”Att komma ner på vardagsnivån för att göra skillnad.”

Av , , Bli först att kommentera 3

Rapport från det gränsregionala forumet i Hell 2024. Här är en rapprot för er som liksom jag är nörd på regional utveckling. 🙂

”Att komma ner på vardagsnivån för att göra skillnad.”
Det jag tar med mig från de här dagarna är att för att få till ett gränsregionalt samarbete måste det ske förändringar i människors vardag. Det räcker inte med ministrar som diskuterar och är ense utan vi måste skapa samarbeten och samverkanslösningar i vardagen. Räddningstjänst, ambulanser, förskoleplatser på andra sidan gränsen inte minst i sydsamiska områden, svish/vips, skattesystem etc. Att jag tjatar om kompetensförsörjning och samarbeten mellan universitet och utbildningsanordnare har satt sig och nu är det ett av de mål som nordiska ministerrådet kommer att finansiera. Känns bra.
Det jag även tar med mig är viljan i de tre länderna om transportlösningar i öst-västlig riktning. Problem är att planeringsramarna är nationella och det måste till strukturer över ländernas gränser för att nå framåt snabbare. Det är långt från ministrarnas vilja och ut i vardagen då det sitter 250 myndigheter och statliga verk däremellan.
En tredje sak jag tar med mig är pratet om att försvara de nordiska värderingarna om den öppna liberala demokratin. Att försvara dessa värderingar som ett sätt att bli starkare globalt.

Det nordiska samarbetet blir allt viktigare. Jag är med på gränsregionalt forum i Trondheim där vi jobbar för att stärka det nordiska samarbetet. De liberala partierna i de tre länderna står upp för samarbete och samverkan. Ett samarbete som blir allt viktigare och mer nödvändigt. NATO är en drivkraft för infrastruktur, transporter och utbyte av kompetenser. Behovet av Arbetskraft är stort i både de norra delarna av Finland, Norge och Sverige. Vi behöver attrahera fler människor till alla de jobb som skapas och som redan finns. Inte sen Kalmarunionen har de nordiska länderna haft en gemensam säkerhetspolitik. Vi behöver stärka noder, stråk och transporter. Nu måste vi tänka öst-väst och inte nord-syd som vi tidigare gjort.
Att förstå att det öst västliga samarbetet kommer att kräva att beslutsfattare i huvudstäderna börjar tänka öst väst och inte nord syd som de alltid gjort. Underlag måste byggas utifrån andra faktorer när vi ska tänka beredskap, infrastruktur och sammanhållning.
Midtskandia, där jag arbetar i styrelsen för Region Västerbotten räkning, är ett samarbete mellan Nordland fylke och Västerbotten från kusten vid Atlanten till kusten vid Kvarken. Vi jobbar med samhällsservice, säkerhet, infrastruktur, sjukvård, kompetensförsörjning och nu jobbar vi vidare tillsammans med Kvarkenrådet för att jobba för infrastruktur öst-väst. Integrerade arbetsmarknadsregioner är även det ett viktigt område att jobba vidare med.

Det norska regionrådet berättar om hur viktig matproduktion är i Norge. Både mjölk, fisk och kött. De har aktivt politiskt drivit på för en stark livsmedelsförsörjning. Något jag och andra svenskar blir både imponerade och avundsjuka över. Deras sätt att tänka behöver vi lära oss. Att köpa närodlat ör ett sätt var och en av oss kan göra en insats.

”Bron över Kvarken är nordens hetaste industriprojekt.”
Kvarkenrådets berättar om de stora investeringar som sker i både finska o svenska sidan och planer på en bro över kvarken som ska säkra försörjningen mellan länderna. Rikard Carstedt säger att om någon sagt för tio år sedan att han skulle få uppleva att gräshoppor tar över skördar i Afrika, om pandemi som stänger gränser, om en ränta som rusar och om krig i Europa så skulle han tänkt att det var då en domedagsprofet. Men allt detta har hänt de senaste fem åren.

”Så fort det finns en gräns vill en gå över den”
Tre professorer från tre olika universitet i tre olika länder redovisar sin forskning om gränsregioners samarbeten, hinder och utmaningar. De har tittat på hur man gör gränser i vardagen balanserar mellan öppenhet och kontroll, mobilitet och säkerhet. Att människor känner varandra skapar gemensamma vägar för att lösa problem och hjälpas åt när det uppstår problem. Att skapa ytor för samarbeten som gemensam polisstation på gränsen är et sätt att få det att fungera. (byggs mellan Arvika Kongsvinger)

”Vad är det viktigaste när människor väljer vart de vill jobba?”
Det är lön, språk, kommunikation, villkor och karriärvägar. Men det handlar även om att det är en attraktiv region med fungerande samhällsservice och möjlighet till bra fritidsutbud. Restid spelar stor roll. Öresundsregionen har jobbat för att överbygga gränsen, att den inte ska kännas eller märkas. Det har varit både upp och ner och pandemi men deras arbetsmarknad har blivit bredare och ökat attraktiviteten för inflyttare. Att få ner restider har legat i fokus. Även möjlighet fr hemarbete lockar arbetskraft.
Framtidens arbetsmarknad kräver snabba restider, flexibla arbetstider och möjlighet till hemarbete samt attraktiva boendemiljöer. Att marknadsföra sin region globalt ger resultat, som jobbmässor.

”När gränserna stängdes fanns inga gränshinder”
Vi får en genomgång av hur det Nordiska ministerrådet jobbar. Det är departement i de olika länderna som samarbetar för att lösa problem och hinder kring gränser. Där involveras Midskandia och andra gränsregionala samverkansorganisationer. De jobbar med mobilitet och särskilda utmaningar utifrån säkerhetsläget. De har tex löst problem kring yrkesbevis, system för bedömning av arbetsförmåga, arbetsgivaravgifter, rösträtt och möjlighet att söka akademiska utbildningar i andra länder.

”Vi måste bygga upp en stark beredskap även i Sverige”
Regeringen i både Norge och Sverige ger mandatet till oss gränsregionala forum att jobba för ett starkare Norden. Statssekreteraren Ulf Eriksson, från Sveriges landsbygds och infrastrukturdepartement säger att vi ska ta för oss och att vi har regeringens förtroende att jobba vidare för att ta tillvara landsbygder, städer och regioner som är beroende av varandra. Allt handlar om att vi ska bli starkare tillsammans mellan de nordiska länderna, att stå stadigt vid kris och krig. Att träffas, diskutera, lära känna varandra är det sätt som vi bygger grundläggande gemenskap och tillit till varandra över gränserna. Det är viktigt att mötas människor emellan, inte bra digitalt.
Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur den framtida regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken ska inriktas och utformas. I uppdraget ingår bland annat att analysera om det finns behov av att förändra myndigheternas och regionernas ansvar och uppgifter. Utredaren ska även identifiera hinder och vid behov föreslå hur samordningen mellan myndigheter, regioner och kommuner kan utvecklas. Särskild utredare kommer att vara Martin Olauzon, en gammal bekant jag ska ta och prata med.

”Ett internationellt forskningscentrum för regional utveckling och planering”
Nordregio, som forskar utifrån ett nordiskt perspektiv utifrån frågor som är aktuella hos oss. Jag gillar deras arbete och brukar vara med på många av deras presentationer och webinarier då deras frågor alltid ger ett vidare perspektiv på det som rör oss i norr. Vill du kolla så se Nordregio.org

Nu jobbar de med hur civil beredskap, regionalpolitik och robusthet ska kunna stärka landsbygder under fred men även under perioder av kris. De jobbar nära OECD som även de forskar kring frågor som är aktuella för oss. Energistruktur tex. konflikter om mark och vatten, livsmedelsförsörjning, tillgång till offentlig service, gruvor och hållbarhet, alltså såna frågor som vi i inlandet i norr lever i.
Sverige, Finland och Norge delegerar stort ansvar till regionerna för den regionala utvecklingen. Men staten följer inte upp eller deltar i implementeringen av politiken. Nordregio lyfter fram hur kommuner kan samarbeta men även hur offentliga tjänster kan läggas ut på privata utförare.
Det finns exempel på goda exempel på nordregios hemsida som vi kan lära mycket av. Det är en karta där du kan klicka dig fram till olika exempel. Du hittar den här: https://storymaps.arcgis.com/stories/abf7e46618e1455c8f1fefa383a73046

”De människor som bor på landsbygden klarar sig själva men många som besöker landsbygden klarar sig inte, de har inte förmågan.”
En SOT punkt är en punkt som fyller kriterier för vad en service behöver innehålla. På en SOT punkt ska det finnas en året runt öppen livsmedelsbutik, drivmedel, reservkraft, säker uppkoppling och information. Det vi får höra är om arbetet i Stockholms, Ålands och Finlands skärgård. De människor som bor på landsbygden klarar sig själva men de som besöker landsbygden klarar sig inte, de har inte förmågan. Då besökare och nya stugägare kommer in i lokalsamhällen på landsbygden så vill de se mer av service. Där de som bott i generationer lärt sig att klara av och lösa saker själva.

”Det nordiska samarbetet är viktigare än någonsin”
Det nordiska ministerrådet presenterar kommande period för en grön, konkurrenskraftig och socialt hållbar utveckling i hela norden 2025-2030. Målet är en skapa utveckling för både människor och företag, underlag för prioriteringar, en effektiv markanvändning och att både städer och landsbygder ska få del av möjligheterna i den gröna omställningen. Ett mål är att attrahera och behålla arbetskraft i alla norens regioner. Ett mål jag tycker att vi ska söka finansiering för över både Norge, Sverige och Finland. Att Norge inte är med i EU är ju ett bekymmer då det är svårt att få medfinansiering för projekt om det inte finna en nationell finansiering. Men där får vi jobba på.
De nordiska gränskommittéerna bygger nätverk, strukturer, samlar organisationer, akademi och politik och involverar medborgarna. Framtidens gränskommittéer kommer att spela en större roll än de gjort tidigare, det nya världsläget, energiförsörjningen, den regionala utvecklingen, gröna omställningen och brist på kompetenser driver på att skapa närmare samarbeten inte bara kring infrastruktur, även om transporter och infrastruktur är en grund för att klara av de andra.

Hur ligger Vilhelmina till??

Av , , 2 kommentarer 4

Vilhelmina har avancerat 28 platser och ligger nu på plats 220 av 290 i Svenskt näringslivs företagsklimatsranking, men ärligt talat – räcker det? Trots förbättringen är vi fortfarande långt ifrån där vi borde vara, och på vissa områden har vi rent ut sagt katastrofala placeringar.

Vi är på plats 239 då det gäller kommunpolitikernas attityd till företagande. Än värre är det när det gäller konkurrens från kommunens egna verksamheter där vi ligger på 286 av 290. Alltså riktigt illa till. Det här är ett stort problem för lokala företagare som kvävs av kommunal konkurrens! Hur ska näringslivet i Vilhelmina växa, utvecklas och kunna anställa när kommunen gång på gång står i vägen?

Det blir inte bättre när vi ser att vi hamnar på plats 281 vad gäller kommunalskatt. Vi har en av landets högsta skatter, vilket drabbar både privatpersoner och företagare hårt. Hur ska Vilhelmina kunna locka till sig investeringar och företagsetableringar när vi beskattar våra invånare och företagare till bristningsgränsen?

Som tur var ligger vi även bra till som i företagsamhet d vi ligger på en hedrande 52 plats. Vi toppar även i påverkan av brottslighet och otrygghet där vi ligger på plats 31.

Det är dags att sätta företagandet och invånarnas välmående i centrum. Det är dags att göra Vilhelmina till den kommun den förtjänar att vara.

Skatten ska landa där vinsten skapas…

Av , , Bli först att kommentera 5

Nu ska kommuner och regioner få en liten vinst av att det byggs vindkraft i deras kommun eller region. Det är väl på tiden. Sverige ligger långt efter då det gäller att återföra vinster till de regioner där de skapas. Något som vi Centerpartister drivit på för i årtionden. Nu meddelar regeringen att de kommer att föreslå ökade incitament för kommuner och bygder som tillåter eller har tillåtit vindkraft.

Regeringen går vidare med de förslag som fanns i en utredning som jobbat med den här frågan. En incitamentsutredning som säger att det behövs bättre förutsättningar till bygder och närboende till där det byggs eller har byggts vindkraft. Förslaget föreslår ett stöd till kommunerna som motsvarar statens intäkt från fastighetsskatten på dessa vindkraftverk. Jag tycker det vore bättre att flytta skattebasen för fastighetsskatten till kommunerna istället. Då hade det blivit rätt.

Vi i Centerpartiet tycker också att ordet ”stöd” är fel, det borde vara en återföring och inte ett stöd. Stöd är ett negativt laddat ord som ofta används för landsbygden när samma grej i en storstad kallas för en satsning.

Det är inte helt klart hur förslaget kommer se ut och det blir därför spännande att se hur det slutgiltigt ser ut. Det kan gå att påverka det så du som är engagerad, ta och prata med nån i ditt parti.

Låt de som är närmast bestämma….

Av , , Bli först att kommentera 2

har ni läst den här insändaren i sommar kan ni skippa att läsa resten av denna blogg. MEN har ni inte läs den så gör det nu…

Sommarlugnet infinner sig och det öppnas en möjlighet för länets regionpolitiker att lägga sig en stund i hängmattan och fundera på den politiska tillvaro vi befinner oss i. Förtroendevalda politiker har ett tungt ansvar för att upprätthålla demokratin och med det följer en skyldighet att axla uppdraget med rak rygg och blicken framåt. Centerpartiet vill se politiker som tar ansvar för att säkra ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle för morgondagens generationer.

Under det senaste året i regionpolitiken har vi gång på gång debatterat samma saker. Det handlar om att få kontroll på regionens ekonomi, att erbjuda vård till alla i hela länet inom rimlig tid och inom rimliga avstånd och det handlar om att leda Region Västerbotten på ett sätt som garanterar att våra skattepengar används klokt för att verksamheterna ska finnas kvar även i framtiden.

De flesta människor som väljer att kliva in i politiken gör det med en ambition att sätta sin prägel på samhället. Just nu ser vi en omvärld där allt fler politiker vill sätta en hårdare, tuffare och mer kontrollerande prägel på samhället än vi sett på mycket länge. I vår region ser vi ledande politiker i majoriteten som duckar från sitt politiska ansvar och lämnar över all styrning och ledning till tjänstepersonerna, även de politiska prioriteringarna.

I vår tid är frågan om det politiska arbetet handlar om att vara en samhällsbyggare eller om det har övergått till att vara en samhällsbevarare. Generationer av politiker före oss har byggt upp välfärden och senare förändrat den för att passa in i modernare tiders förutsättningar och behov. De senaste 100 åren som vi haft demokrati i Sverige har det skett stora förändringar. Den största förändringen här och nu är förmodligen huruvida det demokratiska systemet ska överleva överhuvudtaget.

Låt oss ta Region Västerbotten som exempel. Regionens revisorer tydligt pekar ut att styrningen och ledningen av regionen har skötts på ett sätt som inte följer den demokratiskt stiftade kommunallagen på grund av att styrning och ledning centraliseras till regionstyrelseförvaltningens innersta kärna. När det sker rundas nämnderna, som själva har ansvar för sina verksamheter.

Centralisering av styrning och kontroll är ett illavarslande tecken för att någonting inte står rätt till med ledarskapet. Där det saknas tillit växer kontrollbehovet. När det är så, är det hög tid för politisk reflektion.

Den som åtagit sig ett politiskt förtroendeuppdrag, har skyldighet att i första hand stå upp för demokratin och använda sitt förtroende till att ta politiskt ansvar för användandet av våra gemensamma skattemedel och för att upprätthålla demokratin. Det är ett ansvar som under inga som helst omständigheter kan delegeras till någon anställd tjänsteperson.

Tilliten, förtroendet och respekten för de som dagligen levererar de uppgifter som Region Västerbotten är ansvarig för att leverera måste återställas. För Centerpartiet är det självklart att de som är mest lämpade att fatta beslut är de som påverkas mest av beslutet. Därför är vi för decentralisering och att så långt det är möjligt låta verksamheterna själva styra. Men aldrig utan att de ansvariga politikerna har uppsikt över verksamheterna, tillit till medarbetarna och pekar ut en tydlig riktning.

Låt oss önska politisk bättring efter sommarledigheterna.

Ewa-May Karlsson (C)

gruppledare

Malin Svensson (C)

ersättare regionstyrelsen

Skäms på er!

Av , , 1 kommentar 3

Igår var det kommunfullmäktige i Vilhelmina där de antog ett remissvar på renmarkkommittens betänkande. Ett svar som på så många sätt är förnedrande för kommunen och för de som skrev under.

Ni kan själva läsa det på denna länk

och sen fundera på vart det här leder…..

Åseleparadoxen, är det brist på el eller rikedom på närhet?

Av , , Bli först att kommentera 1

Emelie är ekonomen som fann kärleken i Åsele där hon nu bott sedan va 10 år tillbaka. Hon är där näringslivschef och engagerad samhällsmedborgare. Hon flyttade tack vare kärleken, men är uppvuxen i grannkommunen Vilhelmina. Lyssna till när hon berättar om utmaningarna och möjligheterna som finns och om hur framtiden kan te sig i en liten inlandskommun med många inflyttande europeer. LÄnk:

Åsele må vara en liten kommun med har ett mycket aktivt näringsliv medföretag fördelade på en mängd olika branscher. 309 företag är verksamma i Åselekommun. De arbetar aktivt för att underlätta för nya och redan etablerade företag då de tycker att det är viktigt att uppmuntra entreprenörskap, innovationer och hjälpa företag som behöver råd och stöd. Men även att ta diskussionen med Svenska kraftnät om behovet av mer el.

Emelie hoppas att med sina engagemang på arbetet och på sin fritid ska vara med och bidra till ett mer attraktivt Åsele och Västerbotten där människor vill leva, utvecklas och bidra till ett hållbart samhälle där vi alla trivs.

(Du hittar rapporten på akademi Norrs hemsida eller via denna länk: https://www.akademinorr.se/post/ny-rapport-sl%C3%A4pps-idag-norra-sverige-beh%C3%B6ver-47-700-tj%C3%A4nster-inom-tv%C3%A5-%C3%A5r)

Vill du att trollen ska forma vårt framtida samhälle?

Av , , 2 kommentarer 12

Ingen kan faktiskt säga att man inte visste. Alla visste. Så skriver Annie Lööf i ett inlägg i sociala medier.

Hon fortsätter -”De anonyma kontona. Trollfabriken. Hatet som piskas upp. Det vulgära språkbruket som passerar alla gränser. Avhumaniseringen av meningsmotståndare. Konspirationsteorier om den djupa staten, snacket om globalister och folkförrädare, det sk vänsterliberala etablissemanget.

De senaste tio åren har det varit min och många andras vardag. Och visst är ni många som sett det? Varit oroliga för de högerpopulistiska krafterna globalt och vad de är kapabla att göra för grundläggande fri – och rättigheter? Sett dåden mot politiska företrädare? Nedmonteringen av fri press och oberoende domstolar i närliggande europeiska länder, kvinnors rättigheter?

De senaste tio åren har den här medvetna sörjan i trollfabriker i Sverige och i andra länder ökat i omfattning. Jag vet, jag har varit mitt i med medvetna destabiliserande aktioner, samordnade attacker i kommentarsfält, i mejl och brev hem, producerade filmer och memes. Allt för att underminera och avhumanisera. Polarisera.

Det som nu uppdagats i TV4:s Kalla Fakta är inget som kan förvåna någon. Vi är många som lyft detta i flera år. Berättat om metoderna som högerpopulistiska krafter använder för att splittra och destabilisera demokratier världen över, även här hemma. Till och med deras så kallade ”försvar” nu följer ett internationellt mönster.

Att högernationalistiska krafter vill underminera den liberala demokratin med fri och oberoende media, att de vill piska upp stämningar och slå split visas nu svart på vitt. Jag hoppas fler nu inser varför sådana krafter inte ska ha tillgång till nycklarna till regeringsmakten, både den säkerhetsklassade information man då har tillgång till och de reella förändringar man då kan genomföra.

Slutligen. Jag har dragit mig för att göra en kommentar här av uppenbara skäl (de hatiska trollen kommer gå igång). Och många är de mediehus som velat ha kommentar. Detta blir min kommentar. M, L och KD visste vilket parti de valde att samarbeta med. SD är det största partiet i deras samarbete. Politik är att samarbeta – att välja och välja bort. Ingen kan säga att man inte visste vilka metoder som använts det senaste decenniet.”

Det här inlägget säger så mycket om vart vi varit, vart vi ör och vart vi kan hamna om vi inte alls rätar på ryggen och säger emot. Även du som röstat på Sd måste ta ställning. I vilken riktning vill du driva på samhället och framtiden?

Vården och framtiden…

Av , , Bli först att kommentera 1

Idag har jag varit på en dag där vi jobbat mer regionens budget.

Vi har ett tufft ekonomiska läge för både kommuner och regioner där underskottet siktas att bli 14 miljarder. Det ser illa ut för region Västerbotten åxå då det prognostiseras ett underskott på över en miljard det här året.

Idag är 25% av alla som jobbar som jobbar inom välfärden, dvs i skola, vård i kommuner och regioner. Om några år så skulle det. Behöva vara 47% om välfärden ska leverera samma som den gör idag. Det funkar ju inte så det behöver ställas om.

Det som opereras idag kanske inte kommer att opereras i framtiden, du själv kommer att få ta större ansvar för din egna hälsa och vården kommer att ges i högre utsträckning i hemmet. AI kommer att göra mycket av det som görs av olika yrkesgrupper framåt, som patologer och liknande.

SKR räknar med att konjunkturen vänder 2025 och då även en lägre inflation. Så det blir bättre 2025.

Det föds för få i Sverige. I alla kommuner minskar barnafödandet. I länet växer Skellefteå, det är den kommun som växer mest i hela landet. Så där växer det men det minskar i övrigt. De som ökar mest är gruppen som är äldre än 80 år. De som minskar mest är gruppen 20-66 år. Den gruppen som är de som drar in skattepengar och som jobbar. Så det är stora omslag i befolkningen som påverkar på flera sätt.

De flesta som kom till Sverige ifjol är från Indien, Tyskland och Polen dvs de kommer för att jobba. I Skellefteå har de människor som flyttat in från hela världen.

Idag är ca 5% av all personal, i regionerna, hyrpersonal. Regionen har minskat sin personal med 295 personer.

Det som är den stora vinsten i vården är att dödligheten i både cancer och hjärt och kärlsjukdomar minskar rejält. Det är inte längre en dödsdom att få cancer, det är en botbar sjukdom idag. Ett annat plus är att du som patient idag kan göra mycket själv som tidigare gjordes på sjukhus som inom diabetessjukvården.

Hur ser du på vården i framtiden? Vad tror du händer?

66 Rösta för demokratin nu i juni!

Av , , Bli först att kommentera 2

Varför ska vi norrlänningar bry oss om ett val till Europaparlamentet? Det som är nu den 9 juni? Förtidsröstnignen startar den 22 maj.

Sven Tornberg sär en av de kandidater som ställer upp i valet. Han är från Haparanda och berättar i podden Med rak rygg genom Västerbotten, om vad som händer i människor när gränser stängs. Vad det är som driver honom i att driva på frågor in i framtiden.
Varför EU beskylls för saker vi själva bestämt över och varför sammanhållningen inom Europa är så viktig för framtiden. Freden, klimatet, brottsligheten, öppenheten och demokrati är viktigare än någonsin. Liksom att NATO är ytterligare en faktor i hur vi ställer oss till EU.

Att jobba med den fria rörligheten och utveckla den så att våra unga får ta del av olika länders förutsättningar och behov. Då kan vi också komma fram till långsiktiga lösningar i gränsöverskridande frågor. På det sättet utvecklar vi EU och säkrar freden.
Sven är en engagerad tornedaling från Haparanda med en bred erfarenhet och kunskap om norra Sveriges förutsättningar och behov för att klara den gröna industrialisering som nu pågår. Han är teknikoptimist och tror att det mesta går att lösa om vi bara lyfter blicken och arbetar tillsammans utifrån de förutsättningar vi har.

Naturligtvis brinner han extra för de frågor som är viktiga för Norrland, som arbetskraftsförsörjning, infrastruktursatsningar och energiförsörjning.

Med studier i statsvetenskap i ryggen tog han sikte på yrkeslivet och arbetade som politisk sekreterare i riksdagskansliet. Men arbetet som gav honom många insikter i det politiska livet var inte allt och inte det som definierar Sven. Visst kunde han stannat kvar i storstan men Tornedalen lockade. Rötterna och hembygden är en stor del av Sven. Han har drivit Palogården, jobbat som vaktmästare på Kukkolaforsen, som elevassistent, som resurslärare, som fritidsledare, som kårordförande, som verksamhetschef på Coompanion Sjuhärad och på IKEA, heltidspolitiker och nu inom folkbildningen på SV. Men jobb är jobb och att brinna för sin landsända är en annan sak!

#framtidstro #rakrygggenomvasterbotten #södralappland #lycksele #vilhelmina #dorotea #storuman #sorsele #åsele #dorotea #epval #europa #närodlat #haparanda

#65 Move up north!

Av , , 1 kommentar 3

Det är här vi väljer att bo och leva och det är hit människor vill flytta! Det finns möjlighet att hitta balansen mellan arbete och det som gör livet värt att leva. I inlandet Västerbotten finns en vardag som slår det mesta både gällande äventyr och fritid. Dessutom är människorna som bor här välkomnande och, framför allt, hjälpsamma. Lyssna gärna till Sofie och Marica som berättar om deras viktiga arbete i projektet Move up north.

Lyssna här ellr där poddar finns Rak rygg genom Västerbotten

Sofie P From, projektkommunikatör, och Marica Lagerström, projektledare, är två av tolvanställda i Move Up North. Sedan februari 2024 drivs projektet i Region 10 där åtta kommuner i Västerbotten och två kommuner i Norrbotten samverkar.
Move Up North är ett treårigt arbete där satsningen på inflyttare ska sträcka sig mycket längre än så. Tio framåtsyftandeinlandskommuner jobbar tillsammans för att öka kunskapen om regionen och att fler ska ta steget och välja någon av kommunerna som bostadsort. Det handlar om att jobba långsiktigt då de som inflyttarlotsar vet att det är ett stort beslut och lång process kring att flytta.

Det är en region på charmoffensiven. Kommunerna ska hjälpas åt med att se till att de som flyttar in får ett bra mottagande.
Många företag i region 10 växer och behöver kompetens. Det finns ett rikt näringsliv med möjlighet till en bra karriär och utveckling. Den som väljer att flytta hit har chans till omväxlande arbete, genuina kollegor och att hitta den där balansen i arbetslivet, det bästa av två världar.

Marica och Sofie och deras kollegor ska hjälpa arbetsgivare att hitta rätt kompetens – kanske är det du?
#framtidstro #rakrygggenomvasterbotten #södralappland #vilhelminanorrasameby #lycksele #vilhelmina #dorotea #storuman # sorsele #åsele #dorotea