Särbehandling av sjukskrivna?

Vi har detta år alla levt med en pandemi som inneburit förändringar för väldigt många. Vi har under våren sett en stor smittspridning där många blivit sjuka i covid-19. Många av de personer som blivit allvarligt och/eller långvarigt sjuka rehabiliteras nu, men det kommer att ta lång tid för dessa personer att återgå till arbetsmarknaden. Statsrådet har i en intervju sagt att det kan komma att ske en ändring i den 180-dagarsregel som i dag innebär att alla sjukskrivna ska prövas mot arbetsmarknaden. Statsrådet sa i samma intervju att många som insjuknat i covid-19 fortfarande har symtom efter dag 180, och därför ser regeringen över hur en ändring av 180-dagarsregeln kan göras för dessa personer.

Förutom de som insjuknat och sjukskrivits på grund av covid-19 har vi ett ökande antal personer som sjukskrivs med psykiatriska diagnoser. För dessa personer gäller fortfarande 180-dagarsregeln–  att de ska prövas mot yrkesspecifika arbeten efter dag 180 oavsett om de har arbetsförmåga eller inte.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför:

 

Avser statsrådet Shekarabi att gå vidare med förslag om ändring av 180-dagarsregeln som kommer att innebära olika behandling mellan dem som är sjukskrivna av andra diagnoser och dem som är sjukrivna på grund av covid-19?

 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

 1. Leif

  Min fråga till dig, din sopa!

  Är det bara i Covid som folk kan vara sjuka mer än 180 dagar?

  Mina döda kompisar vinkar från andra sidan och ber mig be er dra åt helvete med era jävla regler som ni införde som dom inte orkade leva med!

  Ni moderater visar verkligen hur otroligt dumma i huvudet ni är när ni hamnar i en situation där ni behöver tänka. Grattis!

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Ännu en kommentar som visar på hur en demokrati fungerar när man får kommentarer som denna. Jag blir utskälld och personen ifråga vågar inte stå för sina åsikter utan är anonym och han tillåts säga vad han vill till mig! Jag tycker inte att debatt ska föras på denna låga nivå!

 2. Bergis

  Pröva en person med psykiatriska diagnoser mot 180 dagars regeln? Lycka till säger jag. Personen lär bli ännu sjukare och kosta samhället ännu mera pengar då. Hur som helst. Visst fäller ni regeringen på LAS-frågan om Jonas Sjöstedt sätter igång en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven? Nu har ni moderater chansen att fälla regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.