Är facket bara för (s)?

 

IF Metall går ut med stora annonser att de stöder (s) i det kommande valet och att de delar (s) värderingar och deras människosyn. De säger att de jobbar för medlemmarnas intressen på arbetsplatsen och i samhället. Jag vet att detta inte är någon nyhet men jag kan inte låta bli att fundera över om alla medlemmar i IF Metall tillhör (s) eller om man förutsätter det. Det innebär att om man har en annan parti tillhörighet än (s) kan man inte vara med i facket? Vilken demokrati vi har!  

Elisabeth Björnsdotter (M)

Etiketter:

32 kommentarer

  1. Tegsbo

    Varför vill inte du och Moderaterna redovisa vart ifrån ni får era kampanjpengar?

    Vad har ni för lik i era lådor som inte ni vill redovisa?

  2. Marcus

    ”Det innebär att om man har en annan parti tillhörighet än (s) kan man inte vara med i facket? Vilken demokrati vi har! ”

    Skämtar du med mig? På samma sätt som de flesta fack delar S värderingar så delar Svenskt Näringsliv M värderingar. Så det bör alltså betyda att man inte kan vara med i Svenskt Näringsliv om man inte e Moderat?
    Läser du igenom det du skriver innan du publicerar det?

  3. S-O S

    Du, ni, och alla som inte försyår bakgrunden, historien, och framförallt varför sambandet mellan LO och S är så starkt, släpp det där.
    Ifrågasätter andra sambandet mellan Svenskt Näringsliv och M? Sen är det ju faktiskt så, precis som du säger, att vi lever i en demokrati, det är upp till var och en att avgöra.

  4. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Marcus (2010-09-09 07:31)
    Att jämföra Svenskt Näringsliv med alla fackförbund är inte rätt. Jag har tagit denna diskussion ett antal gånger med människor som inte tillhör (s) partiet men är facklig anslutna och de är väldigt tveksamma till denna kollektiv anslutning till (s) partiet. Varför är detta känsligt? Jag är också fackligt ansluten.

  5. Elisabeth Björnsdotter (M)

    Svar till Tegsbo (2010-09-09 06:49)
    Jag kan inte redovisa något jag inte har tillgång till. Det jag funderar över är att man från stora fackförbund tar för givet att man tillhör ett visst parti. I annonsen står det , kryssa dina arbetskamrater!

  6. Maria Skiddi

    Men hallå S-O-S, du blandar ju ihop begreppen. DEMOKRATI är det ju när man KAN välja, jag kan inte vara med i ett LO eftersom de stöder S, för jag är inte S ”troende” Hur kan du säga att man ska stödja ett visst parti med ”tvång” och kalla det historielöshet när man uttryckligen inte vill men ändå tas pengar från fackavgiften JUST till det?

    DEN sortens ”demokrat vill INTE ha.
    Sambandet mellan S å LO HAR varit starkt men det är knappast försvarbart längre då var 3:dje medlem INTE är S´are.

    ”Alla ska med i S” vare sig de vill eller inte, det är INTE demokrati utan stöld av pengar

  7. werno

    LO:s stöd till S med 60-70 miljoner som tas från medlemsavgiftgerna och med personal från facken som gratis ställer upp som valarbetare på sina arbetstid, är självklart helt uppåt väggarna. Raset i fackanslutningen har säkert en av orsakerna i den här självsvåldiga ordningen.

  8. Dennis

    Bisarrt denna förestälning som finns inom facket, att bara för att man jobbar inom en viss branch så måste man gilla och rösta på ett visst parti. Att dra alla över en kam hör inte hemma i dagens samhälle.

  9. S-O S

    Det är inte partiet som äger facket,utan tvärt om, det är facket som äger partiet. Det var fackföreningsfolk som bildade partiet för att få större genomslag i sin strävan att förändra arbetslivet för arbetarna.
    Ett arbete som bestod av en hel del lagförändringar om arbetstid, lön, arbetsmiljö mm, och som alltid fick störst motstånd från borgerliga politiker.
    Likväl som att arbetsgivare söker stöd hos borgerliga politiska partier så har arbetarörelsen sökt stöd hos arbetarna.

  10. S-O S

    Så om ninu hävdar att inget borgerligt parti får ekonomiskt stöd från arbetsgivarehåll, men redovisa då hur det ser ut.Ni ska inte hävda er oskuld utan bevisning.
    Om man inte kan se ett större värde i ett medlamskap i en fackförening än det ni beskriver, då har ni problem, om ni inte kan tänka er att gå med i SAC (syndikalisterna) Men sen vet jag inte varför inte den borgerliga delen av det arbetande folket skapat en facklig organisation som passar er? Hör med De Nya Moderaterna, det nya arbetapartiet, om ni inte kan bilda er ett fack som ni anser passar er.

  11. S-O S

    Jag sitter inte i någon central sits i facket, men att få facket att bryta med S lär nog inte gå bara för era moraliska bryderier.
    Sen finns det INGEN som tvingar NÅGON att rösta på NÅGOT visst parti. Ni ska inte påstå sånt som inte är sant.

  12. S-O S

    Är det odemokratiskt att ha en fackförening som stöder ett politiskt parti?
    Men ni kan ju ta chansen, iställer för att göra allt för att motarbeta facket genom alliansen, stärk facket i stället.
    Men det är bra konstigt, att om facket INTE stöttar MODERATER, då är det helt plötsligt ODEMOKRATISKT?
    Som facklig medlem BEHÖVER man INTE vara S ANSLUTEN, men ni kommer ändå aldrig att förstå eller ens vilja förstå kopplingen mellan S och LO

  13. S-O S

    LO är en demokratisk organisation. SAP är en demokratisk organisation.
    Så lämge dessa två väljer att samarbeta på demokratiska möten, kan ingen hävda att deras samarbette är odemokratiska.
    Ni kan aldrig hävda att LO och S ska anpassa sig utefter eran pipa bara därför att ni säger så. Det fack vi har i dag är bildat efter en socialistisk grundordning, likaså SAP. Att då ifrågasätt deras demokratiska berättingande är arbsurdt och kan maximalt ha ett propagandistiskt syfte utan innehåll.

  14. Maria Skiddi

    ”propagandiskt syfte”?? Det är ju just det personers pengar som går till ett parti man inte stödjer ÄR- IOM att man är med i ett LOfack, sen kan du ju komma dragandes med en historia hur mycket du vill å att man iom att man ”vet” att fack å s stödjer varandra så ska man bara betala å hålla käft? Skeulle inte tro det. självklart! KAN man inte tvingas att rösta på ngt man inte vill- bara ”hjälpas på traven” på det ena eller andra sättet..möjligen kan du ha lyft näsan ovan din parti och/eller historiebok å sett nutiden, det är DÄR jag lever iaf.

  15. Conny Forsström

    Maria och andra högerförespråkare: Moderaterna har nära kopplingar till Svenskt Näringsliv. Inte så konstigt då att moderaterna gärna kritiserar facket och väldigt gärna ser att facket blir svagare.

  16. Maria Skiddi

    ”Maria” dvs JAG, tycker fortf inte att du kan blanda ihop att man som medlem i FACKET ska knytas till ETT parti, jag förespråkar MEDVETET FRIVILLIGT bidrag inte åderlåtning genom en fackavgift som JAG inte gått med på.

    Mitt ”bidrag” är att jag som vanlig djävla Ulla-Bella i vård och omsorgsarbete kan vittna om att alla inte är soossefierade som jobbar i kommun och/eller landsting I VÅRDARBETE.

    Jag är realist som lever i verkligheten, inte enl en partibok.

  17. S-O S

    Maria Skiddi, så du tycker att LO och S ska bryta sitt samarbete därför att du inte vill eller kan förstå hur saker och ting hänger ihop?
    Om du ser dig omkring lite så kan du faktiskt engagera dig fackligt utan att rösta på S.
    Varför bildar ni borgare inte ett eget fack? Då kanske ni skulle förstå att vissa tunga beslut måste man upp i riksdagen för att få igenom eller förändra. Det gör man då lämpligast via ett politiskt parti som finns i Sveriges riksdag.
    Varför LO valde S och inte dåvarande Högern förstår vi alla.

  18. Dan Oskarsson

    Det är rimligt att IF Metall som intresseorganisation utövar sitt inflytande där de får mest gehör för sina intressen. Att Socialdemokraterna är de som levererar mest av arbetarepolitik är ingen nyhet. IF Metall är en demokratisk medlemsorganisation. När en majoritet av förbundets medlemmar inte vill använda sitt medlemsskap för sina intressens bästa kan IF Metall bli opolitisk, vilket knappast kommer att ske. Den organisation som inte vill något finns inte. Den organisaton som vill något agerar politiskt.

  19. Cuben

    S-O S, du som vet så mycket om historien, kan du också förklara varför Tage Erlander valde att skicka tyska desertörer under andra världskriget tillbaka till Tyskland?

    Länk till wikipedia; http://sv.wikipedia.org/wiki/Interneringsl%C3%A4gren_i_Sverige_under_andra_v%C3%A4rldskriget

    ”Fram till hösten 1941 skickades de tyska desertörerna tillbaka enligt en hemlig instruktion utfärdad av Tage Erlander och Gustav Möller, förmodligen blev de avrättade.”

  20. Maria Skiddi

    sos, jo…jag vill det, å det kommer så klart åxå att ske, det är bara en tidsfråga- förut var man ju medlem i parti´t tom, men det fick de ju lov att ändra på. så visst sker det förändringar…vare sig man som ihärdig biter sig fast som en flistugg eller ej i den vänstra bordskanten.

  21. Johan

    Dan O skriver: Den organisation som inte vill något finns inte. Den organisaton som vill något agerar politiskt.

    När man läser sånt här blir först förbannad sen ledsen. Metall har blivit större än Socialdemokratiska partiet på många håll och agerar oetiskt gentemot sina medlemmar. Jag är inte Sosse men de kräver i princip att jag måste vara med i S-partiet. De säger det inte men pikarna haglar om man inte går med, en slags arbetsplatsmobbing tycker jag det har blivit. Jobbskatteavdraget har gett oss arbetare rejält med extraslantar varje månad det är bra, men Metall tycker det är skit!

  22. Ärland

    Fack och socialdemokrater har varit nära. Moderater och saf har också stått nära. jag blir lite gramse över att man för en debatt över att det finns andra åskådningar i fackled. Vad är det för fel att vara med saf och ha andra värderingar än moderater? Fackföreningsansluten och borgare?…Debatten förs lite på en nivå, ingen intelligent människa inte genomskådar. Facket har medverkat till det samhälle vi har idag, även moderater, sen att nedvärdera fackförbund som jag känner man vill med detta uttalande, är inte till moderaters fördel. Ser man på omvärlden ska vi svenskar söka lösningar över block och parti, fackförbunds tillhörighet. Inte splittra. Sköt er folkvalda. Fjask om interna stridigheter mellan blocken är helt ute. Hjälps åt att ge Sverige ett gott läge efter finanskrisen.Folkvalda, partier, fackförbund och väljarkåren, vi har alla ett ansvar.

  23. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Ärland (2011-08-12 00:02)
    Jag tycker att fackförbunden i dag är en viktig aktör på arbetsmarkanden. De är en betydelsfull motpart i diskussioner om utveckling inom arbetsmarknaden. Vad jag vände mig emot när jag skrev detta inlägg för snart ett år sedan är den tvångsanslutning som sker och att man från inom många LO förbund förutsätter att man röstar (S). Inför valet 2010 gick ex IF Metall ut i annonser och uppmanade sina medlemmar att rösta på (S). Var är den fria viljan

  24. Ärland

    Allt som har ett syfte att bringa landet till en plats ovan alla andra, ger landet styrka. lyssna på alla parter och gör det bästa.

  25. Conny Forsström

    Du ondgör dig över att Metall uppmanade medlemmar att rösta på S. Varför? S står bakom facken och har så alltid gjort. SAF eller Svenskt Näringsliv som det nu heter har alltid stått bakom M och STÅR bakom M även nu. M är företagarnas parti och S är de anställdas parti. M vill minska fackets inflytande, S vill öka det. Sen är det ändå så klart upp till varje enskild medlem hur man röstar.

  26. Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

    Svar till Conny Forsström (2011-08-14 13:12)
    Det jag för ett år sedan ondgjorde mig över är att ett fackförbund går ut med stora annonser och uppmanar sina medlemmar att rösta på (S) och publicerar röstsedalar med alla namn. Givetvis har vi alltid ett eget val men att förutsätta att alla i ett fackförbund röstar på samma parti tycker jag är konstigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.