Cancervård är inget lotteri!

De fyra vanligaste cancerformerna prostatacancer, bröstcancer, tjocktarmscancer och lungcancer står för 27 000 fall av cancer per år, vilket motsvarar 40 procent av all cancer i Sverige. De fyra cancerformerna ökar inte lika mycket som hudcancer. Cancerfonden presenterar i en ny rapport om den strategi som alla regioner tagit fram inte fungerar och den vårdgaranti som finns inte efterlevs.
Bara tre av 21 regioner klarade målet att bröstcancerpatienter som regel ska opereras inom 28 dagar. Vid stark misstanke om bröstcancer är det nationella målet att 80 procent av patienterna ska vara opererade inom 28 dagar. Riksgenomsnittet är 41 procent. Det kan inte vara så att cancervården blir ett lotteri där bostadsorten spelar roll för vilken vård du ska få.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

 1. Jörgen K

  Att det redan idag gör det och har gjort över lång tid kommer inte som någon överraskning. Inte ens utrustning för adekvat provtagning existerar utanför regionsjukhusen i den omfattning att likvärdiga förutsättningar kan existera. Att ha 35 enkel mil innan en provtagning kan ske, som sedan i vanlig oordning slarvas bort är inte ovanligt. Att sedan man möts av stafettläkare som hellre funderar på annat, än är villig att engagera, sig löser knappast differenserna. Men visst finns det de som upptäcks och behandlas i tid men att det blir regel än undantag krävs att kunskap och utrustning finns geografiskt, tillika med kunskap. Att få någon som helst rättvisa över hela landet börjar med att regionen ger länet samma förutsättningar regionen ger Umeåregionen. Annars blir det bara ord…..

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du har rätt till stora delar. Vi har en centralisering av sjukvården som inte är bra och här ser man inte till helheten och var du kan bedriva effektiv och högkvalitativ sjukvård. Landstinget idag är en för stor koloss som är för svår att överblicka. Vi behöver mindre enheter med närvarande chefer och tydlig styrning, uppföljning och uppföljning av uppsatta mål för att vi ska kunna bedriva n bättre och mer effektiv sjukvård

 2. Bergis

  Sverige valde att satsa på Fredrik Reinfeldts ”Öppna era hjärtan” politik istället för att lägga pengar på vården och operationssjuksköterskor. Resultatet blev av våra sjuksköterskor sökte sig jobb i Norge istället för att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska i Sverige och bistå cancervården. Alla pengar vi kunnat lägga på vården gick till otacksamma invandrare av vilka några sökte sig till IS. Lägg till jobbskatteavdragen vilket urholkade välfärden ytterligare. Samtidigt behövs massiva insatser från skattebetalarna till att bekämpa den gängkriminalitet som följer med Fredriks Reinfeldts invandrarpolitik.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Du är som vanligt ute och tramsar och lägger ihop 1+1 och får 8.

 3. Christer Wilhelmsson

  Jaha. Hur ska vi lösa problemen då? Har M några bra förslag? Att bara redovisa elände utan att ha några egna konkreta förslag brukar ju vara förbehållet missnöjespartier.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Vi har en regering som med stora ord skulle satsa mer pengar på sjukvård förra mandatperioden. Istället växte vårdköerna enormt. M har i vår budget satsat 3 miljarder på att minska vårdköerna och det är en betydligt större satsning än vad S gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.