Vi behöver fler kvinnliga företagare

 

Tillväxtverket presenterade i sommar en statistisk jämförelse mellan kvinnors och mäns företagande . Jag reagerar över den statistik jag läser och finner den lite anmärkningsvärd.
De flesta företag i Sverige är mycket små. 68 procent av företagen är enmans företag. 90 procent av företagen i Sverige har färre än fem anställa. Nästan 80 procent av alla småföretagare är män. I många fall driver en man och en kvinna ett företag tillsammans men man uppger att det är mannen som är företagsledare. I Sverige har vi övervägande tjänsteföretag. Kvinnor och män driver företag inom alla branscher men företagandet följer samma mönster som i arbetslivet när det gäller val av bransch. Kvinnliga företagare hittar vi i majoritet inom hotell, vård, renhållning och rekreation och handel. Det är dessutom vanligast att kvinnor vänder sig till den lokala marknaden istället för nationella marknader. De kvinnor som driver företag har i genomsnitt högre utbildning än de män som driver företag.
Det är spännande att vi skriver år 2009 och vi ser så stora skillnader mellan män och kvinnors företagande.  Vi har inom Moderatkvinnorna jobbat hårt med den här frågan och vill förenkla förutsättningarna för kvinnor att starta egna företag.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

5 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Var på en kurs (för 11 år sedan) där det ingick en föreläsning om just, starta eget och den stora skillnaden på män och kvinnor.

    Föreläsaren sa att anledningen till varför det oftast gick bättre för män, var att dom fegade inte. Dom kunde gå in på banken och låna miljoner för någonting dom trodde på, medan kvinnorna höll ner sina kostnader genom att driva företaget hemma i garaget. Tror att det kan stämma än idag, vi kanske är lite mer försiktiga och borde egentligen ta för oss mer än vi gör.

  2. Anna-Carin Jonsson

    Hej! Det tråkiga är att så här har statistiken sett ut så länge och trots alla insatser med sk ”kvinnolån” och utbildningar speciellt för kvinnor så blir det inte annorlunda. Jag tror att de kvinnliga förebilderna måste kliva fram på ett ännu tydligare sätt. Vi måste uppmuntra varandra som kvinnor att visa för de unga kvinnor/tjejer i dag att vi vill, vi törs och vi lyckas. Sen ska vi också visa att vi misslyckas och att det inte heller är så farligt. Det är en lärdom som man tar med sig till nästa utmaning. Jag skulle vilja sammanfatta detta med att förebilderna ska visa unga kvinnor på deras MOD. Kram/Anna-Carin

  3. Kvinna

    Gammal tråd MEN när det gäller kvinnligt företagande i Lycsele så är väl omskrivna främjandet av det i princip osynligt. Jag gick – tillsammans med 8 andra kvinnor, en Egen Företagare utbildning våren 2010 – mån-fre 8-17 och representant från kommunen (Främja kvinnligt företagande) blev inbjuden för att bl a informera om vilka stöd och nätverk som fanns tillgängliga i Lse. Kvinnan ville ej komma – ansåg det ”inte nödvändigt”! Sedan är det mycket märkligt att inte ALLA nystartade kvinnliga företagare bli inbjudna till nätverk och infoträffar mm. (fingerad mail)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.