Tuff arbetsmiljö för gränspolisen!

I dag har jag och några av mina kollegor i Socialförsäkringsutskottet besökt gränspolisen ute på Arlanda. 81% av alla inresta till vårt land kommer via Arlanda och det är ett digert arbete att kontrollera alla inresande och snabbt fatta beslut om personen ifråga får komma in i landet eller inte. En av våra stora utmaningar är när personer kommer utan giltigt pass eller andra handlingar och söker asyl. Migrationsverket ska ta beslut och göra en utredning om personens asylrätt eller inte. Tyvärr finns få platser där den asylsökande kan bo i väntan på beslut, dessutom tar det alltför lång tid. Gränspolisen berättade också att många kommer och vill in i landet men blir av någon anledning stoppad och avvisad direkt. Samma person kommer då tillbaka dagen efter med ett nytt pass, en ny identitet och försöker återigen komma in i landet. Enligt gränspolisen är detta ett oerhört tufft arbete och efter den rundvandring vi fick har jag full förståelse för deras tuffa arbetssituation.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

 1. Jörgen K

  Ett erhållet Svenskt pass kan du ”tappa” bort hur många gånger som helst, varje gång ersätts du med ett nytt. Det inofficiella rekordet är att ha ”tappat” bort passet 78 gånger på drygt två år…..

  Beaktande av det så lär Svenska regelverket troligtvis vara ett av de naivaste på jorden!

  Man behöver inte vara raketforskare för att inse vad dessa ”borttappade” pass nyttjas till. Handeln är känd och omfattande, den omsluter stora värden och indirekt genom belastningen på staten ökar kostnaden radikalt.
  Gränspolisen kämpar med politisk inkonsekvens, vore det inte klädsamt att börja städa i verktygslådan och se till att det finns en skälig chans att de får förutsättningar att effektivt utföra sina sysslor.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Lagen är ändrad nu så att du kan få ut 3 nya pass under en fem årsperiod.

   • Jörgen K

    Tyvärr Elisabeth, så länge ett ”förlorat” pass inte behöver polisanmälas och utredas, kommer problemen med handel av pass oförtrutet att pågå. Kan bara inte förstå att den enda värdehandlingen som styrker ditt medborgarskap och identitet så simpelt och konsekvenslöst hanteras av staten.

 2. Leif

  Skoj att du ser tuff arbetsmiljö som ett problem. Kanske läge att gå igenom ditt eget partis ”arbetslinje” och fundera över arbetsmiljön för vanligt folk? klarar du det? Är det mentalt kapabel att göra det? Förvåna mig, snälla!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Din attityd är så tråkig. Vad ger dig rätt att döma olika människor som du gör?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.