..och vad vilja C?

Nu har centerpartiet lagt fram sin budget och berättat vad vi ska kämpa för och vad ni fått för politik om ni röstat fram oss i regering. Den nuvarande regeringen har ju helt glömt sina vallöften och agerar inte för att få till det de lovat. Så jag tror många känner sig grundlurade. Vi såg ju affischerna med sänkt pris på drivmedel och satsningar på landsbygd men när budgeten presenteras finns inte löftena finansierade. De bränner 55 miljarder på att sänka priset med 14 öre, 55 miljarder som kunnat gå till skolan, förskolan, vården och äldreomsorgen…

Så här presenteras vårt budgetförslag:
Sverige går mot tuffa ekonomiska tider, när såväl priser, räntor och arbetslösheten stiger. Samtidigt ökar världens utsläpp. Nu måste politiken ta ansvar för klimatet, för jobben och för att människor i hela landet ska klara hushållsekonomin. När vi befinner oss i kristider måste vi lägga fokus på att få igång jobben, värna landsbygden och klara klimatomställningen. Sverige behöver nu ett kraftfullt liberalt och grönt alternativ som pekar ut en mer hoppfull väg framåt.

Centerpartiet presenterar ett budgetalternativ för större klimatansvar, genom en återinförd men justerad klimatbonus på elbilar, ett bredare grönt avdrag som gör det billigare att välja klimatsmart, och genom ökad biodrivmedelsproduktion. För fler jobb, genom sänkta arbetsgivaravgifter och en a-kassa som inte monterar ned arbetslinjen. Och för mer stöd till dem som verkligen behöver det, bland annat genom en sänkning riktat mot boende på landsbygden på 3 kronor av bränslepriserna.

Hushållsekonomin

Bränslepriserna är fortfarande skyhöga, och landsbygdsbor drabbas hårt. Istället för regeringens sänkning med en krona för alla, bör bränslepriserna sänkas med 3 kronor för dem som bor på landsbygden. Reseavdraget måste höjas ytterligare och bättre riktas till människor som bor på landsbygden.

 Sänkt bränslepris med 3 kronor vid pump som ska gälla för dem som bor på landsbygden
 Höjning av reseavdraget
• Ska riktas till landsbygden
• Bör öka från 18:50 kr till 30 kr, vilket är 5 kr mer än regeringen

Landsbygden

Det behövs mer vägunderhåll, snabbare bredband och bättre mobiltäckning runtom i landet. För att stötta svensk matproduktion måste det komma till mer krisstöd, tillsammans med långsiktiga skattesänkningar för landets bönder.

Skolan, vården och äldreomsorgen måste ges rätt förutsättningar i tider av kris. Vi vill öka de generella statsbidragen till kommunerna och regionerna med 10 miljarder kronor, 4 miljarder mer än regeringen.

 Snabbare bredband och bättre mobiltäckning
 Underhåll och förstärkning av enskilda vägar
 Matförsörjningspaket på tre miljarder över tre år
– 1,5 miljarder i skattesänkningar för svenska bönder
– 1,5 miljarder i stöd till svensk matproduktion
 Öka de generella statsbidragen till kommuner och regioner med 10 miljarder

Jobb och företag

För att klara den ekonomiska krisen behövs insatser som får igång jobben, utan att inflationen förvärras. Vi vill därför sänka skatten på att anställa, när regeringen i sin budget höjer arbetsgivaravgifterna för unga och för de minsta företagen för att de måste finansiera sina kraftigt höjda nivåer i a-kassan.

Det Sverige egentligen behöver är fler jobb i växande småföretag, lägre skatter på jobb och företag, och en a-kassa som erbjuder trygghet samtidigt som den värnar arbetslinjen.

 Sänkt skatt på att anställa unga
 Halverad arbetsgivaravgift för anställda med låga löner
 Borttagen arbetsgivaravgift för andra anställda (växastöd)
 Regelförenklingar
 Satsningar på etableringsjobb och matchningstjänster
 Reformerad a-kassa med ny modell, utan ”pandemitak”

Klimatet

Regeringen har över en natt stoppat en av de mest framgångsrika klimatinsatserna: klimatbonusen för el-, hybrid- och gasbilar. Den måste nu återinföras, men göras mer träffsäker och fokuseras på bilar under 500 000 kr.

För att fler ska klara elräkningarna i vinter måste politiken också ge möjlighet till energieffektivisering, genom att bredda det ”gröna avdraget” som hjälper fler installera till exempel värmepumpar. Vindkraften måste också underlättas snarare än bromsas, och produktionen av svenskt biodrivmedel måste öka.

 Återinförd men justerad klimatbonus
 Breddat grönt avdrag och satsningar på energieffektiviseringar
 Satsning på vindkraft och på Industriklivet
 Ökad svensk biodrivmedelsproduktion
 Avskaffad solelsskatt

Bistånd- och flyktingpolitik

Det ukranska folket behöver akut mer humanitär hjälp. Naturkatastrofer kopplade till klimatkrisen drabbar miljontals människor och på flera håll i världen ökar risken för massvält. I det läget drar regeringen ned biståndet med 7,3 miljarder och säger nej till kvotflyktingar. Sverige måste istället bidra på de sätt vi kan, och stå fast vid enprocentsmålet för biståndet.

• Bibehåll biståndet på enprocentsmålet
• Bibehåll kvotflyktingar på 5 000 per år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.