Fri invandring!

Därför säger jag ja till fri invandring

Här kommer nåt ni bör läsa. Knyckt ut öviks allehanda. Emil Källström skriver replik på en debattartikel.
Svar till Ingvar Byström, ÖA 2013-01-04

År 2001 antogs i Västervik Centerpartiets nu gällande idéprogram ”Där människor får växa”. Bland mycket annat slås alla människors rätt att fritt röra sig över gränserna fast. När programmet antogs visste givetvis ombuden att denna fria rörlighet var en vision att sträva efter och inget som skulle bli verklighet i närtid. Det var dock en viktig vision och princip att slå fast, eftersom det tydliggör vilken människosyn som ligger till grund för centerpolitiken: Alla människors lika rätt och värde.
År 2013 kommer Centerpartiet anta ett nytt program. Det förslag som nu bereds av partistyrelsen kallas ”En hållbar framtid”. Bland mycket annat finns skrivningar om fri rörlighet för människor och konsekvensen av detta: Fri invandring. Precis som i dagens program handlar det om en vision och ett långsiktigt mål.
Men, invänder någon, om det bara handlar om en vision, varför då presentera det som en av de viktigaste punkterna i programmet? Det finns två starka skäl till detta.
det första ligger visionerna till grund för dagspolitiska ställningstaganden. När Centerpartiet och Maud Olofsson tog strid mot Socialdemokraterna och Göran Perssons tal om ”social turism” och förslag om barriärer Europas länder emellan vid EU-utvidgningen 2001 var detta direkt länkat till tankarna om alla människors lika värde och fria rörlighet som samma år skrevs in i idéprogrammet.
För det andra är det inte svårt att hitta trender som går i motsatt riktning. Politiska rörelser som kräver mindre tolerans, mindre öppenhet och högre murar gentemot omvärlden vinner mark i Europa och Sverige. Då är det viktigare än någonsin att stå upp för det man tror på, även om detta kan uppfattas som kontroversiellt. Ett avskräckande exempel finns på andra sidan Öresund. Det etablerade danska partierna valde att utmana det främlingsfientliga Dansk Folkeparti på dess egen planhalva. Resultatet har blivit en fullständigt barock migrationspolitik där danskar tvingas flytta till Skåne för att gifta sig med den de är kära i.
Det gäller att hålla mer än en boll i luften. Resonemangen ovan är viktiga, men mer brådskande är arbetet med att förbättra svensk arbetsmarknad och näringspolitik. Jobb och företagande är grunden för att komma in i det svenska samhället. Också här har Centerpartiet hållbara lösningar för nuvarande och blivande svenskar, lösningar vi får återkomma till.

En kommentar

  1. Theresa Bengtsson

    Jag anser att det är ganska olyckligt att öht prata om fri invandring i ”framtiden”/på lång sikt, vad nu det innebär, handlar det om fem, tio eller tjugofem år framöver? Jag förstår att idéerna är visioner, men visioner behöver inte konkretiseras på det sättet.

    Varför anser jag det då vara olyckligt (oansvarigt) att rent konkret tala om fri invandring? Jo, eftersom det är ekonomisk kris i Sverige och många människor befarar långvarig arbetslöshet. Att i det läget ens knysta om fri invandring (vilket ingen vet effekten av) och avreglerad arbetsmarknad (när det än må vara) ger endast bränsle åt just invandrarfientliga krafter! Om du inte tro mig så skulle jag råda dig att läsa på websidor som nationell.nu och

    http://www.realisten.se där man verkligen ser förslagen som bevis för att invandrarfientliga rörelser behövs (https://www.realisten.se/2013/01/01/liberalismens-barbari/)

    Jag vädjar åt er i Centerpartiet att läsa dessa webbsidor och verkligen fundera över vilka krafter ni gynnar med era konkretiserade visioner.

    /Theresa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.