Mer RUT till de äldre!

 

Jag har i flera inlägg debatterat RUT avdrag och fått många kommentarer om hur det gynnar alla rika att bli ännu mer rik. Det är en intressant tolkning av detta men fortfarande kvarstår faktum att det är barnfamiljer och äldre som använder RUT avdraget till att få sitt livspussel att gå ihop. Nu vill Centern gå ett steg till för att underlätta för alla pensionärer.  Maud Olofsson sa i sitt tal på partiets valkonvent att hon vill titta på ett förslag om ett extra högt skatteavdrag på hushållsnära tjänster för äldre. Det innebär att alla över 75 år ska få dra av 75 procent av kostnaden för så kallade rut-tjänster. Hon vill också öka valfriheten genom att införa ett fritt matval inom äldreomsorgen så att äldre ska kunna välja både mat och matleverantör . Ett steg ytterligare till att ge våra pensionärer en möjlighet att få extra hjälp om de behöver

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

7 kommentarer

  1. Rolle

    All tillgänglig statistik visar, att det i första hand är höginkomsttagare i storstäderna som utnyttjar såväl ROT som RUT, men alliansen kanske menar att det inte finns barnfamiljer och äldre bland höginkomsttagarna?
    Sedan, du tycks tro att pensionärer har obegränsat med pengar, om du menar att de kan ”själv avgöra om [jag] vill köpa tjänster”. Det valet är förbehållet höginkomsttagarna, för fattigpensionärer handlar det om andra prioriteringar.

  2. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Rolle (2010-08-10 00:03)
    Det finns givetvis höginkomsttagare i alla åldersgrupper. Men det är inte så att det anbart är höginkosttagare som nyttjar RUT/ROT avdrag, att göra prioriteringar för att få livspusslet att gå ihop är något de flesta av oss måste göra.

  3. Rolle

    Var säger jag att det BARA är höginkomsttagare som utnyttjar pigavdraget? Vad ni i alliansen blundar för är, att för väldigt många (inte minst pensionärer) finns inte det ekonomiska utrymmet för att köpa dessa tjänster, vilket också SCB:s statistik visar.

  4. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Rolle (2010-08-10 11:50)
    Vem blundar? Det är upp till var och en att prioritera vad man vill använda sin inkomst till. Om man väljer att köpa hushållsnära tjänster och använda RUT avdrag är det ett eget prioriteringsval.

  5. Krister Klermalm

    Låt högborgen betala för sig och låt fattig pensionärerna få dessa pengar som går till RUT-avdraget. Fattig pensionärerna är värda också att få ett trägligt liv av valfrihet bestämma om dem kan eller vill städa, laga mat eller inte. Bättre är väl att dessa fattiga pensionärerna får mer i plånboken. Det blir en bättre folkhälsa av det också ifall dem slipper vända på kronorna och priotera bort medicin och tandvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.