Agerar statsrådet på lösa boliner?

Statsrådet besökte socialförsäkringsutskottet den 19 november och redogjorde för regeringens planer gällande gruppen med personer som haft covid-19 och vad som gäller för deras sjukpenning.
Riksrevisionen gav, i en rapport som publicerades nyligen, svidande kritik till flera av de myndigheter som granskades gällande styrning och ledning. Försäkringskassan kritiserades bland annat för att ha dålig insyn i hur statliga myndigheter, i sin roll som arbetsgivare, hanterade sina sjukskriva medarbetare.
Statsrådet Shekarabi, som ansvarar för Försäkringskassan, ställer höga krav på att Försäkringskassan ska ha god kommunikation med företag, små som stora, när det gäller medarbetare som är sjukskrivna eller redan utförsäkrade på grund av covid-19. Detta framstår som en aning märkligt när Försäkringskassan inte lyckas upprätthålla en väl fungerande kommunikation med andra statliga myndigheter.
Statsrådet ställer också kravet att läkare ska kunna garantera att en person med genomgången covid-19 ska vara tillbaka i arbete efter dag 366 i sjukförsäkringen. Givet kunskapen om covid-19 och dess efterverkningar måste det anses vara mycket svårt att kunna ställa en sådan prognos.
Med tanke på just kunskapsläget är min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi:

Hur avser statsrådet att säkerställa hur den aviserade förändringen inom gällande sjukpenning ska fungera, med tanke på det bristande kunskapsläget om covid-19 och dess biverkningar?

 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.