Vi måste hjälpas åt att minska den psykiska ohälsan

Just nu kraftsamlar sjukvården, näringslivet, politiken och civilsamhället för att stoppa spridningen av Covid-19, och vårda de smittade. Samtidigt vidtas flera åtgärder för att begränsa skadan på den svenska ekonomin i största möjliga utsträckning. Moderaterna har varit konstruktiva i samarbetet med regeringen, men tycker att flera åtgärder är otillräckliga. Man ska heller inte glömma att, oavsett hur effektiva åtgärder som sätts in kommer Covid-19 att påverka människoliv en lång tid framöver, även efter att smittspridningen ebbat ut.

I dag är varannan sjukskriven person, sjukskriven på grund av en psykisk ohälsa, och kvinnor i offentlig sektor är överrepresenterade i statistiken. Lärdomar från 1990-talets kris pekar på att sjukfrånvaron på grund av en allt sämre psykosocial arbetsmiljö i hårt belastade organisationer kan komma att öka ännu mer, till följd av en massarbetslöshet. Det kommer betyda stora påfrestningar för många runt om i Sverige.

Enligt försäkringsbolaget Skandia uppgick kostnaderna för sjukskrivingarna förra året till 64 miljarder, och ett mer förebyggande arbete mot psykisk ohälsa skulle kunna frigöra löner till fler än 25 000 sjuksköterskor.

Det är av central betydelse att samhället står berett att stödja de människor som påverkas av virusets framfart. Minst lika viktigt är det att åtgärder vidtas för att förebygga och och tidigt reducera sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Vi har därför bland annat föreslagit en förebyggandegaranti och att man ska skärpa arbetsgivarnas skyldighet att erbjuda förebyggande insatser mot psykisk ohälsa.

Moderaterna har även tidigare lyft behovet av en särskild rehabiliteringskedja för psykiatriska diagnoser. Det går inte att bedöma en persons möjlighet att arbeta på samma sätt vid ett brutet ben som vid psykisk ohälsa. Snabba insatser är avgörande för att man snabbare ska kunna komma tillbaka, och hur man återgår i arbete behöver tydligt anpassas efter den enskilda.

Det mest akuta är att stoppa viruset och att motverka en alltför stor ekonomisk nedgång, men vi får inte heller glömma bort att det finns en tid efter krisen. Arbetet för att hantera de långsiktiga konsekvenserna och den psykiska ohälsan behöver inledas redan nu.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

 

4 kommentarer

 1. Leif

  Fundera på ditt eget partis inblandning i det hela! Gör det och skriv ett inlägg hur ni kunde gjort annorlunda, den dagen tror jag att du bryr dig.

  Innan dess är dom med psykisk ohälsa enbart svaga personer som Moderaterna och dom andra borgarna kan utnyttja och trycka ner. Bollen ligger hos dig nu.

  Tips, börja med otrygga anställningar, har du någon nyans av skam i kroppen borde du få ihop 2-3 inlägg enbart där.

  Sådär, visa att du VERKLIGEN bryr dig nu. inte bara bry sig som en Moderat.

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Hur bryr sig en socialdemokrat? Mer bidrag till folket eller? Det är så trist när du låter ideologi gå före fakta och verlighet!

 2. Pingback: Dagens ledare i Folkbladet om psykisk ohälsa | Holmsundarn

  • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

   Psykisk ohälsa är en stor utmaning och att lägga politik i denna stora utmaning är trist!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.