något stöd för denna utan SD :s goda minne, vilket kräver att man pratar med med varandra. Ja Lööf tror ju S ska stödja om man bara borrar…hon litade inte på moderatledaren.

    Fan va less man blir på detta spektakel, ska kommunister, sossar och stolliga miljöpartister få fortsätta leda landet i fördärvet !
    Detta är ren dårskap. Politik handlar om makt. Den som inte strävar efter makt att genomföra sin politik, borde sluta. Lägga ner. Göra något annat.

    De borgerliga har i åtta år, sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, inte satt ner foten och förklarat det som borde vara självklart för varje politisk aktör, inflytande i sak är alltings mått.
    Det visar sig i den lokala politiken i Skåne – lär och sluta jiddra så är makten er !

 2. Oberoende Politisk Bedömare

  Helt fel.
  Ingen annan partiledare gjorde ett så dåligt val som Kristersson, han tappade mest röster av alla.

  Det finns främst två anledningar till att Kristersson misslyckades.

  1. Han verkar vara en riktigt dålig förhandlare, hans interna förtroende inom Alliansen är troligtvis väldigt lågt. Lööf och Björklund verkar inte ha det minsta förtroende för Kristersson alls.
  Gissar att Lööf och Björklund valde att tacka nej till Kristersson främst beroende på att de, av någon anledning, INTE vill se Kristersson som statsminister.
  Gissar att det främst är hans långa historia av att bluffa sig fram för att få fördelar som Lööf och Björklund är mest emot, men det kanske någon inomstående kan förklara bättre.

  Två.
  Han verkar inte klarat av att jobba ihop politiken ens inom partiet. Många många inom moderaterna jobbar stenhårt på att få in SD i gänget. Detta ser vi hända bland annat i Skåne. Det är naturligtvis mycket besvärande för Kristersson att han itne ens inom sitt parti kan hålla SD utanför. Detta är helt säkert den andra anledningen att Lööf och Björklund inte vill gå Kristersson till mötes.

  Men lyckligtvis verkar vi få en borgerlig regering ändå. Turen lär gå till Lööf efter Löfvén sondering. Och då är det upp till bevis för Kristersson. HAn har ju sagt att det viktiga inte är VEM som styr utan att det är borgerligheten som är det viktiga. Så vi får väl se om han klarar av att stå bakom en kvinna och därmed stödja Lööf som statsministerkandidat. Tveksamt, då Kristersson var mycket kritisk mot Kinberg-Batra och fick henne sparkad trots att hon hade i stort sett samma opinionsläge som Kristersson har nu.

  Sen gällande medias rapportering så handlar det 100% säkert om att Löfvén och sossarna klarar av att förhandla med folk utan läcka ut uppgifter till media. Men Löfvén är ju allmänt känd som en ”superförhandlare” så inte alls förvånande att han, till skillnad från Kristersson, klarar av att hålla det utanför media.

 3. Olof

  Tydligen vill en stor majoritet av både M, och KD-väljare se samarbete med SD i någon form, tyvärr vill inte de politiska företrädarna i M och KD detta. Något som kan straffa sig i ett extraval eller nästa riksdagsval.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.