Lycksele måste behålla sin akutsjukvård

 

Jag har i tidigare inlägg tagit upp mina farhågor kring en region bildning i Norra norrland. Jag måste fortsätta skrivandet eftersom desto mer jag läser i frågan desto mer säker blir jag i min uppfattning att en regionbildning inte kommer att innebära något positivt för Lycksele och inlandet. Jag kommer att ägna några kommande inlägg i denna debatt.
Sveriges blivande läkare har betygsatt landets alla sjukhus. Här hamnar Lycksele på en fjärde plats och vårt universitetssjukhus i Umeå på 41:a plats. Vad står detta för. En enkel förklaring är att ett mindre sjukhus har färre AT läkare, färre kandidater och andra elever som tävlar om arbetsuppgifterna. På ett mindre sjukhus får man chans till en bred kunskaps plattform.  Detta ger en bra grund för att senare specialisera sig.  Vi behöver välutbildade medarbetare inom sjukvården, även i framtiden.  
Om jag tittar på region Skåne och Västra Götaland och vad det medfört så blir mina farhågor stora för oss som bor i Västerbottens inland. I Västra Götaland har regionen inneburit stora besparingar och neddragningar på i stort sett alla sjukhusenheter. Det har blivit en stor centralisering och många akutsjukhus har förlorat in status som akutsjukhus. Vad kommer att ske i den norra regionen? Utan akutsjukvård får Lycksele inga AT läkare och vi drar på så sätt ned möjligheterna till bra utbildningsplatser.  Primärvården i Västra Götaland har drabbats av stora neddragningar och många vårdcentraler har blivit nedlagda. Blir det en verklighet för oss i den norra regionen?  Vem vill då utbilda sig till distriktsläkare?
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)
 

5 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Håller med dig i farhågor om sämre ställning för inlandet vid stor Norr region. Storhets tänkande är inte av godo i verksamheterna. Små enheter med snabbare kommunikationsvägar är bättre. Hellre större samarbete emellan om hur driften kan fungera bättre. Även en gemensam utbildning satsning så en jämnare vård upprätts för hela landet.
  Ekonomiska vinster i administrationen kan vinnas på rätt sätt uppbyggd, då är en stor region inte säkert ett vinnande koncept.
  Passa på att ge bra kritik till dina tidigare bloggar.

 2. Einstein.

  Håller i princip med dig Elisabeth om dina farhågor om storregionens ev. hot mot inlandet.

  Vad du bör ha klart för dig är att de gigantiska årliga underskotten inom Landstinget inte är helt enkla att bemästra. Här handlar det om hundratals miljoner samt en övrigt havererad ekonomi.

  En helt ny debatt behövs för att få ordning på den situation som nu råder. Konkreta nya politiska förslag behövs för att ordna upp alla ekonomiska problem.

  Exakt vad avser ni Moderater att göra?

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm

  Moderaterna tillsammans med de övriga i alliansen har varje år lagt en alternativ budget till landstinget. Det är en budget som i stora drag innebär mer pengar till vård och omsorg, mindre pengar till de som inte direkt är vård. Det finns dessutom en stor pott för oförutsedda händelser. Tyvärr är det så att majoriteten inom landstinget har valt att inte lyssna på förslag från alliansen i fråga om budget. Jag är så medveten om det stora underskott som landstinget dras med och det är så trist att majoriteten inte tar detta på allvar.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm

  Det finns hur många studier helst som visar att mindra enheter är mer effektiva och mer ekonomiska än större. Jag förstår inte varför man ska envisas med att tro på en stor region.

 5. Einstein.

  Vilka belopp är det du pratar om? Jag avser de budgetförslag du hänvisar till. Underskotten kräver rätt stora skillnader. 500 miljoner kronor handlar det om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.