Kompetensutvisningar måste upphöra!

Hur kan vi förhindra att vi utvisar människor med hög kompetens på grund av oskyldiga misstag som den enskilda i många fall inte kan påverka. Det kan handla om att en person tagit ut för lite semester, har felaktig försäkring eller att en tidigare arbetsgivare av misstag inte betalat in rätt avgifter. I media kan vi läsa om alla dessa tragiska fall. Vi har idag ett rättsosäkert system när det kommer till det vi kallar ”kompetensutvisningar” Idag har Migrationsverket ett trubbigt regelverk och det är svårt för den enskilde att påverka ett utvisningsbeslut som är grundat på något man inte kan påverka. Sverige är beroende av arbetskraftsinvandring och vi måste därför se över våra regelverk så att vi inte riskerar att utvisa människor med hög kompetens. Om jag väljer att inte ta ut hela min inarbetade semester så händer ingenting. Om en person från ett annat land som arbetar här gör samma sak riskerar han att utvisas. Det är orimligt!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Populistiska politiska beslut saknar allt som oftast adekvata konsekvensanalyser, sedan får man försöka försvara besluten precis hur mycket man vill, otal är exemplen.

  Beslut skall alltid ges utrymme för proportionalitetsprincipen, alldeles oavsett. Existerar inte en skälighet utan man utgår från straffprocessuella tvångsmedel kan aldrig någonting fungera. Vi ser det överallt i samhället.

  Då det gäller utvisningar av personer med arbetstillstånd är det en absolut skam det regelverk som är applicerat. (S) hindrade Alliansens pågående förslag, och införde ett mera självprotektionistiskt system än vad (SD) föreslog i frågan. I dag finns vare sig konsekvens eller proportionalitet i regelverket eller de domslut som fallit baserat på regelverket.

  Värsta fallet jag fick se var en pizzabagare där arbetsgivaren missade 470:- i uppbördsdeklarationen året innan.

  Sedan kan man inte undgå att dra parallellen med vilka som trots våld och kraftigt belastad kriminalitet får stanna oaktat avsaknad av uppehållstillstånd och laga kraft beslut.

 2. Michael

  Du har en poäng där!
  Det är ett stort systemfel när brottslingar skyddas och dom som sköter sig straffas!
  Det finns många exempel på detta och jag tänker på följderna och signalerna det ger. Jag har en kollega som sköter sig, har jobb och lägenhet, bil men får vänta på medborgarskapet som dröjer och flyttas framåt pga handläggningstider!?
  Dom som vill ska snabbt in i systemet och dom andra ska ut ur detsamma samt utvisas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.