Lyckseleborna förtjänar valfrihet!

I går var det kommunfullmäktige och som väntat blev det heta diskussioner. det var två stora frågor som skulle upp till beslut. En fråga var att konkurrensutsätta 19% av gata/park verksamheten. Det omfattar 4,5 årstjänst. tt tänka nytt och förändra skrämmer många så det var en stor samling av berörda medarbetare som hade ställt upp sina fordon utanför lokalen och uttryckte sitt missnöje. På en rak fråga från en medarbetare varför jag ville ta av honom hans arbete svarade jag att jag inte alls vill ta bort arbetstillfällen utan istället skapa fler jobb. Lagen om valfrihet debatterades och här blir jag uppriktigt ledsen när man så blint låter ideologi gå före sunt förnuft och tydliga fakta. En av S ledamöterna frågade om vi i Alliansen tittade på TV? Sen fortsatte hon med att det vi sa var bara svammel. Förvirringen blir stor, vad har TV tittande med Lagen om valfrihet att göra, svammel är ett hårt ord för fakta. Vi har en utmaning med den ekonomiska situationen i vår kommun och att som (S) påstå att en konkurrens utsättning av kommunalverksamhet skulle göra det ännu dyrare är att blunda för fakta. Om Företag A söker om att starta upp hemtjänst i kommunen så är det kommunen som bestämmer regelverket, ersättningen och kvalitetskontroll. Kommunen får en bättre kontroll av ekonomin eftersom Företag A får sin ersättning för att sköta sitt uppdrag och inte en krona mer, de måste klara sin ekonomi annars går de i konkurs. Dessa krav finns inte i den kommunala/offentliga sektorn där kan man år efter år gå med underskott och inget händer. Att blunda för fakta och förändring kommer inte att lösa Lycksele kommuns ekonomiska problem snarare tvärtom och därför måste vi våga tänka annorlunda!

 

Elisabeth Björnsdotter Rahm

5 kommentarer

  1. jonas

    Inte alltid som privata går i konkurs, som du skriver. Ibland så hotar man med att lägga ner verksamheten om man inte får mer i ersättning av det allmänna. Om den privata verksamheten har monopol eller oligopol på verksamheten blir det ju svårt för det allmänna att från dag till annan starta upp och bedriva verksamheten i egen regi. Då har det hänt att man har mer eller mindre har varit tvungen att öka ersättningen till den privata verksamheten.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Du vet inte riktigt vad du pratar om. Det du insinuerar om att verksamheter hotar att lägga ned om man inte får mer ersättning är rena lögner. Det handlar om att verksamheter oavsett driftsform ska behandlas lika och ges samma förutsättningar. Regionen kan inte ge extra pengar för att anställa hyrläkare och inte kräva att verksamheter har en ekonomi i balans och skriva av ett underskott på 800 miljoner kronor när andra driftsformer måste vända på varje krona för att ha råd med investeringar, löneökningar mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.