Tandlöst flörtande!

 

Det kommer nästan dagligen löften till olika kategorier i vårt samhälle för att försöka skapa förtroende hos väljarna inför det stundande valet. Det hör till spelet, och jag läser många av dessa och ibland kan jag tycka att förslagen är bra och ibland förstår jag ingenting. Ett utspel som jag verkligen inte förstår är att (s) vill höja underhållsstödet till ensamstående mammor med 100 kr i månaden. Dessutom lovar man att höja bostadsbidraget och umgängesbidraget så att det sammanlagt ger 130 kr till i månaden.
Är det inte bättre att sänka skatterna för löntagarna och se till att man kan leva på sin inkomst oavsett om du är ensamstående eller inte.Jag kan inte låta bli att jämföra den extra månadslön de flesta har fått mer i plånboken varje år och fundera om de 100 kr i ökad bidrag varje månad är den hjälp man behöver? Debatten har varit stor om den trygghetsförsäkring vi har i Sverige och om hur svårt det blivit för många grupper. Att peka ut en grupp i vårt samhälle som (s) gör, de ensamstående mammorna, och erbjuda 100 kr mer i månaden är för mig ett tandlöst flörtande.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Etiketter:

13 kommentarer

 1. Parti lös

  Men om man sänker skatterna som ni gjort (M) så måste man ju ta in pengar på annat håll! Visst, jag har fått mer i plånboken direkt när lönen kommer men då har ju andra saker blivit dyrare.. bl.a Skatten på drivmedel (Helt sjukt hur mycket vi betalar extra för soppan) Inför förmögenhetsskatten & fastighetsskatten igen! Sänk lönerna för politikerna & sluta lova saker ni aldrig kan hålla! Låt folk som verkligen behöver vara sjukskrivna vara det! Och sluta ljug om att folk inte är arbetslösa bara för att dom får gå värdelösa kurser i Arbetsförmedlingens regi!

 2. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Parti lös (2010-05-02 08:33)
  Det finns många sätt att förändra det samhälle vi lever i. Sänka skatten är en väg att gå,sänkt lön för politiker, ja det är ett sätt att plocka in en liten summa till kassan, men jag tror vi måste titta lite bredare och se hur vårt samhälle är uppbyggt av tjänstemän och andra administratörer också. Antalet heltids politiker i bla Västerbotten är få till antalet. Att kunna erbjuda kurser och utbildning inom Arbetsförmedlingen är positivt men de finns kvar i rullarna och i statistiken.

 3. S-O S

  Om det är tandlöst, så undrar jag vad din regering gjort för den gruppen? Det hjälper ju inte ensamstående mammor att vi som jobbar får en lön extra per/år.
  Hur många ur den gruppen jobbar heltid? Eller jobbar alls?
  Och en sak till, hundra kronor är bättre att ha än att vara utan. Har man provat att leva på marginalen så vet man hundra kronors värde,men det har du kanske aldrig provat.

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-05-02 08:40)
  Allt måste finansieras och jag är av den åsikten att du ska kunna överleva på din lön istället för att lita till att få bidrag. Vi har haft en tuff ekonomi men om man jämför med många länder inom EU har vi klarat oss bra i många delar under den ekonomiska krisen.

 5. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2010-05-02 11:34)
  Hur kan du påstå att ensamstående mammor inte arbetar? De har fått samma skattesänknigar som alla andra. Jag säger inte att det är fel att erbjuda 100 kr i bidrag men om du ser vad som bli kvar efter skatt är det inte lika mycket. Att kunna leva på sin lön med ex. sänkt skatt är bättre än att lita på bidrag.

 6. S-O S

  Jag påstår ingenting, men jag frågar. Du känner väl till att det är vanligt att ensamma mammor jobbar deltid.
  Och visst, det är bättre att kunna leva på sin lön, men är det skatterna fel att många inte kan leva på sin lön?
  Att vi i Sveriga har lämnat det över skiktet i Europas löneliga, är det helt betydelselöst?
  Hela tiden får vi höra att könelöget är för högt i Sverige, men är det verkligen så?
  Enl vad jag läst så har vi halkat ner från topp tre till åttonde plats i löneligan i Europa, ÄNDÅ skriker företagen om det höga löneläget, och skyller på höga skatter för mångas dåliga ekonomi.

 7. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2010-05-02 13:30)
  jag är medveten om att fler kvinnor än män arbetar deltid, ensamståenden eller ej. Det är ett problem! Att vi har det löneläge vi har beror på många faktorer. Att många företag skriker om löneläget kan bero på att det fortfarande finns många länder runt omkring oss som kan producera samma sak till ett betydligt lägre pris.

 8. Snillet

  Jag håller helt med dig att det är bättre att sänka skatterna, då kan i stället dom med en årsinkomst från 450 000kr och mer få en inkomstökning på 3000kr och mer i månaden. Den ensamstående mamman kan endera gå upp på heltid eller kombinera en heltid med ytterligare en halvtid, för att tjäna bättre på en skattesänkning. Att ge en bidragshöjning på någon hundralapp, är närmast en provokation mot denna grupp kvinnor. Ta istället bort de flesta bidragen och gör istället en motsvarande skattesänkning. Då kommer även dessa grupper någon gång i framtiden få kvar en extra månadslön också.

 9. Snillet

  Jag förstår ingenting hellre! Ta bort alla bidragen eftersom dom marginellt förbättrar/försämrar situationen för dom som erhåller dessa. Bättre att göra en genomgripande skattesänkning, med störst sänkning för dom som tjänar mest. Bidragen skulle kunna ersättas med insamlade medel, där man i likhet med Röda Korset kunde dela ut medel till dom mest behövande. Dessutom skapar bidragen bara en ökad inflation, vilket gör att konkurrenskraften minskar. Självklart skall de mest kreativa och produktiiva gynnas av skattesystemet, vilket också nationalekonimiskt gynnar den svenska ekonomin.

 10. Snillet

  Trygghetsförsäkringarna skulle väl kunna tas bort och istället kunde privata försäkringsbolag ta över och sälja motsvarande försäkringar, där individen själv fick välja sin trygghetsnivå. Detta kunde ge en ordentlig säkning av skatten, där indivden själv via ett större lönekuvert själv kunde välja sin egen trygghetsnivå. Dessutom kunde man slopa medlemsavgiften i facket, vilket skulle ge ytterligare ett ekonomiskt tillskott. Eftersom lönenivån är så hög i Sverige, skulle den fria konkurrensen kunna sänka denna och samtidigt effektivisera produktionen och konkurrenskraften i Sverige.

 11. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Snillet (2010-05-02 20:15)
  Jag tycker inte om att vi sätter ensamstående mammor i ett fack och bestämmer att de är låginkomsttagare och alla arbetar deltid. Det finns en stor variation i den gruppen också. Det är kanske möjligt att förändra skattesatserna än mer, för att stötta de som lever på marginalerna

 12. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Snillet (2010-05-02 22:38)
  Att få ett Sverige lika som USA var tidigare kan inte vara ett alternativ. Vi har ett trygghetssystem som vi ska vara stolta över jämfört med så många andra länder. Att ta bort detta skulle definitivt skapa ett Sverige med stor utslagning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.