Det är ingen rättvis lönebildning!

 

Jag har skrivit flera inlägg om hur lönebilden ser ut bland våra specialistsjuksköterskor och fått många kommentarer på dessa inlägg. Det råder en viss osäkerhet varför det är en lönespridning inom vårdyrkena.  En nyutbildad undersköterska direkt från gymnasiet 19 år gammal får i Västerbottens läns landsting en ingångs lön på 17 500 kr. En nyutbildad sjuksköterska direkt från utbildningen 22 år gammal har en ingångslön på 20 500 kr. Sjuksköterskan har ”tappat” tre år av yrkesarbete och har tre år av studielån. När sjuksköterskan är färdig och börjar arbeta har undersköterskan som arbetar kvar klättrat i lön och ligger kanske på 19 500 kr. Det skiljer då 1000 kr mellan en undersköterska som arbetat tre år och en nyutbildad sjuksköterska. Att det måste vara en skillnad i att utbilda sig anser jag är självklart, utbildning i detta fall ger även ett större ansvar och en legitimation som man har ett ansvar att leva upp till. Det är väldigt viktigt att vi har båda undersköterskor och sjuksköterskor inom vården då de är ett lagarbete. Vi måste däremot komma fram till en mer rättvis lönebildning kopplat till utbildnings insatser.
 
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
 
Etiketter:

4 kommentarer

 1. Kalle

  Löjligt att försöka hävda sin lön genom utbildningstid. En självlärd programmerare som bara gått ut grundskolan, hur mycket tycker du han ska få tjäna? Inte mer än dina välutbildade ssk:or förstår jag! Det är svårigheten att få tag i kompetent folk som avgör lönen och ingenting annat. Det är ett medvetet val att utbilda sig och då får man stå för det, inte grina över att man ska kompenseras för sin studietid. En studietid som i Sverige dessutom är gratis! Nej det är faktiskt ännu bättre, man får betalt för att studera här (CSN-bidrag).

 2. S-O S

  Sen när har M börjat vurma för de lågavlönade?
  Att gissa och anta att ”vissa tjänar si och så” ge inget seriöst intryck.
  Men jag kan hålla med, det är inte juste att begäraatt man ska utbilda sig och den INTE betala vad det kostar, men om jag får gissa så är inte syrrornas löner högre i de av M styrda landstingen, eller hur ser det ut där?

 3. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till Kalle (2010-05-29 09:50)
  Hur ska vi kunna få välutbildade människor om vi inte kan erbjuda en lön som gör det värt att utbilda sig. Jag säger inget om du är självlärd inom något arbete då har du också en kompetens som givetvis ska lönesättas. Inom många arbeten krävs en formell kompetens och ett utbildningsbevis, alla kan inte gå vägen genom självlärning!

 4. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

  Svar till S-O S (2010-05-29 15:12)
  De som tjänat mest på alliansens jobbskatteavdrag är de som tjänar minst. Att vi har den lönespridning vi har är inget vi skapat de senaste fyra åren och det är inte förändrat på kort tid. Att lönen skiljer sig mellan storstad och landsbygd är sant men det beror inte på vem som styr kommunen eller landstinget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.