Skatten ska landa där vinsten skapas…

Nu ska kommuner och regioner få en liten vinst av att det byggs vindkraft i deras kommun eller region. Det är väl på tiden. Sverige ligger långt efter då det gäller att återföra vinster till de regioner där de skapas. Något som vi Centerpartister drivit på för i årtionden. Nu meddelar regeringen att de kommer att föreslå ökade incitament för kommuner och bygder som tillåter eller har tillåtit vindkraft.

Regeringen går vidare med de förslag som fanns i en utredning som jobbat med den här frågan. En incitamentsutredning som säger att det behövs bättre förutsättningar till bygder och närboende till där det byggs eller har byggts vindkraft. Förslaget föreslår ett stöd till kommunerna som motsvarar statens intäkt från fastighetsskatten på dessa vindkraftverk. Jag tycker det vore bättre att flytta skattebasen för fastighetsskatten till kommunerna istället. Då hade det blivit rätt.

Vi i Centerpartiet tycker också att ordet ”stöd” är fel, det borde vara en återföring och inte ett stöd. Stöd är ett negativt laddat ord som ofta används för landsbygden när samma grej i en storstad kallas för en satsning.

Det är inte helt klart hur förslaget kommer se ut och det blir därför spännande att se hur det slutgiltigt ser ut. Det kan gå att påverka det så du som är engagerad, ta och prata med nån i ditt parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.