Vill vi arbeta mindre och betala mer i skatt?

I går blev jag uppringd av P4 Västerbotten för att svara på frågan hur jag som moderat företrädare ställer mig till (V) och (MP):s förslag med generell arbetstidsförkortning. Jag tycker att människor i Sverige förtjänar tydliga besked kring valets viktigaste fråga nämligen jobben. Alliansen har en gemensam politik för fler jobb och fler arbetande timmar som ska stärka Sveriges ekonomi och vara plattformen till framtidens satsningar. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har kongressbeslut på att de ska verka för en generell arbetstidsförkortning och det kommer att få förödande konsekvenser. Med bibehållen lön medför det en kraftigt minskad sysselsättning när arbetsgivare ska betala full lön trots färre antal arbetande timmar. SKL presenterade i veckan siffror på att det kommer att behövas 225 000 fler medarbetare inom äldreomsorgen, hur löser vi det genom att göra som (MP) och (V) föreslår att arbeta mindre? Stefan Löfven har uttalat att han och (S) vill öka antalet arbetande timmar i Sverige. Trots det så går man i (S) styrda kommuner som Malmö, Göteborg och Umeå i motsatt riktning. Här vill man öppna upp för 6 timmars arbetsdag. Det finns otaliga studier gjorda på arbetstidsförkortning och dess påverkan på skatteintäkter och produktion. Ska Sverige ha råd att införa en generell arbetstidsförkortning så komer vi att se stora skattehöjningar. Hur ställer sig (S) till (V) och (MP):s kongressbeslut om generell arbetstidsförkortning?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

10 kommentarer

 1. Oberoende Politisk Bedömare

  I sammanhanget är det viktigt att påpeka att Moderaterna även var emot arbetstidsförkortningen som gick från 48-timmars vecka till 40-timmars vecka.

  Och det har ju gått lysande bra, både för Sverige och andra länder. Eller hur?

  Dessutom är det faktiskt många svenska företag som redan idag erbjuder sina anställda 6-timmars dagar med bibehållen lön. Företag som är väldigt framgångsrika.

  Mycket värt att prova detta. Skulle det visa sig att det varit förödande så kan vi alltid göra omtag i frågan senare.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Jag tror att du ska läsa de forskningsrapporter som finns på konsekvenserna på generell arbetstidsförkortning.

   • Oberoende Politisk Bedömare

    Som sagt, viktigt att påpeka att Moderaterna också var emot att går från 48-timmars vecka till 40-timmars vecka.

    Och det har ju gått rätt bra, eller hur?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

     På bekostnad av en stillastående löneutveckling under väldigt många år? De som fick betala den arbetsidsförkortningen var alla löntagare!

     • Oberoende politisk bedömare

      Läntagarna betalar även idag jobbskatteavdraget med med en stillastående eller mindre ökande löneutveckling, så vad är skillnaden?

      Det är många framgångsrika företag i Sverige som redan idag erbjuder sin anställda 6-timmarsdagar med bibehållen lön.

      Finns inga som helst belägg för att det inte skulle fungera hur bra som helst att införa det över hela arbetsmarknaden.

      Visst, det kanske kostar företagen och staten några få kronor extra i just plånboken, men samtidigt vinner företagarna så mycket mer på så många andra plan. Framförallt vad gäller personalens välbefinnande, barnens möjligheter att se sina föräldrar under längre tider, minskade kostnader för barnomsorg så barnen är hemma istället. Barnens möjligheter till mer lärande i skolan då föräldrarna ges mer möjligheter att hjälpa till med läxorna. Stressen många anställda käner på sina arbeten skulle säkerligen minska. Och så vidare….

      Jag säger som ni inom Moderaterna sa inför anslutningen till EU ”Nu har vi chansen att prova detta, och skulle det visa sig att det inte är bra kan vi alltid backa”.

      Det var ett mycket gångbart uttalande då som visade framtidsanda och förhoppningar om en bättre värld.

      Så låt oss prova även detta, visar det sig att det inte är bra kan vi alltid backa.

     • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vi arbetar redan idag för få timmar, hur ska vi få ihop den ekvationen med att arbeta färre timmar

 2. Mike

  Det är klart vi vill arbeta mindre och betala mer skatt, för att vara ansvarstagande och solidariska! 🙂

 3. truthbe2old

  Jag tycker vi betalar nog mycket skatt, men den prioriteras på fel saker!.

  Så här tänker jag gällande kortare arbetsdag:
  Vi betalar nog mycket skatt, så är det bara.
  Säg att en lön är 30.000 för åtta timmars arbetsdag. och på detta har skatt redan betalats (30% som är förmycket).
  Säg nu att folk KUNDE NÖJA sig med 15.000 i lön och att samhället inte gick ut på att ha mer och MER, ”du är bara någon om du äger & kan köpa mycket saker”!…
  Då skulle denna lön kunna försörja 2 personer som jobbar 4h per dag och kan således vara hemma med sina barn resterande tid på dagen. Lära dem vad som är viktigt här i livet, din moral och värderingar så slipper du överlåta dina barn till daghemmet i kalmar (ursäkta dåligt exempel men belyser poängen). Mindre stressade människor, dubbeltså många i sysselsättning, kanske folk fick tillbaka sexlusten och gjorde fler ”framtida skattebetalare” och iomd så slapp vi importera ”arbetskraft”.. just ja ursäkta det kallas ju ”annhöriginvandring” av migrationsverket istället för att nu ha ett födslotal på 1.36 (det krävs 2.11 för att en civilisation ska överleva! något varje politiker borde tänka på.. efter de tagit en mattekurs). Detta kräver ju förståss ändrade spelregler, t.ex. så ska inte Goldman & Sachs kunna ta 1000% i vinst på bostadslån.. mindre konsumtion skulle belasta miljön mindre också.. fördelarna bara fortsätter…

  Men det där är ju en drömmvärld, mer ska ha mer, så är det bara, allt ska va dyrt, alla ska tjäna mer, pengarna ska flöda, reinfeldt vill få sverige på fötter genom att du svenne banan köper en större TV…
  systemet är sjukt… och måste bytas ut..Få vet vilka som hållit systemet igång i över 2000 år och krossar länder som kommer på något bättre.. tyvärr så är det så.

  Här är filmen Godheten av Stefan Jarl som statsägda SVT inte vågde visa INNAN valet.. och har på ett listigt vis lagt licensen på 3 år.. dvs 1år innan nästa val så visas den inte heller, se och begrunda:
  http://www.youtube.com/watch?v=T3S8aXr9l6Y

 4. John

  Allternativet är ju med facit i hand Alliansens politik , stora ofinansierade skattesänkningar och mera arbetslösa . Jag som byggnadsarbetare har inte fått mera pengar i börsen av er politik utan ni har flyttat pengar från arbetslöshetsersättning och sjukersättning till de som arbetar så om jag blir sjuk eller arbetslös så ska man riskera att gå från hus å hem . Men det är väl er ruttna syn i Alliansen på folk som råkar ut för sånt , en arbetare ska i Alliansens Sverige vara ett verktyg som ska kastas på soptippen när han eller hon är utsliten . FY FAN för eran politik .

 5. Krister

  Varför snackas det lite om all övertidsarbete som lätt skalas ned utan all slöande med sitt privata under arbetstid. Eller den övertidsarbeten med flera i samma bolag gör kan få till fler tjänster ifall dessa slutade med övertid. Att arbeta inte mer eller mindre än 8 timmar ska löna sig att anställa någon istället för bättre personalvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.