Finns det ingen kontroll i Lycksele?

I veckans nummer av Lokaltidningen finns en intressant artikel om ett initiativ från Lena Holmgren som är styrelseledamot i föreningen Puls. De vill starta ett trivselboende i Lycksele och har ställt frågan till kommunen hur det ställer sig till deras initiativ. Christer Ekbäck (S) ordförande för socialnämnden säger i artikeln att han är positiv till att de vill starta ett trivselboende men det får absolut inte ta över hemtjänsten. Lycksele kommun är en av de kommuner i Sverige som inte antagit lagen om valfrihet (LOV) eftersom styrande (S) majoritet med Lilly Bäcklund i spetsen säger att hon har lovat sina väljare att inte sälja ut kommunal verksamhet! Enligt Christer Ekbäck (S) så skulle ett övertagande av hemtjänsten i en driftsform av en social förening innebära att kommunen måste bygga upp en organisation som kontrollerar att den sociala föreningen driver verksamheten på rätt sätt. Nu ställer jag mig frågan, har kommunen idag inte någon som kontrollerar att den egna verksamheten drivs på rätt sätt och upprätthåller kvalitet och god ekonomisk hushållning? Av vilken anledning finns denna misstro att en social förening inte skulle leva upp till kommunens fastställda krav? Varför är den styrande (S) majoriteten så rädd för alternativa driftsformer?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

 1. Erik

  Men herregud Elisabeth! Om detta stämmer det du beskriver fattar jag att kommunen går sotdöden till mötes. Ett bättre Sverige för alla gäller inte alla:(

 2. Nils Bertil Stenvall

  Välkommen till Lycksele
  Intressant att se hur du nu börjar intressera dig för vad som pågår i Lycksele. Det finns för få borgerliga som vill och törs synas på den arenan.
  Däremot så tror jag att det är många som med glädje har noterat detta.

 3. Bergis

  Kanske beror på den vanliga visan när det gäller privata alternativ.

  Attendo har fått kritik för sitt sätt att sköta Åleryds äldreboende i Linköping. Roine Öhammars nu avlidne pappa fick inte komma utomhus på över ett år.

  I tretton månader bodde Roine Öhammars pappa på Åleryd. Inte en enda gång tog personalen ut honom på promenad. Det är en av många saker som Roine Öhammar idag är kritisk till om hur den privata vårdjätten Attendo sköter Linköpings största äldreboende:

  I vintras granskade kommunens kvalitetskontor Åleryd efter att både personal och anhöriga larmat och t o m personligen sökt upp kvalitetskontoret. Personalen hann inte med sitt jobb och personalstyrkan minskade.

  Samma sak kan man läsa i en del av de anmälningar mot Åleryd som kommit in till äldreombudsmannen. Anmälningarna är allvarliga och tar upp allt från att gamla inte får sin medicin, personalbrist, att någon blivit tillsagd att inte larma såvida inte någon dött eller vid brand, till mer hjärteknipande saker som att de gamla på en avdelning själva tvingades skramla ihop pengar om de ville ha jordgubbar på midsommarafton.

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/roine-fick-sjalv-ta-sin-pappa-pa-promenad

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Det finns bra kommunal verksamhet likaväl som det finns bra verksamhet som drivs med alternativa driftsformer. Tyvärr finns det även dåliga verksamheter oavsett driftsform. Min fråga i detta inlägg är varför inte kommunen kontrollerar sin egen verksamhet?, hur kan man förutsätta att den fungerar enligt de kriterier som kommunen ställt upp? Varför ska en kontrollorganisation behövas byggas upp för att man tillåter en alternativ driftsform? I mina ögon handlar det om ovilja, misstroende och tråkig inställning till att utveckla.

  • Louise

   Har du sett Sveriges bästa äldreboende?? Framför alt det sista avsnittet, där det kommer fram att man inte har råd att köpa bla servetter. Besök gärna nåt annat av Lyckseles äldreboende så får du höra vad som behövs och vad man vill göra men det finns inte tid eller pengar. Jag tycker det vore bra om all sån här vård granskades i och med att jag tror det är mycket som händer i kommunal regi som inte kommer fram och detta gäller inte bara Lycksele utan hela Sverige.

   • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

    Jag har besökt flera av våra äldreboenden i kommunen och även många runt om i Sverige. Det ser väldigt olika ut beroende på styrning, ledning och givetvis hur kommunen väljer att finansiera sin verksamhet. Jag förstår inte varför ingen kontroll sker av den egna verksamheten utan man förutsätter att den fungerar klanderfritt. Jag vet att man med små medel kan göra mycket om vilja finns och i vår kommun har inte denna vilja funnits och det sitter inte i alla de som arbetar inom äldreomsorgen, det sitter i styrning och ledning. De som arbetar inom äldreomsorgen gör ett fantastiskt jobb och de ska ha all kredit för att de gör ett bra jobb.

 4. Louise

  Mitt inlägg var mer riktad mot Bergis. Jag tycker du Elisabeth har många vettiga åsikter och är duktig på att säga dom offentligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.